↫ Tillbaka till bloggen

Besök vid kyrksjön

Jag besöker Kyrksjön i Bromma. Mitt i ett bostadsområde ligger denna fantastiska lilla oas.

Svarthakedopping

Jag är med Anki som är uppvuxen bara en liten bit från sjön. Hon berättar att när hon var barn badade alla ungar i trakten i sjön. Det fanns tidigare ett badhus vid sjön. De ersattes på senare tid av två bryggor en på varje sida om sjön. Det var folk nere och tog ett tidigt morgondopp när vi var där. Det är just vid bryggorna som man har möjlighet att komma närmare sjön. Annars är det helt otillgängligt, och det är troligen det som gör att många fåglar trivs i sjön och häckar där.

Svarthakedopping, ett riktigt konstverk

Svarthakedopping

Svarthakedopping

Brunand

Brunänder

Jag har varit där ett antal gånger på våren. Det man har möjlighet att se är framförallt skäggdopping, brunand, vigg och knipor. Men det som drar många fågelskådare och fotografer till den lilla sjön är svarthakedoppingen. Vi räknade till åtta par nu sist vi var där. 

Vi träffas vid 6-tiden på morgonen, solen var på väg upp och sjöröken låg fint över sjön. Magiskt. 

Svarthakedopping

Svarthakedopping

Runt ena sidan, mellan bryggorna har kommunen byggt en ramp som man kan gå över kärret. Här såg vi många småfåglar, gärdsmyg, trastar och även gröngöling som var i full färd med att bygga sig ett bo. Vi såg även honan flög hastigt förbi. Den hade gjort ett antal hål. Ville väl ha lite att välja på. Vi såg också skymten av en mindre hackspett. 

Gröngöling letar boplats

Gröngöling bygger bo

Ekorre

Ett ställe jag varmt kan rekommendera, men var där tidigt, så får du vara relativt ostörd.

Svarthakedopping

I wikipedia kan man läsa följande:

Vattnet i sjön är kallt och klart och största vattendjupet är omkring två meter. Botten består av flera meter torvdy och under den sand. Sjön var förr rik på fisk, men idag finns mest rudor. Kyrksjön omges idag av en tät bladvass, vilket bidragit till att göra sjön till en fågelsjö. Området är häckningsplats för många olika fågelarter, bland annat brunand, vigg och rörhöna. Den täta vegetationen ger gott skydd åt småfåglar som näktergal, svarthätta, kärrsångare, härmsångare med flera. Och skydd behövs, för här finns även rovfåglar som sparvhök, duvhök och kattuggla.

Cirka 65 olika fågelarter brukar siktas varje år, tillfälliga gäster oräknade. Några av de häckande fågelarterna vid Kyrksjön är till exempel knölsvan, skäggdopping, smådopping, sothöna, rödhake, stare, bofink, gärdsmyg, koltrast, nötväcka, skogsduva, gröngöling, mindre hackspett, ladusvala och talgoxe. Totalt har cirka 160 fågelarter noterats här genom åren. Kyrksjön är ett populärt område för fågelskådning.

I Kyrksjön häckar den i Sverige relativt sparsamt förekommande svarthakedoppingen med flera par och kan sägas vara sjöns karaktärsfågel. Denna dopping är i Sverige klassad som ”sårbar”, vilket betyder att den inte är akut utrotningshotad, men minskar kraftigt i antal och utbredning.

Sjön är en viktig fortplantningslokal för groddjur, såsom större och mindre vattensalamander, grodor och paddor, och har visst intresse för fritidsfisket – den enda garanterade fiskarten är ruda, men vissa år har även abborre förekommit i sjön. Fiske upplåts via Sportfiskekortet. Det finns två bryggor i sjön som används för bad av kringboende. Det är dock inte något officiellt strandbad, och badvattenkvaliteten provas inte. Området hyser ett stort antal olika trollsländor. De man oftast ser är de vackert blå flicksländorna, som leker utmed de två bryggorna. Tack vare den rika örtfloran hittar man många spännande pollinerande insekter, framför allt fjärilarna på de rika ängsmarkerna. Här flyger bland annat aurorafjäril, kålfjäril, rovfjäril, citronfjäril, nässelfjäril och påfågelöga. Här finns även vårtbitare och gräshoppor som på sensommaren frambringar sina exotiska ljud dygnet runt.

3 thoughts on “Besök vid kyrksjön

  1. Tusen tack för underbar text och fantastiska bilder.
    Måste besöka kyrksjön vid tillfälle.
    Kram från Annika 🙂🙂🌺🌺

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 + arton =