↫ Tillbaka till bloggen

Vargjakt 2023

Idag börjar en historisk jakt på varg. Aldrig har så mycket vargar tillåtits skjutas. 75 individer. Detta är en katastrof för den biologiska mångfalden. Och en katastrof för människan.

Jag skäms verkligen att vara svensk idag. Överallt i världen kämpar länder och organisationer för att bevara sina vilda djur. Man tillsätter resurser för att i svåra situationer flytta djur som kommit för nära människan. Man har olika bevarandeprogram och lagstiftning för att skydda de vilda djuren.

Sedan 1970 har bestånden av däggdjur, fiskar, fåglar, groddjur och kräldjur i snitt minskat med 69 procent. Klimatförändringar och förstörda livsmiljöer till följd av jord- och skogsbruk är några av orsakerna, visar WWF:s Living Planet Report.

Av världens alla däggdjur utgör människan 36 procent och våra boskap hela 60 procent. Enbart 4 procent av alla däggdjur är med andra ord vilda.

På regeringskansliets hemsida slår man fast att ”Den biologiska mångfalden är hotad och förloras i en takt som människan aldrig tidigare skådat.”

– Biologisk mångfald är, likt klimatet, en fråga om både överlevnad och om välfärd. Läget är allvarligt och Sverige kommer att trycka på för ett ambitiöst och heltäckande ramverk med mätbara och tidsatta mål, så att vi kan följa upp och utvärdera framöver hur arbetet fortskrider, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Vår miljöminister är inte trovärdig. Kan man med munnen bekänna sig till att bevara biologiskt mångfald och i praktiken göra stor skada i form av slakt på våra rovdjur, kalhugga våra skogar, tillåta utfiskning av våra hav, ja då finns ingen trovärdighet kvar. Det blir bara ett stort förakt kvar, och hennes uppdrag blir att förmedla en stor historisk lögn.

Våra rovdjur är en viktig del av den biologiska mångfalden. Ett exempel från verkligheten är vargen i den amerikanska nationalparken Yellowstone. Sedan den fördrivits av människan växte sig stammarna av hjort och älg snabbt stora. Växtligheten betades ned och hela ekosystemet förändrades. 1995 återinfördes varg i området och ekosystemet är nu gradvis på väg att stabiliseras.

Dessutom tar rovdjur oftast försvagade djur som bidrar till en starkare stam av exempelvis älg. Man räknar med att vargen tar ca 9000 älgar om året. Men det skjuts mellan 60-70000 älgar och det utan någon direkt urskiljning.

Ett argument som vissa ”jägare” använder sig av är att deras hundar dödas av varg. En fullkomlig myt. Statistiskt sett är risken liten att en jakthund som släpps lös i ett vargrevir dödas av varg. Risken är en på 9 000 jaktdagar. Det innebär, statistiskt sett, att den som jagar 30 dagar per år måste släppa hunden i vargreviret i 300 år innan ett angrepp sker.

Självklart är det tragiskt när ens hund dödas men långt fler jakthundar dödas i trafiken, drunknar eller vådaskjuts av ”jägare”. Statistiken för 2021 säger att 238 jakthundar dödas eller skadas i trafiken, 197 dödas av vildsvin (hör man aldrig något om), 3 dödas av varg och 3 dödas av björn. Långt fler än de hundar som blir dödad av varg är hundar som sparkas ihjäl av älg. Så den myten kan vi lätt avfärda.

I Skandinavien har SLU gjort 160 försök där vargens skygghet för människor testats vetenskapligt. Vargarna flydde för den annalkande människan i samtliga fall. Det genomsnittliga avståndet när vargar flydde för den annalkande människan var 100 m, men avståndet varierade mellan 17 och 310 meter. Vindstyrkan var den mest avgörande faktorn för vilket avstånd vargen flydde. De kortaste avstånden fick man vid stark vind, då vargarna förmodligen inte hörde eller kände lukten av den annalkande människan förrän hon var mycket nära. I ca 40 % av försöken tog vargarna en ny lega inom 800 m från störningsplatsen inom en timme efter den aktuella störningen och i 95 % av fallen inom 2 km från störningsplatsen. I några fall gjordes försök att gå in på vargar som låg vid slaget byte men detta resulterade inte i några avvikande resultat jämfört med de andra fallen. Man fann heller inga skillnader om människan var utrustad med hund i band eller ej, eller om försöken utfördes under dag eller natt.

