↫ Tillbaka till bloggen

En dag vid Parnassen

I den franska traditionen är parnassen den plats där konstnärer och vetenskapsmän kommer till vila i livet efter detta; i gott sällskap av andra lärda män och kvinnor. Det må stå alla dödliga fritt att söka vandra till bergets topp, men endast de som står högst i aktning hos Muserna får vistas där efter sin bortgång.

Den Parnass jag besökte var vid Hjälstaviken. En riktigt bra fågellokal som till och med denna gråa höstdag visade upp ett spektra av fågelarter.

Vad sägs om storskarv, gräsand, gråhäger, ägretthäger, fjällvråk, havsörn, skata, korp, större hackspett, gröngöling, steglits, talgoxe, blåmes, nötväcka, grönfink, grågås, skäggmes.

Ja Hjälstaviken levererar verkligen. Just denna dag var Eva och jag i stort sätt ensamma, det var otroligt tyst bortsett från fågelkvittret och lite ljud från gäss och gräsänder.

Jag kan starkt rekommendera en tur dit. Om inte annat för att fota skäggmesar. De plockar frön på spångarna, så de är lätt att upptäcka. Närma dig försiktigt så kommer du riktigt nära. När de väl flyger upp sätter de sig för det mesta i buskaget bakom staketet. Då har du möjlighet att fota dem när de sitter på vassen. Kan bli riktigt bra bilder.

Om du inte ser dem direkt, lyssna efter deras kvitter så har du snart lokaliserat dem. Idag var det ett 20-tal, både honor och hanar.

Det första som mötte oss var en fjällvråk som ryttlade över viken.

Matningen var i full gång, här en grönfink.

Talgoxen har något som irriterar.

Skäggmesen letar vassfrön på spången, närma dig försiktigt. Så flyger de snällt upp i vassen och du kan ta fina bilder.

Vackra fåglar, fast någon mes är det inte, den är mera släkt med lärkan sägs det.

Ägretthägern dyker upp.

En gråhäger närmar sig gömslet.

När havsörnarna dyker upp blir det rörelse i viken.

Här attackeras havsörnarna av en modig korp. 

2 thoughts on “En dag vid Parnassen

  1. Fina bilder som vanligt Arne.
    Att Hjälstaviken är så livaktig nu gör att jag måste åka dit.
    Skäggmesarna är lika lockande varje år.

  2. Parnassen i Hjälstaviken är ett väldigt fint ställe. Många fina minnen därifrån men jag har inte varit där på länge. Och Skäggmesar är alltid lockande. Kanske dags för ett återbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × fem =