↫ Tillbaka till bloggen

2020 ett intensivt fotoår

2020 blev ett intensivt fotoår trots corona.

Jag vill först passa på att tacka alla som under året gillat mina bilder och köpt bilder, kalendrar och även alla som jag hjälpt med utskrifter och det jag kanske tycker har varit mest spännande är bildvisningar, både analoga och digitala,  i olika sammanhang. Väldigt kul.

Här kommer en årskrönika i text och framförallt bilder. Håll tillgodo.

Skriv gärna lite feedback, det är alltid kul.

För min del började året med en invasion av tallbit. Runt kyrkan i Vallentuna höll ett 100 tal tallbitar många fotografer sysselsatta under december och januari.

Sedan blev det fotografering av hökuggla också den i Vallentuna vid Lappdal vid Angarnssjöängen. En annan individ dök upp i Brottby till många fotografers glädje.

 

En tur ner till Råstasjön i slutet av januari, tyvärr ingen is och snö.

En snabbis till Gysinge forsar, inte heller där någon is och snö. Lite tråkigt kan man tycka.

Vad gör man då. Jo man tar sitt pick och pack och åker norrut, närmare bestämt till Kalvträsk utanför Skellefteå. Äntligen lite vinter. Här möter vi både gråspett och kungsörn.

Domherre på vinterkvist.

Skatorna retar kungsörnen.

Nej nu måste det hända något. Sticker med Brutus Östling till Florida. Ett fantastiskt ställe för en inbiten fågelfotograf. Det verkar som folk i Florida gillar sina fåglar, överallt har man ställt iordning platser för att komma nära utan att störa. Mycket bra.

Öronskarv

Ägretthäger

Brun pelikan

Vithövdad havsörn

Ägretthäger

Amerikansk ormhalsfågel

Ägretthäger

Rosa skedstork

Brun pelikan

Rödvingetrupial

Hem igen till lite vintrigt Stockholm med stjärtmes som höjdpunkten.

Sedan blev det en period med många tidiga morgnar hos skäggdoppingarna. Fantastiskt skådespel.

Lite senare kommer ju grodorna, var både i Älvsjö och Gullsjön i Täby.

Nu börjar det hända saker i naturen. Backsipporna är ju helt magiska att ligga och fota. Riktigt kul.

Rödhake

Nu ökar vi farten, massor med brushanar i Angarnssjöängen. 

Svarthakedoppingen är alltid rolig att stifta bekantskap med.

Gässen har familjebestyr. 

En kattuggla vid Kristineberg har fått fyra ungar som flyger runt bland dagisbarnen.

En resa till Kungsberget för att möta brunbjörnen, här var också fina ekorrar och domherrar.

Nere vid ängarna vid Angarn flyger lärkfalkarna runt och fångar sländor och andra flygfän.

En tripp till Knuthöjdsmossen är ett måste för att möta smålommen.

En liten utflykt till Fläcksjön i Västmanland var helt magiskt. Den sällsynta svarttärnan häckar där i denna grunda sjö.

Nu i maj-juni börjar ett riktigt äventyr. Jag får vetskap om en häckning av ett tornfalkspar i Täby. De har fått 6 ungar. Jag följer dem från de var små i holken till att de börjar flyga runt. Föräldrarna jobbar från tidiga morgnar till sena kvällarna för att mata ungarna. Som satt i träden runt om och skrek av hunger. Men de lyckades riktigt bra. Snart var ungarna större än föräldrarna som istället blev magrare och magrare.

En lite tripp upp till trakterna runt Tännäs i Härjedalen. Vi har en andelsvecka mitt ute i vildmarken. I sjön nedanför huset simmar storlommarna runt och lockar på varandra.

Utsikten från fönstret i huset.

Lappnycklar. Fotade nära Tännäs i Härjedalen.

Ormrot. Rotknölarna innehåller 24 procent kolhydrater och groddknopparna innehåller 17 procent kolhydrater. Dessa har en nötliknande smak och kan ätas färska men bör kokas i 15 minuter. Bladen är en källa till C-vitamin och kan ätas färska. Ormrot betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.

