↫ Tillbaka till bloggen

På besök hos svarttärnan (Chlidonias niger)

Vi bestämde oss med ganska kort varsel, Anders och jag att sticka iväg och fota svarttärnor i Västmanland. Vi skulle bo ett dygn på en flotte ute i vattnet.

En träsksjö som heter Fläcksjön. Vi var väl lite frågande till hur vi skulle klara ett dygn på en flotte. Jag åkte och köpte mig ett liggunderlag, ett uppblåsbart samt en en sovsäck, min gamla var mer av polarkaraktär. Det visade sig att det blev för varmt med sovsäck, hade nog varit bättre med ett tunt sovtäcke. Men det gick bra förutom att det är lite jobbigt med liggunderlag och sovsäck.

Vi tog oss ut till gömslet med en kanot, sjön var grund på vissa ställen hade vi bottenkänning. Men det var mäktigt att paddla i sjön täckt med näckrosor och tusentals trollsländor, som var föda åt många fåglar.

Svarttärnan är en sk träsktärna, den är mindre och kortare än de vanliga tärnorna. Man får känslan av en kolibri, när man sitter och spanar in dem. Vi var placerade alldeles bredvid en häckande koloni. Vårt gömsle var täckt med kamouflage för att inte synas och störa så lite som möjligt.

Men jag tror de var relativt vana vid människor. När vi skulle åka iväg och rev av kamoufleringen på kanoten så fortsatte svarttärnorna sin jakt på föda.

Svarttärnan är livskraftig men populationen har minskat i Skandinavien och Väst- och Centraleuropa främst beroende på förändrade landskap. Så i Sverige kategoriseras den som sårbar.

Svarttärnan är mycket vacker med sin svarta hätta som går ner i nacken.

En havsörn drar över oss, jagad av en flock fåglar.

En snok passerar alldeles vid gömslet.

  

Fläcksjön är en sjö i Sala kommun i Västmanland och ingår i Norrströms huvudavrinningsområde. Sjön har en area på 5,42 kvadratkilometer och ligger 57 meter över havet. Fläcksjön ligger i Fläcksjön Natura 2000-område och skyddas av habitat- och fågeldirektivet. Sjön avvattnas av vattendraget Svartån. Vid provfiske har bland annat abborre, björkna, braxen, sutare, gädda och gers fångats i sjön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 8 =