↫ Tillbaka till bloggen

Några tidiga morgnar hos lommarna

 

Nu på sommaren får man gå upp vid halv 3-tiden för att vara på plats när ljuset kommer. För det mesta är det dimma på tjärnen. Jag äter min frukost medan lommen sakta stolt rör sig över vattenytan. En av lommarna ligger på ägg, bör snart vara dags för kläckning. Det dröjer sedan ytterligare någon månad innan ungarna är flygfärdiga.

En vigg har flygövningar över tjärnen, den flyger runt, runt ett tiotal varv. Verkar som den mest tycker det är kul. Kanske vill ha min uppmärksamhet, tycker det är orättvist att jag bara plåtar lommen. Vem vet.

Skogstjärn, dimma och storlom. Kan man få det mer magiskt. Och så kaffe förstås.

Solen bryter fram starkare och starkare och det är dags att vandra hemåt.

Hos Föreningen Sörmlands Ornitologer kan man läsa:

”Det finns djur som väcker starka känslor inom oss. Djur som griper an till våra historiska rötter och som speglar förhållanden som rådde för länge sedan, långt innan motorbåtars och vattenskotrars intåg och påverkan på ekosystemen. Hit hör inte bara de kalla kårar som känns när man hör vargars ylande utan också vemodet och den känslan av hopp som förmedlas av koltrastens sång under vårkvällarna. Hit hör också uvarnas hoande och lommarnas ropande. Få djurarter ger så mycket vildmarkskänsla som en ropande lom. Och befinner man sig dessutom vid en lägereld i skymningen så kommer osökt känslan av något uråldrigt till oss. Lommarna utvecklades för länge sedan och vi i de nordliga delarna av världen har alltid haft en relation till lommar säkert i många tusentals år”

 

Jag börjar med en helt magisk upplevelse, en lomdans med tre lommar. Njuuuut!

 

Dimman dansar som änglar över tjärnen.

Lomparet på morgonpromenad.

Hanen visar upp sin starka rygg för honan.

Hanen och honan ruvar båda två. De ruvar i nästan 30 dygn. Paret tar tillsammans hand om ungarna som är flygfärdiga efter cirka 60 till 65 dygn, och ungarna följer sedan föräldrarna på flyttningen. Dock är ungarna direkt efter kläckning bra simmare och dyker obehindrat.

Är man uppe tidigt före tre på sommaren är det magiskt hos lommarna.

En vigg kör sina morgonronder, över 10 varv blev det.

Och så ner med vingen i vattnet.

Magisk miljö tidigt på morgonen när solens strålar når ned till tjärnen.

En liten gräsand kommer fram till mig och hälsar.

Uppvisning bara några meter från mig.

Många yogaövningar innan man kommer igång på morgonen.

 

Jag tar några varv och visar hur stark jag är.

4 thoughts on “Några tidiga morgnar hos lommarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − sju =