↫ Tillbaka till bloggen

Fotoarkiv – tillbakablick

 

Mitt arkiv I Lightroom består av över en halv miljon bilder. Jag har aldrig brytt mig om att rensa. Tycker det tar alldeles för lång tid. Ser hellre framåt och ute och jagar nya.

Men i Lightroom kan man ju klassificera bilderna på ett bra sätt. Mina bästa bilder är grönmarkerade med 5 stjärnor. 

Sedan har jag en smart samling dit alla med den klassifiseringen hamnar. Så det är där jag hela tiden jobbar.

Om jag exempelvis ska ha en utställning eller letar bilder till en bildvisning eller artikel kollar jag i den samlingen. När jag hittar den bild jag vill använda går jag ner i biblioteket och letar lite runt den bilden. Det kan ju hända att man missat något när man markerade bilden.

Vid sidan av detta har jag taggat alla bilder på platser, projekt, fågelarter och djurarter.

Det här gör att systemet blir väldigt snabbt trots att jag har många bilder på flera hårddiskar.

Nu ska jag visa er några bilder som jag fastnade för när jag senast scrollade igenom min samling Fem stjärnor. Följ med.

Den här bilden tog jag 2007 på mitt landställe. Rådjuret står i vassen. Vad jag inte såg när jag tog bilden att den hade ett kid nedanför sina ben. Jag gillar den här bilden, den har varit med i en bok som handlar om området runt mitt landställe.

Den här bilden tog jag 2011 vid Hornborgarsjön. Jag var med i en workshop om naturfotografering. Vi kom dit när det fortfarande var mörkt, när solen steg upp färgades himlen gul och tranorna sågs på kullarna som siluetter. Bilden har varit på första sidan på Fotosidan Magasin.

Lövgrodor är alltid väldigt spännande att fota. Den här bilden tog jag 2009 i Fyledalen nere i Skåne. På den tiden fast det gott om lövgrodor i trakterna runt Fyledalen. Tydligen drabbade de av någon sjukdom som gjorde att de nästan försvann. Jag har sett enstaka lövgrodor de senaste åren. 

Den här Guldsynade bladgrodan som jag fotade i Costa Rica 2017. Den är släkt med vår lövgroda. Vi hade en fantastisk resa och fick vara med om många äventyr. Bilden var med i Nikons 100 års jubileumsfilm som visades över hela världen. Vi satt även i ett gömsle…

… där vi kunde fota Kungsgam. En helt osannolik figur som jag trodde inte fanns trots att man sett mycket på TV om inte annat. Ser ut som en utomjording med en boa runt halsen. När jag visade mina bilder från Costa Rica på Galleri Greger stod ägaren Lars Greger och tittade länge på bilden. Jag var tvungen att gå fram och fråga vad han tyckte. Han svarade ”Jag börjar tvivla på evolutionen, det här måste någon ha skapat” sa han, konstnär som han är. Fast det är väl just evolutionen som kan skapa detta. Genom miljoner år av anpassning till sin miljö.

En resa till Island 2015 gav mig möjlighet att fota dessa magiska varelser. Jag låg på magen några meter framför ett gäng Lunnefåglar. Och tillslut formerade de sig på detta fina sätt och jag fick bilden.

Till Pantanal i Brasilien reste jag 2017 och fick möjlighet att fota vilda jaguarer. Vi åkte runt i båt och våran guide letade upp platser där han trodde det fanns jaguarer. Vi såg 11 individer under de dagar vi åkte runt i vattensystemet. Den här jaguaren låg uppe på en sandbank och solen höll på att gå ner i bakgrunden. Bilden blev Månadens bild hos Nikon.

Dovrefjell i januari 2019 fick jag möjlighet att fota myskoxar. Helt fantastiskt att på nära håll få studera detta urdjur. Växlande väder gjorde att det blev spännande fotografering.

Här sitter jag i ett gömsle vid ett vattenhål i en skog i Ungern 2019. Att få sitta bara några meter från badande sparvhökar, duvhökar och många småfåglar var mer än magiskt

Flatanger på hösten 2019 fick jag från båt möjlighet att fota dykande havsörn. Flatanger ligger vid norska västkusten norr om Trondheim. Här experimenterar jag lite med långa slutartider.

Vintern 2018-19 var det invasion av tallbit från längst uppe i norr ner till mellersta Sverige. Över 6000 fåglar kalasade på rönnbär som det fanns gott om denna vinter. Hur de får reda på sådant är en gåta.

I början av 2020 följde jag med Brutus Östlig till Florida. Ett paradis för fågelälskare. Överallt fanns det miljöer där vi kunde fota fåglar. Till och med runt villakvarteren kunde vi fota bla prärieugglor. Här en öronskarv som slår drottning Silvias diadem det Leuchtenbergska safirgarnityret med råge.

Här står vi med vadarbyxor ute i vattnet i Tampas Bay och fotar dessa underbart vackra fåglar, rosa skedstorkar, som bygger bo för fulla muggar.

Här kryper jag runt i Vallentuna 2020 där det finns ett stort bestånd av backsippa. En mycket vacker blomma som det är riktigt roligt att fota.

I augusti 2020 är jag nere i Allevad hos våra kompisar Göran och Christina. Denna gång har Göran riggat upp några stolpar i bäcken där han monterat en laser som löser ut ett par blixtar när vattenfladdermusen passerar. Väldigt roligt att sitta och passa på dem för att få en bild.

Samma månad följer jag med på en fototur på Mälaren för att fota fiskgjuse. Vi sitter i aktern på en båt och fotar dessa fantastiskt duktiga fiskare. Magiskt.

Januari 2021 sitter jag tillsammans med kompisen Anders i ett gömsle vid Kungsberget. Dubbelmagiskt att ha dessa vackra fåglar bara några meter från en. Ibland känner man sig privilegierad som valt en så fantastisk hobby.

Kungsfiskare har jag fotat mycket nere i Skåne. Denna vinter 2021 var första gången jag lyckades fota den i Stockholmstrakten.

Vid Angarnssjöängen har vi under en tid kunnat följa en hermelin, både i sommarpäls och vinterskrud. Jag hade lyckan att ha många fina möten med hermelinen.

Eva i vår nya kanot. Helt magiskt att paddla runt i vikarna runt landet. Sommaren 2021.

Under flera år har jag följt ett tornfalkspar från de att de kommit till platsen, haft sina parningsritualer, tittat ut sitt bo och lagt ägg. Sedan hur ungarna föds och sedan matas av föräldrarna. När de hoppar ur boet och skriker efter mat, i början på marken, sedan högre och högre upp i träden. Tills de slutligen är så pass starka att de försvinner från området för att klara sig själva. Jag har lärt mig jättemycket om fåglarnas beteende genom att regelbundet besöka dem och studera deras göromål. Naturligtvis på behörigt avstånd utan att störa.

Sista bilden som jag fastnade för är i denna lilla tillbakablick är från augusti 2021 då jag sitter i ett gömsle nära ryska gränsen i Finland och får se denna varg som kastar sig ut i den lilla skogssjön. Helt trippelmagiskt-

 

3 thoughts on “Fotoarkiv – tillbakablick

  1. Via mail
    Hej Arne

    Roligt att se alla riktigt bra bilder i ditt senaste nyhetsbrev. Du har jobbat på bra och det har givit resultat. Grattis!

    Bästa hälsningar
    Jan Gustafsson/Tibro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 − 7 =