↫ Tillbaka till bloggen

Nu vaknar naturen ordentligt

Krickor på Angarnssjöängen

Nu blir det ljusare för varje dag, solen går upp tidigare och tidigare. Det blir tillfälle till många härliga och magiska morgnar framöver. Vid Angarnssjöängen börjar det fyllas på med många arter. Sist jag var där såg jag, stjärtand, bläsand, storskrak, kricka, årta, knipa, knölsvan, kärrhök, trana, grågås, vitkindad gås, bläsgås, stensätta, större strandpipare för att nämna några.

Nu så här på våren är det mycket vatten i sjöängen så fiskgjusen är där och fiskar hela tiden. Ryttlar och kollar efter fisk, mest gädda som går upp och leker på våren.

Vitkindade gäss

Gröngölingen börjar sina bobestyr

I och med att det är mycket vatten blir avstånden till fåglarna lite längre. Jag har lånat ett Nikon 800 mm objektiv av Kameradoktorn. Tack för det. Det nya lätta. Men det blir ändå tungt, väger 1 kilo mer än mitt 100-400 som jag brukar gå omkring med. Ett helt suveränt objektiv för fågelfotografering. Sätter jag på min konverter på 1.4 blir det 560 mm men bländare 8. Har jag DX-läge (kroppat läge) får jag motsvarande 840 mm. Men i vissa situationer är det roligt med en större brännvidd. På 800-objektivet får jag 1120 mm med konvertern men bländare 11. Och i dx-läge motsvarande 1568 mm.

Tornfalkarna har fullt upp med förberedelser för årets kull. Just nu består förberedelserna av parning mest hela tiden. På stolpar, i trädtoppar, på staketpinnar. Ja det verkar funka över allt. Och i mellantiden får det bli lite jakt på föda i form av gnagare, ödlor, insikter. Ja det mesta som mättar.

Ska bli kul att följa, undrar hur många ungar de får i år.

Tornfalk hane

Tornfalks hona med en nyss fångad ödla

Här tillverkas det nya falkar

Kattugglan vilar sig på dagarna, får jobba på natten

Mindre hackspett verkar uppträda på många platser runt Stockholm

Bergfink

Ekorren tittar nyfiket på mig

Skogstjärnen börjar fyllas på med storlommar runt Stockholmsområdet, så nu gäller det att knalla upp tidigt på morgonen för att få uppleva de riktigt fina stunderna.

Storlommen flyger iväg en stund från den lilla skogstjärnen för att fiska större fisk i det närbelägna havet.

Paddorna i full gång i skogssjöarna

4 thoughts on “Nu vaknar naturen ordentligt

  1. En härlig och fin beskrivning av den ljuvliga tiden som nu kommer. Fina bilder. 😊😊😊

  2. En mycket intressant rapport om vårens utveckling i naturen, Arne. Underbara bilder som vanligt och jag är särskilt förtjust i bilderna på tornfalkarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 + 8 =