↫ Tillbaka till bloggen

Hökuggla i mina hemtrakter

Nu har vi haft besök av hökugglor i stockholmstrakten. En fantastiskt vacker fågel som sitter och spanar gärna ganska högt upp i ett träd. Eller i en grantopp. Hökugglan är en skicklig jägare och har en god hörsel. Den livnär sig på framförallt gnagare men även mindre fåglar. Hökugglan heter på latin Surnia ulula.

Hökugglan anses livskraftig vilket innebär att den inte är hotad. Den förekommer i de norra delarna av Nordamerika, Asien och Europa.

Hökugglan är normalt en stannfågel i norra Sverige, men tillgången på gnagare kan göra att den drar sig söderut.

  

Jag har träffat på den nu i december och januari i Vallentunatrakten. Spännande möte med en mycket vacker fågel. Den sitter oftast och tittar runt och spanar efter något att äta. Verkar inte bry sig om att det står människor och tittar på den. I vissa tillfällen har det varit ganska många. Men den har trots det flugit ner och tar sitt byte och sedan tillbaka. Så den verkar trygg.

2 thoughts on “Hökuggla i mina hemtrakter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio + 12 =