↫ Tillbaka till bloggen

En helg vid Hornborgasjön


Hornborgasjön, en magisk upplevelse. Vi, jag och min fru Eva tillsammans med Fredrik Beskow besökte Hornborgasjön nu i april. Vi kom ner på lördagen, kastade in packningen på Hallebergs Bed&Breakfast, ett bra ställe att sova på.

Ut till sjön och mötes av ett fantastiskt fågelliv med 22500 tranor tusentals sångsvanar och gäss, änder och skrattmåsar bland annat.


Hornborgasjön är lättillgängligt för alla, väldigt fint ordnat med utkiksplatser och parkeringsplatser. Alla får plats. Man får ingen känsla av att det är trångt på något sätt, trots att det säkert kan vara mer människor än fåglar periodvis.

Nästa dag upp kl 04.00, en snabb frukost och bort till sjön. Man möts av ett öronbedövande ljud när 22000 tranor väller in mot området. Tranorna drar sig ut på sjön om natten, i skydd för rävar bla.

Det är inte lätt att filma på sådana här ställen, allt för många människor har mun diarré och snackar oavbrutet, och det ligger ofta som en obehaglig matta på filmen.

 

Nu börjar ett skådespel som pågår framtill sena kvällen. Eftersom det varje dag läggs ut ca 8000 kg korn, är fåglarna mest sysselsatta med att äta så mycket som möjligt innan de drar vidare norrut och sprider ut sig på den Skandinaviska halvön. Ca 60000 tranor flyger varje år nerifrån Spanien och Frankrike upp till Skandinavien för att häcka och föda upp sina ungar.

Här kan Let Dans slänga sig i väggen. Dessa graciösa fåglar dansar för varandra i en parningsdans som bara har sin motstycke på Kungliga baletten. Just denna helg verkar inte vara den mest aktiva helgen för dans, den mesta tiden ägnades åt att äta.

Det finns några andra platser att besöka runt sjön, Utloppet och Naturum. Inte så stor aktivitet där denna helg då isen fortfarande låg kvar på sjön. Våren är 2 till 3 veckor försenad. Annars finns det mycket sjöfågel i sjön, Skäggdopping, Gråhakedopping, Svarthalsad dopping och mycket mycket mer.

På dagen träffade jag Glenn och Bengt som stod vid Nikons monter och visade alla fantastiska hus och objektiv. Lånade deras nya 180-400/4 och sköt några skott. Härligt objektiv med inbyggd 1.4 konverter.

 

På kvällen när solen börjar gå ner flyger de flesta tranor ut och ställer sig i sjön, ett fantastiskt skådespel som kan erbjuda många fina bilder med tranorna mot solen.

 

Jag stog med kameran och objektivet riktad mot solen, alla andra stod och fotade en frenetiskt ätande tranflock, när en gubbe kom fram och sa till mig att ”tranorna är därborta och pekade på tranorna” Jasså, sa jag. Han hade inte ens upptäckt att det flög tranor mitt in i solen och att det öppnade fantastiska möjligheter till fina bilder. Så kan det vara!

Nästa dag som var en måndag. (Funkar när man är halvt pansjo) Betydligt lugnare med folk men full fart på tranorna. Idag 24500, rekordet lär ligga upp mot 26000 vid ett och samma tillfälle.

Vi fick en fantastisk morgon, som man sent eller aldrig kommer att glömma. Du som vill uppleva något utöver det vanliga, åk dit. Man behöver inte vara varken fotonörd eller fågelskådare för att uppleva det fantastiska med Hornborgasjön. Alla är välkomna!

På hemvägen var vi tvungna att stanna till vid sjön Tysslingen utanför Örebro, här hade ca 2000 sångsvanar samlats innan de drar vidare norrut till tundran för att häcka.

 

 

 

 

 

 

 

Om du vill läsa mer om Tranor gå in på http://www.svenskatranor.se/ så kan du läsa vidare.

Klicka på bilderna om du vill se dem större!