↫ Tillbaka till bloggen

Teknik vid fågelfotografering

Lite teknik igen…


Nikon Z9, 400/2,8TC. 1/4000s f/4.0 0,67 EV ISO 720 Brännvidd 400mm

Nu har jag haft mina Nikon Z9 och Z8 ett bra tag. Använder för det mesta mina objektiv 400/2.8TC och 100-400.

Om jag aktiverar telekonvertern i mitt 400TC objektiv blir det 560mm vilket jag tycker är fullt tillräckligt. Om jag vill ha mer brännvidd sätter jag på 2,0 konvertern och får 800 mm.

När jag vill ha en lättare utrustning använder jag Z8 och 100-400. En lätt och knivskarp kombination.


Nikon Z8 med Nikon 100-400 VR S f/4,5-5,6, 1/500s F5,6 ISO 1250

Jag tycker det är en bra utrustning som täcker det mesta när jag fotar fågel. Jag har även 1.4TC och 2.0TC om jag behöver lite extra brännvidd.

Z8 och Z9 är nu identiska vad gäller fokussystem. Oerhört skönt att vi fick ordning på det.

Jag är imponerad av batteritiden på båda kamerorna. Z9 är ju helt outstanding men Z8 men sitt nya batteri är riktigt bra det med.

Jag har experimenterat lite fram och tillbaka när det gäller knappar. Just nu har jag enpunktsfokus på Fn1 och växlande focus på Fn2. På Fn3 på Z9 har jag 200% förstoring av sökaren.

Enpunktsfokus vill jag ha nära mig så att jag snabbt kan sätta in den i lite svårare situationer. På Fn2 har jag lagt in att den växlar mellan enpunkt, WideL, Auto och 3D.

Jag använder oftast WideL då den är supersnabb att sätta fokus med ögonigenkänning.

En annan funktion jag använder ofta är att jag på rec-knappen som du kan programmera när du kör stillbild. Programmera den med de värden du vill. Jag har lagt 1/4000s mm på den knappen. Snabbt att skifta till när jag behöver en snabb slutartid.

Jag köpte för ett tag sedan ett nytt fäste till 400/2,8TC från ReallyRightStuff RRS på B&H. Finns inte att få tag på i Sverige. På den foten sitter ett QD-fäste.

 

Sedan köpte jag en vapenrem Magpul MS4 QDM från Uppsalaföretaget Uppsala Prescisions Produkter.

Remen är gjort för vapen så det finns en snabbkoppling som gör att jag blixtsnabbt kan förlänga remen. Jag har en liten säkerhetswire mellan remmen och objektivet. Men QD fästet har aldrig lossnat så den behövs kanske inte.

Den här lösningen kan jag rekommendera. Jag har även en kameraplatta från SmallRig med Qd-fäste som jag har på mitt 100-400 objektiv. Finns hos Kameradoktorn. Då kan jag använda remmen till båda objektiven.

Min gimbal från amerikanska Wimberley i Charlottesville, Virginia är helt fantastiskt. De startade tillverkningen 1991. Jag köpte det för snart 20 år sedan på butiken som på den tiden hette FotoVideo men som idag heter Rajala. Alex på Kameradoktorn bytte lite packningar på den så nu är den som ny. Fördelen med denna gimbal jämfört med många kinesiska kopior är att denna gimbal aldrig kryper. Drar man åt skruven så sitter det stenhårt. Lätt att balansera. Jag har provat de flesta andra gimbals, men de kryper hela tiden. Skruvar man åt när man hittar sin position så kryper den neråt. Otroligt frustrerande. Denna Gimbal Wimberley WH-200 II finns fortfarande att köpa. Det är version 2 så jag tror den är något lättare än min.Kameradoktorn har den i lager. Det bästa av det bästa.

Läs även mina tidigare inlägg om Nikon Z9 och Z8

https://www.anicande.se/2022/07/11/nagra-manader-med-nikon-z9/

https://www.anicande.se/2024/03/04/ar-nikon-z8-2-0-med-i-matchen/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × ett =