↫ Tillbaka till bloggen

Fågelfotografering i världsklass

För andra gången besöker jag Bence Matres farm i Ungern. En oas för fotografer med intresse för fåglar.

Här kan man studera fåglar på nära håll. Bence har byggt upp ett antal unika gömslen på den ungerska landsbygden.

Varje gömsle är uttänkt in i minsta detalj. Bakrund, avstånd till motivet, kunna sitta nära utan att störa.

Nytt för i år är ett gömsle för kungsfiskare. Här har man möjlighet att fotografera kungsfiskare i en unik miljö och komma riktigt nära. Jag har fotat kungsfiskare på olika ställen i Sverige. Kanske dessa ställen ändå har varit mer naturliga men det unika med dessa gömslen är att du kan följa fåglarna på nära håll utan att störa.

Det andra gömslet är byggt för att komma nära de sisslar som finns på farmen. Oerhört söta och man kan sitta och leta efter olika vinklar och positioner. Mycket handlar om ljuset, hur det faller på motivet.

Teater är ett gömsle vid vattnet. Här samlas olika sjöfågel och en rad olika sorters häger. Vid detta tillfälle fick jag möjlighet att komma gråhäger, ägretthäger och silkeshägern nära. Just vid detta tillfälle var det väldigt lite vatten i sjön vilket gjorde att antalet fåglar var starkt reducerat jämfört med förra gången då jag besökte Bence i början av juni.

Sedan var det dags att göra ett besök hos biätarna. En trevlig upplevelse att se dessa snabba fåglar jaga trollsländor och andra flygfän i snabb takt. Gömslena är placerade intill en sandgrop i en hästhage. Så samtidigt som vi fotograferar biätare var det ridskola en bit ifrån. Hästarna springer fritt i hagen.

Cinema är ett gömsle med artificiellt ljus både front och bakgrund. Här kan man reglera ljuset efter vilken stämning man vill framkalla.

Man har ju alltid tid att testa olika inställningar på kameran eller experimentera med olika funktioner. Här lekte jag lite med multiexponering.

Blåkråkor, en sanslöst vacker fågel, var i ful fart att mata sina ungar. Grodor, ormar, möss, trollsländor är en del av den varierande kosten. Riktigt spännande att se vad de kommer med till de skrikande ungarna. Filmen visar även en liten pratstund med ungarna. Kanske en maning att det snart är dags att hoppa ur boet.

Och en tornfalk dök upp vid blåkråkans bo. Säkert bara nyfiken. Den vågar sig nog inte på ungarna. Blåkråkan är en tuff fågel.

 

Ett klipp från Blåkråkan. Först några sekvenser på matningen, sedan lite småprat från en av föräldrarna

Härfåglarna var också i full färd med matning av sina ungar. De flesta arter är inne på sin andra häckning för säsongen. När härfåglarnas ungar väl lämnar boet bryts kontakten med föräldrarna och de klarar sig sedan på egen hand.

Ett klipp när Härfågeln matar sin unge.

Drinking station är några gömslen i skogen som är utformade som ett vattenhål som fåglar och andra djur uppsöker för att få sig lite vatten och lite svalka när temperaturen rör sig upp mot 30-35 grader varmt.

Här har man möjlighet att se duvhök, sparvhök och ormvråk samt en rad småfåglar. Även en rådjursfamilj kom fram och släkte sin törst.

Gröngöling

Drickande duvhök

Duvhök

Ormvråk

Badande sparvhök

Ett klipp från vattenhålet.

Ja det var en mycket bra vecka, precis som förra gången 2019. Läs min blogg från första resan till Ungern här. https://www.anicande.se/2019/06/16/fagelfotografering-i-ungern/.

Jag reste med Focus on WildLife och Thomas Atterdal. Ett mycket bra arrangemang, med allt planerat. Man behöver inte själv engagera sig i resan, det fixar Thomas. Har varit mycket bra. På det visat kan man helt fokusera på fotograferandet.

 

Gå in på Focus on Wildlifes hemsida och titta på utbudet. Resor jag starkt kan rekommendera. I år kommer Thomas att ha två resor till Finland för att fota björn, varg och järv i världsklass. I november arrangeras en resa till Flatanger i Norge för att fota dykande havsörn från båt och kungsörn från gömsle.

2023 blir det en ny resa till Ungern. I och med att det är lite tid mellan resorna hinner mycket förändras och byggas ut. Så om du är intresserad så ses vi där.

1 thought on “Fågelfotografering i världsklass

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × ett =