↫ Tillbaka till bloggen

Göra en egen fotobok

Att göra en egen fotobok kanske många går och drömmer om. Att kunna visa sina bilder i en fotobok. Och till och med kunna sälja den.

Jag har precis avslutat ett arbete med Biofoto Stockholms Fotobok. Vi är 52 naturfotografer som publicerar våra bilder i en gemensam bok. Här finns bilder från olika platser runt vår jord. Allt från långa resor till bilder tagna runt knuten.

De flesta deltagare har ett uppslag i boken, några har delat på ett uppslag.

Jobbet med boken tog sin början när jag på Vildmarksmässan förra året diskuterade om att ge ut en egen bok med Patrik Mark på Photohome. Det visade sig vara en perfekt samarbetspartner för oss. Patrik är mycket kunnig och ett bra bollplank.

Först handlade om att sälja in idén till medlemmarna i Biofoto Stockholm. Det visade sig att det fanns ett stort intresse att vara med i en gemensam bok. Vi blev till slut 52 medlemmar som ville vara med.

Det skickades in bilder till min server och egna förslag på layout. Jag tog på mig rollen som redaktör och samordnade hela arbetet. Och stod i slutändan för den övergripande layouten på boken.

Photohome har ett väldigt trevligt program för att skapa boksidorna med möjlighet att ha en helt fri egen layout. Samt helt fritt att välja typsnitt mm.

Några saker att tänka på. Inte för många bilder per uppslag, blir lätt rörigt. Ha ett litet mellanslag mellan bilderna, kanske bara nån halv millimeter i stället för att bilderna ligger mot varandra. Lätt att de flyter ihop.

Ett annat misstag man kan göra är att man gör bildtexterna för stora. Lätt att missta sig på skärmen där det ser rätt litet ut, men blir desto större i boken. Större text funkar om du gör en barnbok. Titta på brödtexten i en tidning, där är storleken kanske 9 eller 10 punkter. Så tipset är, håll ner storleken på text.

Försök att sträva mot en enkelhet i layouten, krångla inte till det, blir oftast rörigt och svårt att få en harmoni i.

Vår bok trycks i offset med laminerade sidor och hårt omslag. Den blir på 110 sidor i formatet 297×220 mm. Upplagan är ca 170 ex. Fördelen med att trycka boken är att den är trådbunden, uppslagen öppnar sig bättre och boken blir starkare.
Offset kan man bara trycka i om upplagan är upp mot 200 ex. Mindre upplagor och enstaka böcker produceras i en printprocess.

Jag hoppas att vår bok bidrar till att inspirera till att börja fotografera vår underbara natur.

Kom med i Biofoto Sverige. Vi har ett 10-tal lokalavdelningar med nästan 500 medlemmar från norr till söder. Alla är välkomna, en förening som inkluderar inte exkluderar.

www.biofoto.se

 

Slutligen några råd vid bokframställning.

Fundera på vad du vill göra med boken. Du kanske bara vill ha den som ett album, eller ge bort till släkt och vänner eller försöka sälja boken.

Var noga med kvaliteten på bilderna.
Använd bilder med så hög upplösning som möjligt. Överskärp inte bilderna. Var försiktig med mättnad.

Välj ett format som passar boken. Fundera på om du vill ha få stora bilder eller många små. Det är lätt att bilderna försvinner om de blir för små. Hellre då ta med färre men större bilder. Använd gärna en hel sida för en bild.

Skapa variation i boken. Blanda liggande och stående bilder.

Ha inte för stora grader på texten. Stora grader ser ofta ut som en barnbok. Tänk igenom innehållet noggrant. Blir lätt rörigt.

Lägg ner lite tid på att få ett snyggt omslag.

Om du inte vill ha text i boken så försök att skriva ett förord som förklarar lite vad du vill med boken. Skriv gärna korta bildtexter.

Skicka gärna ut ett korrektur och få in synpunkter från några du har förtroende för. Titta på många fotoböcker för att få inspiration och tips.

 

Boken går att köpa. Kontakta mig på arneberne@gmail.com

 

Lycka till!

2 thoughts on “Göra en egen fotobok

  1. Joo…det ska vara du Arne
    som får för sig saker och gör dom. Som det inte våre nog att du gjorde BioFotos utställning klar.
    Så fixade du en bok på sidan om alla andra gig.
    Jag läste hela texten här på länken och du fick det att låta som, lätt som en plätt. Så är det ju inte.
    Tack för det du gjort och gör för BioFoto. Vi älskar dig.. Ufot …Ylle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × två =