↫ Tillbaka till bloggen

Skäggmes (Panurus biarmicus)

Första gången jag kom i kontakt med skäggmesen var 2008 vid Tåkern, en sjö söder om Vadstena. Jag var där med min fotokompis Lennart Gustavsson som har god lokalkännedom om området kring Tåkern. Ett fantastiskt ställe för fågelälskare. Med Omberg i väster får sjön en fin inramning. Man går på spångar i den vassbevuxna delarna av stranden där skäggmesen trivs, ätandes vassens frö.

På senare år har jag träffat på skäggmesen vid Hjälstaviken. Också det ett fantastiskt ställe för fågelskådare och fågelfotografer. Här går man också på spångar genom vassvegetationen. Ett perfekt ställe för skäggmesarna som flyger omkring i stora grupper. Man observerar dem genom sitt typiska läte som är tydligt när flocken böljar över vassruggarna. Skäggmesen är egentligen ingen mes. Utan de senaste genetiska rönen visar är den mer är släkt med lärkan.

En fantastiskt vacker fågel, både honan och hanen. Hanen med sina typiska svarta polisonger. Den har sin utbredning i Europa och långt bort mot norra Kina.

Häckar ofta i vassens nedersta delar och övervintrar ofta i våra områden.

Så det är en fågel som kan fotograferas nästan året runt.

Skäggmesen är relativt ny i den svenska naturen. Observerades första gången 1965 i Kristianstad i Skåne. Därefter etablerades den vid Tåkern och i mitten av 70-talet fanns det runt 20000 individer där. På senare år har den observerats i stora delar av mellersta Sverige och även uppe i Uppland och Värmland.

Nu i veckan var jag vid Hjälstaviken där ett 50-tal individer flög runt och mumsade på vassfröna. Ett besök jag kan rekommendera. Parkering finns på flera ställen runt sjön. En vid den så kallade Parnassen. Här tar man sig lätt ner till viken och på spångar går man över vårmarkerna. Det finns ett gömsle där man kan observera mycket sjöfågel. Finns även ett fågeltorn en bit bort. Och en fågelmatning på motsatt sida. Så det finns en rad spännande platser runt viken. Hjälstaviken som också är ett naturreservat ligger i Enköpings kommun.

Naturligtvis är våren den mest spännande perioden och vackraste med massor av vitsippor och blåsippor.

Men Hjälstaviken tycker jag är ett ställe att besöka året runt. Alltid upplever man något. Någon havsörn sveper nästan alltid över området i sin jakt på något att äta. Så åk dit. Lycka till!

1 thought on “Skäggmes (Panurus biarmicus)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − sju =