På landet har jag besök av minken som härjar hos sjöfåglarna. Förstörde både första och andra häckningen för skäggdoppingen. Tredje gången gillt lyckades dom få upp tre ungar till bra storlek.

Utanför på öarna får jag syn på en pilgrimsfalk, en ungfågel får jag veta.

Och för första gången lyckas jag fota en rördrom vid Fysingen.

Jag tar en sväng ner till min kompis i Allevad och vi fotar både kungsfiskare och vattenfladdermöss.

Kungsfiskare

Den observante ser att det hänger ett fiskedrag vid kungsfiskaren. Det såg jag inte förrän långt efteråt när jag tittade på bilden i datorn.

Väl hemma drar jag ut med en kompis på mälaren för att fota fiskgjuse. En helt igenom lyckad dag.

Sen ringer en annan fotokompis om en duvhök med två stora ungar som ska matas. Kul dag det också.

Jag tar båten ut till Himmelsfjärden för att kolla in skarvarna. Hittar inga skarvar på sin ö, med väl två havsörnar som flyger mellan öarna.

Utanför matar Lärkfalken sin unge med trollsländor, en riktig luftakrobatik bevittnas.

En tur med biofotogänget till Isbladskärret, fina bilder på häger. Vi får också bild på en duvhök som jagar en bivråk.

 

En liten tripp till Hjälmaren med Jonas Claesson för att fota i lite nya fågellokaler runt Hjälmaren.

Tranorna går ner för nattlogi vid Kvismaren

Brushane.

Dimbankar vid Oset.

Vi hinner med en tur till Strömstad och gör ett besök vid Tjurpannan utanför Grebbestad.

Här uppmanar ortsborna att hålla avstånd pga corona. 2 hummertinor lämpligt avstånd.

Ett helgbesök hos barnbarnet Julia i Falun. Fin stad. Det lär finnas ett Berguvspar i gruvhålet. Vi såg inget denna gång. Får komma tillbaka.

På hösten när de flesta fåglar har lämnat Angarnsjöängen är det inte helt fel att en Hermelin dyker upp och låter sig fotograferas. En otroligt kvick lite rackare. Vi får se om den är kvar över vintern.

Bland den sista utflykten detta nådens år 2020 styr jag kosan ut till Hjälstaviken för att hälsa på skäggmesarna. Helt magiska fåglar som huserar i vassen.

I december sätter jag upp en holk på landet för storskrak. Det är min vän Leffe som byggt en grann holk, där jag tror att de kommer att trivas. Vi får se…

 

 

 

 

 

 

8 thoughts on “2020 ett intensivt fotoår

  1. Ett fint foto år för dig med massor av fina bilder. En del av dom var jag ju närvarande när dom togs, och jag är också nöjd med mitt fotande, som för mig var helt och hållet inom landet. Härligt, nu hoppas jag att vi kan fortsätta på den banan och göra, åtminstone vissa, till tradition.
    //Anders

    1. Tack Anders. Ja vi har ju följts åt på mycket. Kungsberget, Svarttärnorna, Kalvträsk, tornfalkarna, tallbitarna, svarthakedoppingarna för att nämna några. Så jag får tacka för ett trevligt sällskap under året och hoppas vi kör vidare under nästa. Mycket återstår att utforska. Jag ser fram mot att besöka min urskog uppe på Gräsö. Där hoppas jag på lite fotosällskap. Ha det gott min vän och ett fint nyår. Och krama om Ewa från oss.

  2. Arne! Såå många underbara bilder att njuta av! Bara älskar dom! Vi önskar dig och dedina ett bra coronafritt år och att vi får följa dig med ytterligare många härliga bilder! Kram Carin och Lasse

    1. Tack så jättemycket Carin och Lasse. Tyvärr har vi inte kunna ses så mycket i år. Får hoppas det blir fler tillfällen under nästa. Ha ett fint nyår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv + fem =