↫ Tillbaka till bloggen

Att sitta i gömsle

Jag har under åren suttit i en rad gömslen. Anledningen är att komma närmare djur och fåglar som normalt bara visar sig på långa avstånd. Gömslen som jag besökt har varierat från det enklaste enkla till rena lyxen.

Att det är lyx behöver inte betyda att de är bäst. Det är många saker som gör att det blir ett bra gömsle. Läget, naturligtvis. Och att det matas in regelbundet. Att det inte är så mycket annan trafik i anslutning till gömslet.

 

Conny Lundström, Kalvträsk. Mest kungsörn.

Ett mycket bra gömsle med alla bekvämligheter. Bra höjd på borden och sikten ut bra. Ett fantastiskt läge med stora möjligheter att få riktigt bra bilder på kungsörn i vintermiljö. Finns också möjligheter för duvhök rödräv, ekorre, större hackspett, gråspett och domherre. Här kan man använda kula eller gimbal.

Lassi Rautiainens, Kuhmu, Finland. Björn, varg, järv, havsörn, duvhök, sparvhök mm

Ett ställe i världsklass. Läget är helt fantastiskt. Möjlighet att se både björn, varg och järv samt rovfågel. Ett måste för alla naturfotografer med intresse för rovdjur. Gömslena kan vara något primitiva men annars bra höjd på utkiken och genomtänkta placeringar. Här kan man använda kula eller gimbal.

Birdsafari Daniel Green. Svartådalen Västmanland. Rovfåglar, orre, tjäder och svarttärna..

Jag har suttit i tjädergömsle hos Daniel. Mycket bra placering. Gott om fina möjligheter att vara med i tjädrarnas spel. Hade ett eget tält med fyra gluggar. Riktigt bra.

Jag har även suttit i ett flytgömsle för svarttärnor på vår försommar. Ett magiskt gömsle ute i vattnet. Får åka kanot ut till gömslet. Sover över på natten. En koloni svarttärnor och miljarder med trollsländor i en grund sjö, Fläcksjön. Magiskt nära naturen.

Ornitologerna i Gysinge. Havsörn, kungsörn, duvhök mm

Ett mycket bra gömsle med en fantastisk miljö. Kan vara uppåt 20 örnar samtidigt. Mest havsörn men en och annan kungsörn kan dyka upp. Inte ovanligt med duvhök på morgonen och kvällen. Enda nackdelen är att fästbrädan för gimbalen är lite klen vilket gör att det gungar lite om man är flera. Finns värme.

Magnus Nyman, Ronneby, Blekinge. Kungsörn, havsörn, ormvråk, duvhök mm

Här finns fina möjligheter att fota framförallt ormvråk, men chans även till andra rovfåglar. Bra gömsle med värme för vintern. Bra höjd på utkik. Här kan man använda kula eller gimbal.

AllevadsMölla, Göran Gustafsson. Allevad, Skåne. Kungsfiskare, forsärla, ormvråk, glada, utter mm

Små gömslen på Görans tomt. Helt fantastiskt miljö med ån som går under huset, en gammal kvarn. Fantastiska möjligheter att fota kungsfiskare och forsärla. Fint gömsle för ormvråk. Kommer riktigt nära. Gott om rovfågel.

Norrigården Vildmark Norr om Ljusdal. Björn och järv.

Modernt gömsle med alla bekvämligheter. Utkiken sitter lite för lågt för att det ska vara riktigt bekvämt. Annars bra miljö.

Wild Nordic, Sara Wennerqvist, Järbo, Sandviken. . Kungsörn, havsörn, duvhök, björn mm

Ett mycket bra gömsle för kungsörn på vintern och björn på sommaren. Mycket bekvämt och ombonat. Finns allt. Värme på vintern. Utsikten lite låga och inga fästen för kula eller gimbal. I stället används rispåsar. Lite synd tycker jag. Ibland vill man mer precis ställa in kameran med gimbalen och sedan skjuta med fjärren. Men det fungerar i de flesta situationer riktigt bra. Annars ett supergömsle. Finns möjlighet till övernattning vilket är mycket bra.

Ole Martin Dahle, Flatanger, Norge. Havsörn, Kungsörn

Havsörnar från båt. Och kungsörn från gömsle. Världsklass helt enkelt. Bland det bästa jag varit med om. Man hinner med många havsörnsdyk på en dag. Riktigt, riktigt bra. Kungsörnsgömslet också det i världsklass. Bra åtling med räv. Snygg miljö med fjällsida långt borta.

Bence Mate, Ungern. Häger, sjöfågel, biätare, härfågel, blåkråka, rovfåglar mm mm

Världsklass. Magiskt. Jag tror ett av världens häftigaste ställe för fågelintresserade. Går att få riktigt bra bilder. Allt genomtänkt i minsta detalj. Finns över tio olika gömslen. Gömslets utformning, läge, höjden på utkik, bakgrunder, fästen för gimbal, ja allt har Bence tänkt på. Super helt enkelt.

Pantanal SouthWild Pantanal Lodge. Ozelot

Här hade en far och son matat in några ozeloter under många år. Man satt i mörkret med ledlampor riktade mot ett antal träd. Man smetade ut mat på grenarna, så kom ozeloterna från ingenstans ur mörkret och slickade i sig vad som bjöds. Går att använda blixt, men jag tyckte det var bättre utan. Ta med stativ. Magiskt.

Costa Rica, Laguna Lagarto Lodge. Kungsgam, korpgam, kalkongam, tofskarakara mm

Det här gömslet speciellt för kungsgam var designat av Bence. Mycket bra med glas som man fotade genom. Fungerade väldigt bra. Eget stativ. Världsklass.

8 thoughts on “Att sitta i gömsle

  1. En mycket okunnig fråga: hyr/bokar man in sej på gömslen? Vad kan det kosta? Finns det ” fria” gömslen? Troligen mindre ”välutrustade och ideala” men som man bara kan chansa på att besöka? Finns det ngn hemsida man kan söka på för alla typer av gömlsen?
    ”Novisen vid spisen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − arton =