↫ Tillbaka till bloggen

Njuter av stillheten

Jag har förmånen att ha storlom i närområdet, annars finns det ganska gott om storlom i stockholmstrakten i många sjöar och skogstjärn.

Besöket vid den lilla lomsjön börjar redan i april, sedan är de kvar fram till september, då de flyttar söderut, till Atlantkusten, Medelhavet och Röda havet. Förhoppningsvis med några ungar med på flytten.

Jag tycker att det är magiskt att komma till en skogstjärn innan solen går upp, ta fram kaffet och njuta av skådespelet när solen sänker sina strålar ner i tjärnen. Dimman dansar över vattnet och tystnaden är total frånsett naturliga fågelkvitter.

Därute en bit ut ligger ett par lommar, de betraktar mig lite i början, sedan fortsätter de sina bestyr. Är man vid ett litet vatten så simmar lommarna oftast runt, så det är bara att sitta lugnt och vänta så kommer de snart förbi alldeles nära.

Parningen sker i april, maj och vanligtvis två ägg läggs i mitten eller slutet av maj. Efter 27-29 dagar kläcks ungarna. Bör vara simfärdiga i början av juli.

Efter det är paret helt upptagna av att ge ungen mat. Många gånger är det bara småfisk i skogstjärnarna så en av föräldrarna sticker iväg en stund för att få i sig lite föda, kanske i det närbelägna havet.

Rätt som det är kan de lämna tjärnet, lommarna har i allmänhet en rätt lång startsträcka, sedan tar den ett par varv så att den får lite höjd och kan försvinna över trädtopparna.

För en naturfotograf är det drömläget, du får stora chanser att ta fina flygbilder. Gäller att ha snabba tider och att man är vaken, för det går fort när de flyger förbi.

Jag har varit otaliga gånger vid lommarna, och tröttnar aldrig. Ibland kan det hända att jag bara sitter och njuter av stillheten och det meditativa av att sitta och betrakta dessa fantastiska fåglar. Det ger mig ett fullkomligt lugn. Det är nog den bästa psykoterapi man kan tänka sig om behovet finns.

Vill du ha någon av mina bilder på lom hemma på din vägg, i fritidshuset eller på arbetsplatsen. Hör av dig på kontaktsidan så ordnar vi det.

 

4 thoughts on “Njuter av stillheten

  1. Fantastiska bilder Arne!
    Och vilken inspirerande text.
    Måste själv ut och uppleva stillheten vid en ”lomtjärn”

    Kjelle

  2. Arne som vanligt en mycket fin historia och vackra stämningsfulla bilder. Mästerligt. Tack för att du delar. Hälsar Lars T

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 9 =