↫ Tillbaka till bloggen

Utställningar


De tre sista helgerna i augusti kommer jag tillsammans med Anki Hammar och Marcus Johansson ha en gemensam utställning i Karby Gård i Täby. Vår utställning har vi valt att kalla ”Street, birds and landscape” Vi startade det här samarbetet med en föreläsningsserie hos Kameradoktorn nu i våras. Vi kommer att ha vernissage Lördag 17 augusti. Sedan är det öppet helgerna 17-18 augusti, 24-25 augusti och 31 augusti -1 september. På Karby Gård Kafé kan du äta eller ta en kaffe och en macka.

 

Jag tror det var Patrik Larsson som sa att ”EN BILD PÅ PAPPER ÄR EN BILD PÅ RIKTIGT” och det stämmer ju i alla högsta grad.

Att betrakta en bild, printad på ett fint ArtPrint papper, är en helt annan sak än att titta på skärmen.

Jag tror att vi behöver fysiska utställningar också med tanke på hur vi betraktar bilder i sociala medier. Oftast väldigt snabbt, utan någon djupare reflektion och eftertanke.

Fantastiskt att se någon stå och betrakta en bild under lång tid, man undrar vad som rör sig inne huvudet, vilka tankar och associationer det väcker.

Jag har två exempel som jag minns. Det ena var på Vildmarksmässan där jag ansvarade för en utställning med 14 naturfotografer. Där fanns en bild med som föreställde en björnmamma med ungar. Det stod en man och betraktade bilden länge. Så jag blev nyfiken och gick fram och frågade vad han tycket. Han svarade – Jag ryser i hela kroppen, jag var nämligen ute och plockade blåbär uppe i Hälsingland. Står nedböjd, och när jag tittar upp står två björnungar framför mig. Jag började sakta backa, var rädd att de skulle följa med mig. Någonstans i vegetationen stod björnmamman och kanske mumsade på blåbär. Allt gick bra och jag lämnade platsen.

Han köpte tavlan.

Det andra exempel är från Galleri Greger där jag hade en utställning med några kompisar. Jag hade just varit i Costa Rica och fotat den helt fantastiska kungsgamen. Lars Greger som är galleriägaren och konstnär stod länge och betraktade bilden på kungsgamen. Jag blev naturligtvis nyfiken och gick fram och frågade vad han tyckte. Han svarade – Jag börjar tvivla på evolutionen, detta måste någon ha skapat, säger han då. Jag tänker efter ett tag och så svarar jag – Men det är väl just evolutionen som kan skapa detta, och så konstnärer förstås.

Jag har haft ett antal egna utställningar liksom utställningar tillsammans med andra. Ibland ett fåtal fotokompisar men även större utställningar, den största på Fotomässan där jag var ansvarig för en utställning med 120 fotografer från BioFoto Sverige. Det var fotografer från alla delar av vårt avlånga land. Sammanlagt var det över 300 bilder. Riktigt roligt.

På min hemsida kan du se vilka utställningar jag haft eller varit med i under åren.

Utställningar

 


Leif och Ylle i montern på en tidig Fotomässa i Älvsjö 2014.


Eva och jag har en gemensam utställning på Galleri Greger 2015. Jag med bilder och Eva med textila konstverk.


En utställning i en hemvärnsgård i Åkersberga 2015. Den hänger förtfarande kvar 2024.


Stort intresse för våra bilder på Fotomässan 2016.


Utställning på Galleri Greger 2017. Micke och Anki betraktar mina bilder. Ankis bilder i bakgrunden.


På vildmarksmässan i Älvsjö byggde jag upp ett fågeltorn och hade bilder utplacerade i lokalen. Här fick folk gissa på vilka fåglar som var på bilderna. Man kollade genom tubkikare. Vi hade sponsorer så vinnarna fick kikare.


Utomhusutställning i Säterdalen 2017. 


Utställning med BioFoto Sverige i Västerås på Naturfotodagen 2018. 


Några vänner hälsar på vid en utställning på Galleri Movitz. Fr.v. Lars Tjusberg, Thomas Atterdal, Tommy Ståby, Kjell Wiklund och Ann-Charlotte Bergenheim.


Lite runda väggar på Galleri Movitz. Utställning tillsammans med Anki Hammar och Fredrik Beskow.


En av de roligaste utställningar jag varit med och satt upp var när BioFoto Stockholm fick i uppdrag av Fotografiska att pryda planket som gick från Slussen fram mot Fotografiska 2019.


Stort intresse blev det för våra bilder. En del blev också stulna, så de hänger säkert på någon vägg hemma hos någon.


Utställning i butiken på Scandinavian Photo på Vasagatan 2020. Anki Hammar till vänster, jag i mitten och Mikael Järnåsen till höger.


Några bilder på Fotoutställning på Vårgårda Fotofestival 2023


BioFoto Sveriges monter på Vårgårda 2022.


Här sätter vi upp BioFoto Sveriges största utställning på Fotomässan i Älvsjö 2022. Det var 120 deltagare med över 300 bilder.


Utställning i Lidingö Fotoklubbs regi i Stadshuset på Lidingö 2023.


En egen utställning på Galleri Näsby Park 2023.


Alltid roligt när kompisar dyker upp på utställningarna. Från Näsby Park 2024. Mikael Öhrn och Göran Säll.


Utställning på Vårgårda naturfotofestival  2023.


BioFoto Stockholms utställning på Galleri Bellman i maj 2024.


Malin Slotte med sin fina utställning på Ljusterö. Jag producerade hennes utställning.

 

Jag har en egen printstudio och hjälper gärna till om du själv vill ha utställning. Har printat och ramat en hel del bilder åt föreningar och privatpersoner. Den största utställning jag producerat var BioFoto Sveriges Fotomässan på Älvsjö 2022. Där var 120 fotografer med över 300 bilder representerade.

Om du själv vill anordna en utställning kan du hyra en lokal, men annars kan du kanske ha utställning i din kvartersgård eller i ditt garage. Eller någon lokal där du bor. Om du vill ställa ut på något populärt galleri eller exv i Stockholm behöver du vara ute i god tid, ibland upp till ett år.

Hör av dig om du vill ha lite tips inför din utställning.

1 thought on “Utställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett + 8 =