↫ Tillbaka till bloggen

Återbesök i Finska vildmarken

Det är 7:e gången jag besöker Lassi Rautiainen och hans familj i Kuhmo alldeles vid finsk-ryska gränsen. Här är djuren fredade när det rör sig i det ingenmansland som upprättades efter 2:a världskriget. Ett område som består av flera kilometer vildmark längs finsk/ryska gränsen där ingen får uppehålla sig utan tillstånd. Här har Lassi satt upp ett antal gömslen där man kan sitta och betrakta vilda djur i sin naturliga miljö.

Flera researrangörer från hela världen besöker Kuhmo året runt, vår, sommar, höst och vinter. Jag åker med FocusOnWildLife och Thomas Atterdal. Thomas har arrangerat resor hit sedan många år tillbaka. Alltid lika välorganiserat och väl förberett.

Djuren åtlas, vilket innebär att man lägger ut kött till djuren framför gömslena för att locka till sig dem. Åtlingen är hårt reglerad och följer strikta regler.
Det vi främst ser från våra gömslen är björn, varg och järv. Men också en rad fågelarter. Denna gång kunde gruppen kryssa in en rad arter som havsörn, kungsörn, duvhök, sparvhök, fiskgjuse, lärkfalk, stenfalk, videsparv och många fler.

Vi börjar med en stor myr som kallas paradise. När vi krupit in i våra gömslen dröjer det inte länge förrän den första björnen dyker upp. En stor björn på 2-300 kg kommer ångande fram till åteln. Straxt efter kommer flera björnar och börjar äta. Och sedan dröjer det inte länge förrän vargen visar sig. Det är alfahannen i flocken, en ljus varg. Färgerna på vargarna kan skifta i blond, mer år rödbrun och gråa.
Efter en liten stund dyker även havsörnen upp och scenen är komplett. Föreställningen kan börja.
Ytterligare björnar kommer in på arenan och sen dyker även varghonan upp.


Andra dagen sitter jag i ett gömsle som kallas cliff. Här har man möjlighet att möta björnarna i en mer skogsmiljö och riktigt nära. Man har problem att få in hela björnarna i bild.


Tredje dagen är vi tillbaks till paradise med björn och varg. Denna gång även havsörn. Oj oj. Nu börjar en fantastisk flyguppvisning av havsörnen som visar upp hela sin flygförmåga. Fantastiskt vackert. Man är fullkomligt hänförd. Och en myr som bjuder på fantastiska färger. Magiskt.


Nu dyker även järven upp och på sitt karaktäristiska sätt hoppar runt och plockar i sig av godbitarna.
Nästa dag blir det sjön, en helt underbar liten plats med en oerhört vacker natur som omsluter en liten skogstjärn. Björnarna rör sig i strandkanten, man hör dem klaffsa runt även om mörkret faller senare på kvällen.


En järv gästar oss och springer runt och letar efter något att äta. Jag ligger i ett litet enmansgömsle alldeles vid marknivån så bilderna får ett helt annat perspektiv.


Sista kvällen vid paradise blir ett fullständigt fyrverkeri med alla aktörer varg, björn och järv. Och som grädde på moset visar sig VARGUNGARNA som skall vara fem stycken. Men jag lyckades bara räkna till fyra med pappan i täten och adepterna springande i rad efter. Detta skedde ca 400 meter bort men jag lyckades att få en hygglig bild med mitt 500 mm objektiv. Det var nästan så att man började skaka.
Innan detta skådespel hade varghanen lyckats sno åt sig en jättebit kött som den med stolhet bar bort till skogsbrynet där vargungarna säkert väntade en bit in i skogen.


Detta ställe som Lassi skapat är en helt unik plats för oss naturfotografer att besöka. Jag hörde att BBC förbereder ett inslag från detta fantastiska ställe, så förhoppningsvis får fler människor njuta av denna vackra och spännande miljö.

3 thoughts on “Återbesök i Finska vildmarken

  1. Jaa, du Arne! Vilken upplevelse! Det var en helt magisk resa! Har aldrig varit med om något liknande! Känner oss så otroligt glada att få varit med om detta! Kommer att ta lång tid att smälta och ta in. När vi sedan tittar på alla bilder, så upplever vi det igen! Ett otroligt häftigt ställe, med också många härliga människomöten! Carin och Lasse

  2. Hej !

    Jag är ”kompis” med Johnny Lindevall som besökte mig idag och visade lite bilder från F inland. Jag blev hänförd att resa dit nästa år och jag skall nu följa Dig på webben. Är i huvudsak intresserad av fåglar, men sådan chans som denna vill jag inte missa.

    Hälsningar Rayno

    Kommentarer är onödigt. för bättre bilder än så här kan jag inte ens drömma om !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − sex =