↫ Tillbaka till bloggen

Underbar vinter i norra Finland

En resa till norra Finland för att fota kungsörn och berguv i vintermiljö låter ju spännande. Det var Niklas Virsén med sitt företag Fröstad naturresor som fixade arrangemanget. En välordnad resa med allt förberett. 

De första dagarna på vårt besök i norra Finland var långt över förväntan. En underbar plats med ett väldigt ombonat och fint gömsle med alla bekvämligheter. 

Vi satt i detta gömsle under två dagar. Vi hade kungsörnen nere båda dagarna. Andra dagen både honan och hanen. Jag fick bra bilder på inflygningen och utflygningen. Det var åtlat med harar så det blev väldigt fint på bild. Vi hade även gott om tid för småfåglarna. Nötkråka, alltid lika rolig att fota. Vi hade både hona och hane av gråspett och många större hackspett. 

Kungsörnen kommer inflygande mot oss.

Först kom en kungsörn, troligen en hona.

Åteln var en hare som kungsörnen satt och åt av.

Honan och hanen tillsammans.

Mätt och belåten flyger den iväg.

En nötskrika tittar ner på en gråspett.

Jag fick även ett nytt kryss på lappmes. Roligt. 

Jag provade en ny teknik i min kamera, Pre-Release Burst eller pro capture som det ibland kallas. En teknik som Nikon hade redan på Nikon-1 kamerorna. Det innebär att kameran buffrar ett antal bilder genom att man trycker ner avtryckaren till hälften. Då buffrar kameran 30, 60 eller 120 bilder i ett internt minne som uppdateras hela tiden. När man sedan trycker ner avtryckaren helt lagras de bilder som ligger i bufferten till minneskortet samtidigt som kameran fortsätter att ta bilder som vanligt.

Detta innebär att om du exempelvis, som mina bilder visar här, får möjlighet att fånga dessa snabba småfåglar precis när de lämnar sin plats. 

Bilden tagen med pro capture. Talgoxe.

Nötskrika bakom snöhögen.

Så det var fullt tempo hela dagarna. 

Nattgömsle för berguv låter ju spännande. Första natten hände inte så mycket mer än att vi hörde den hoa ett antal gånger. Så den var i närheten. På morgonkulan kom en ung duvhök och började attackera haren som låg som åtel. Det blev fina chanser till aktionbilder. 

 

En ung duvhök letade sig fram till åteln.

Tillbaks till hotellet för lite mat och en promenad i en skog med helt raka tallar. Gjorde lite konstbilder efter instruktion av Niklas. Blev rätt bra tycker jag. 

Raka granar. Här har jag trixat lite med kameran.

På eftermiddagen tillbaka till berguven. Denna gång behövde vi inte vänta speciellt länge, så kom den, denna enormt vackra fågel i fin vintermiljö. Utanför gömslet runt -25 grader, men varmt och skönt inne i vårt gömsle.

Berguven började med att sätta sig på den djupfrysta haren. Det är tydligen vanligt, den föredrar varm mat framför isglass.

Berguv är en fågelart i släktet Bubo och Europas största samt en av världens största ugglor. Den är en stannfågel, som förekommer i större delen av Europa och Asien. Den har en massiv kropp och ett påfallande kraftigt huvud med örontofsar.

Natten framskred med alldeles för lite sömn.

Berguven, en av världens största ugglor. Mäktigt möte.

Här sitter den och värmer upp maten innan den börjar äta.

Berguven lämnade några gånger men kom tillbaka.

Otroligt vacker fågel, stor och mäktig.

Nästa dag går färden till Riisitunturi nationalpark för att fotografera ett helt unikt landskap. De sk Tykky-granarna. Här far fantasin iväg med en våldsam fart. Man ser bibliska motiv, vandrande familjer, urtidsdjur mm mm. Helt makalöst

Tykky är namnet på de naturliga sentinelformationer som produceras av is och snö som bildar lager på träden. Detta extraordinära fenomen inträffar varje år i den finska skogen när temperaturen når -22°F. Den extrema kylan skapar ett underbart landskap av surrealistiska scenarier.

Här kunde fantasin skena iväg ordentligt.

Spår av en fågel i snön.

Olika ljus hela tiden på morgonen, också beroende på var man riktar kameran i för väderstreck.

Nu har solen börjat stiga upp.

Genom granarna och solen bakom.

Här tycker jag det ser ut som en vandrande familj med pappa med ryggsäck först sen kommer mellanbarnen och sedan mamma. Sist farfar med lillgrabben framför sig.

Sista dagen på besöket i norra Finland blev fotografering av strömstare och lavskrikor. På varje plats var det mer strömstare och lavskrikor än jag någonsin sett på ett och samma ställe. Otroligt roligt.

Lustigt att denna miljö ger i stort sätt monochroma bilder. Inte mycket färger. Desto mer färger när vi fotar lavskrika.

Ett härligt gäng med på resan. Från vänster Michael, Christel, Arne, Niklas, Barbro, Lars. Framför Lars-Erik.

Karta över området. Ni som varit hos Lassi och fotat björn och varg kan orientera er på kartan. Vi flög till Uleåborg.

Nu återstår bara resan hem till Svedala för lite vila. Att åka på fotoresor är ingen semester, upp tidigt på morgnarna och ute i naturen hela dagarna med lite sömn, med tanke på att vi satt två nätter i nattgömsle också.

Fåglar vi sett:

Nötskrika, Talltita, Taljoxe, Tofsmes, Större hackspett, Gråspett, Kungsörn, Korp, Kråka, Skata, Lappmes, Blåmes, Gulsparv, Duvhök, Havsörn, Berguv, Strömstare, Lavskrika.

Niklas och Fröstad Naturresor kommer att arrangera samma resa nästa år. Så det kan jag starkt rekommendera. Men det gäller att vara ute i tid, finns bara 6 platser.

5 thoughts on “Underbar vinter i norra Finland

  1. Hej Arne!

    Jag tycker att du har fångat känslan av resan fint i denna bloggpost! Underbara landskap och häftiga rovfåglar och berguv!

    Ta hand om dig så hörs vi!

    Hälsningar Niklas Virsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × fyra =