↫ Tillbaka till bloggen

På besök vid Vanås Konst

Eva och jag besökte Wanås Konst. En mycket rolig plats väl värt ett besök. Man går omkring i en vacker bokskog och utefter vandringsstråket finns olika konstverk som många smälter in i naturen. En installation av Marianne Lindberg De Geer var ljud som hördes i skogen av barn som ropade på sin mamma. En märklig upplevelse, troligen för att man dels känner igen sig men även  lite skrämmande med ett barn som gått vilse i skogen.

Man hade också mer tillfälliga utställningar, en som vi fastnade lite för var den danske konstnären Peter Linde Busk. Ett rum med flera olika typer av konstverk som vi aldrig sett liknande, helt unikt. En annan var en källare man gick ner i och kom fram till två rum som var helt uppochner. Konstig känsla. Konstnären Yoko Ono hade en utställning i form av träd där besökarna fick skriva ett önskemål och hänga upp i träden. Tusentalls små lappar hängde i träden. Flera var aktuella och handlade om att man önskade ett slut på kriget i Ukraina eller död åt Putin.

Wanås Konst drivs av Stiftelsen Wanås utställningar, en ideell stiftelse i Östra Göinge kommun i Skåne. Den bildades på initiativ av Marika Wachtmeister, som drev utställningsverksamheten fram till 2009 och året därpå tilldelades Illis Quorum. Konstnärliga ledare är sedan 2011 Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras främst genom egenintäkter och av statligt, regionalt och kommunalt stöd samt privata fonder och sponsring.

Eva studerar den danske konstnären Peter Linde Busks verk

Väldigt speciella konstverk med en helt unik teknik

Konstverk av Anne Thulin, Double Dribble, 2010

Konstverk av Per Kirkeby, Wanås, 1994

Snapphaneeken. Den här eken fanns redan innan Wanås slott började byggas på 1400-talet.

Eva lutar sig mot gamlingen. Här ser man hur stor eken är

Konstverk av Marianne Lindberg De Geer, I Am Thinking About Myself – Wanås, 2003 (ljudinstallation)

Många vackra platser i området

Stefan Wewerka, The Little Bridge, 1988

Eva och jag speglar oss i konstverket av Pål Svensson, Sprungen Ur, 1996

Helt plötsligt uppenbarar sig slottet i en glänta

Ett helt magiskt litet hus av konstnären Rafael Gómezbarros, Casa Tomada, 2016

Inifrån konstverket

En pyramid för att äta sin matsäck. Plats för många människor. Eva på toppen.

Konstnären Ann-Sofi Sidén, Fideicommissum, 2000

Wanås slott, verkligen en liten pärla

Ett träd monterad på en reklamställning av konstnären Roxy Paine, Façade/Billboard, 2010

Häftiga rum av Charlotte Gyllenhammar, Svindel/Vertigo, 2002

1 thought on “På besök vid Vanås Konst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − 15 =