↫ Tillbaka till bloggen

Kungsörnen – en nationalklenod

För några dagar sedan åkte jag och min fotokompis Anders Molin upp till Wild Nordics gömsle vid Kungsberget utanför Sandviken. Jag var där och fotade björn förra våren. Ett fantastiskt ställe med en helt magisk miljö. Skillnaden denna gång var att när vi kröp ner i sovsäckarna för att sova var det under -15 grader. Det gällde att hålla sig inne i sovsäcken, hamnade en hand utanför fick man snabbt dra in den igen.

Vi vaknade vid 7 tiden på morgonen, fortfarande mörkt ute. Upp och slå på gasolkaminen. Tog fram sin medhavda matsäck som var djupfryst, fick ligga bredvid kaminen en stund.

Satte på mig en jaktponcho som hänger i gömslet, helt fantastiskt plagg som gör att man inte behöver frysa. Gömslena är väldigt väl utrustade, man saknar inget.

Så småningom kom ljuset och strax före 9 den första kungsörnen. Otroligt spännande. Ett par troligen hona och hane. Kungsörnarna lever för det mesta i samma par hela livet. Även om det är tuffa tag mellan dem så är det på kungsörnars vis. Man kunde klart se även att det var ömhet mellan dem.

En tredje kungsörn dök upp en kort stund men försvann ganska snabbt. De kan ju sitta i träden runt utan att jag kan se dem.

Sedan var det ett upphåll några timmar, försiktigt fotande av småfåglar, nötskrikor, hackspettar, ekorrar mm.

På eftermiddagen fick vi ett nytt besök av ett par, svårt att säga om det var samma par. Men enligt Sara på Wild Nordic finns det ganska många kungsörnar och även havsörnar i trakten, även duvhök ska finnas.

Nu hade vi ett par timmars aktivitet utanför gluggarna. Gömslet är mycket fint åtlat,  både nära och lite längre bort i en helt magisk miljö. Vilket gjorde att jag kunde ta bilder i en varierad miljö, och med många roliga och dramatiska situationer.

Vid 3-tiden på eftermiddagen började det skymma, men vi hade örn kvar ända till Pierre kom och hämtade oss. Pierre hade sett en havsörn svepa över skogen när han gick till gömslet. Troligen suttit uppe i träden men inte gått ner. Man blir skjutsad till och från gömslet, sista biten fick vi pulsa i snön någon halv kilometer.

En fantastisk dag är slut och vi åker sakta hem mot Stockholm igen. Trötta med glada och oerhört nöjda med dagen.

Ett stort tack till Sara Wennerqvist som har fixat detta så fantastiskt fint. Ett av landets bästa.

Jag kan starkt rekommendera ett besök, gå in på hemsidan https://wildnordic.se/ och boka en unik upplevelse, antingen som fotograf eller bara att sitta och beskåda helt unika händelser du aldrig kommer att glömma.

Lite fakta om kungsörnen

Kungsörnen är fortfarande hotad av biotopsförstörelse och miljögifter då kungsörnen är mycket störningskänslig och har en långsam reproduktion. Kungsörnen är beroende av stora orörda områden och kraftiga boträd. Det helt ohejdade avverkningen av stora skogsområden i Sverige utgör ett hot mot kungsörnen, vilket är oerhört tragiskt. Dessutom pågår förföljelse av kungsörn längs fjällkedjan vilket är helt oacceptabelt och borde bekämpas med alla krafter.

Idag räknar man med att det finns 680 aktiva revir i Sverige. Vi får hoppas att de får vara ifred från profithungriga skogsbolag, även statliga sådana. Kungsörnen är rödlistad som ”nära hotad”.

Enligt min mening  borde ett särskilt skydd införas både på kungsörn och havsörn för att säkra dessa arter i framtiden. Rent juridiskt borde straffen öka kraftigt på brott som leder till att örnar trängs undan eller dödas, det gäller skogsavverkning, ren utrotning i vissa delar i landet och annan verksamhet som försvårar örnarnas existens.

6 thoughts on “Kungsörnen – en nationalklenod

  1. Vilka bilder! Det är något visst med stora rovfåglar. Man kan nästan se vildheten i de skarpa ögonen.

    1. Ja det är naturligtvis inte roligt. Men tyvärr sådant som händer i naturen. Örnen ser bara hunden som föda inget annat. Det är upp till dig att skydda din hund exv genom att ha den kopplad och inte släppa den lös där man vet att det finns örn och varg. Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 4 =