Länsstyrelserna har beslutat att 75 av Sveriges vargar ska skjutas i 2023 års licensjakt. Jakten börjar den 2 januari 2023 och pågår som längst till den 15 februari. Utrymme har lämnats för att ytterligare cirka 20 vargar kan skjutas i skyddsjakt.

Skrämmande syn på naturen

– Det är skrämmande att länsstyrelserna inte har kunnat stå mot de politiska strömningarna och lyssna mer till forskarna som har flaggad för riskerna  med omfattande jakt på vår utsatta vargstam. Tyvärr belyser detta bara den människocentrerade synen som vi har på naturen. Det är ett synsätt som bara ser rovdjuren som ett störningsmoment. Vi kommer naturligtvis att överklaga detta och ha vidare samtal med EU-kommisionen säger Magnus Orrebrant, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen.

Bilderna är från mina resor till finsk-ryska gränsen under nästan 10 år.

 

12 thoughts on “Vargjakt 2023

 1. Vi står gärna med pekpinnen när andra länder förstör sin natur och utarmar mångfalden. Men på vår egenbakgård tillåter vi det mesta. Väl skrivet Arne.

  God fortsättning.
  Lorens

 2. Mycket fint och välmotiverat skrivet. Skönt att du orkar skrika högt på våra dysfunktionella politiker.

 3. Vi avverkar också mer skog än Brasilien.
  Men det vet väl alla att vargen är farlig och bör inte finnas i detta land.
  Det finns inga älgar kvar, kommentar av en värmländsk jägare.
  Halvera vargstammen sen tjuvjagas resten.
  Snart kommer väl Sverige sälja jakten till utländska jägare. Varg björn Lo samt även räv.

  1. Det sker redan. Förra året har ”naturvårdande” myndigheter, det vill säga Naturvårdsverket och länsstyrelser,. tillåtit 3 562 jägare – varav 611 utländska – registrera sig.

   Och som grädde på moset har man helt emot CITES-konventionen om handel med hotade arter tillåtit även troféerna, det vill säga pälsarna. Utlänningar betalar stora summor för att få delta i vår troféjakt av varg (och i mars troféjakt av lodjur) i våra skogar.

   Detta strider totalt mot EU-rätten och art- och habitatdirektivet. Men jaktlobbyn har infiltrerat såväl politiken som Naturvårdsverket, och inte minst länsstyrelserna där de fått i princip fria händer på avdelningar av viltförvaltning.

 4. Jag håller med varje stavelse i ditt inlägg! Som norrman kan jag heller inte påstå att Norge är bättre, faktiskt är det tyvärr ännu sämre där. Två av världens rikaste länder, som dessutom vill framstå som föregångsländer inom naturvård – vilken oerhörd dubbelmoral!

 5. Hej,
  Bra skrivet! Det är verkligen en skam för Sveriges naturskydd att detta får fortgå… Men andelen jägare är oproportioneligt stor i riksdagen jämfört med riket i övrigt.

  Det är ju fråga om dubbel troféjakt här, dels på vargen och dels på älg, hjort och rådjur, som vargen inte tar i och med att den skjuts av i sjuka antal.

  Tyskland sägs ha 1500 vargar på en yta som är ungefär som Sveriges. Där kan man hantera det. Men hur jägarpolitikerna kommer undan med det här, med tanke på att vargen är rödlistad, är helt obegripligt…

 6. Bra skrivet Arne. Kan bara hålla med i det du skriver, tyvärr. Man blir bestört när man läser jägarförbundets argumentationer för att utrota våra rovdjur.
  Man får vara tacksam för alla fina möten med Varg, Björn och i den finska vildmarken. Det borde vara görbart även i Sverige, och Norge, kan man tycka.

 7. bra inlägg Arne. Här är lite intressant läsning om hundskador:
  Statistik på hundar som är dödade/skadade under 4 år
  enligt Agrias egen hemsida.
  Agria försäkrar cirka 40 procent av hundarna i Sverige.

  Hundar dödade/skadade under 2018 -2021 (4 år)
  Varg 28
  Skottskadade 27
  vildsvin 849
  trafikskadade 1000
  länk till Agria:
  https://www.agria.se/pressrum/statistik-om-djur-djurvard-och-djurhalsa/vad-sager-statistiken-om-skador-vid-jakt/

 8. Suveränt bra text Arne!
  ”Venabäcken”, är min flock…
  Jag har protesterat så mycket här hemma, att jag blivit utesluten ur bla en ”gannsamverkan”…
  Det är inte klokt…
  Tack,
  Vi kämpar på!
  Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × fyra =