↫ Tillbaka till bloggen

Skärfläckor i Äspet

Ett besök vid Äspet är ett måste när vi är nere på Österlen. Dels för att det är en väldigt fin fågellokal, dels för att Eva är född en bit härifrån i Åhus.

Den här dagen hade vi tur med en flock skärfläckor som var bara en bit från stigen, så det vara bara att sätta sig ner och följa skådespelet. Verkade vara en sorts parningsaktivitet på gång. Väldigt spännande att få uppleva dessa vackra fåglar på nära håll. Äspet är en fantastiskt plats med en liten sjö på ena sidan och havet på andra sidan, bara åtskilt av en tunn sträng. Så det var bara att vända sig och fotografera aktiviteterna vid havsstranden. En rad fiskmåsar, trutar och tärnor fiskade i det grunda vattnet. Jag såg en tärna som jag tyckte var betydligt mindre än de andra tärnorna. Jag började fotografera tärnan och såg när jag studerade den närmare i kameran att det var en småtärna. Roligt. Såg även Kentsk tärna. Annars var det mycket vadare, rödbena, mosnäppa mm.

I wikipedia kan. man läsa

Skärfläcka (Recurvirostra avosetta) är en fågel i familjen skärfläckor inom ordningen vadarfåglar. Den är mycket karakteristisk med sin svartvita dräkt, långa blågrå ben och likaså blågrå, tydligt uppåtsvängd näbb. Olikt de flesta andra vadare kan den simma.

Den häckar huvudsakligen längs med kusterna i Europa, men även inåt landet, österut nästan hela vägen till Japanska havet i sydöstligaste Ryssland samt i stora delar av södra och östra Afrika. Merparten av fåglarna i Afrika, delar av Västeuropa och Mellanöstern är stannfåglar. IUCN kategoriserar den som livskraftig.

 

En otroligt vacker fågel, Skärfläcka

Tre skärfläckor flyger upp i skyn

En gråtrut fiskar i det grunda vattnet

 

Småtärna söker efter föda i det grunda vattnet i havet utanför Äspet

Skärfläcka

Åhus hamn i bakgrunden blev en fin inramning till fågellivet i Äspet

1 thought on “Skärfläckor i Äspet

  1. Hej Arne!
    Det är länge sedan vi var i Kristianstads vattenrike och vi har aldrig varit i Äspet. Det är tydligen väl värt ett besök. Arterna som ni såg påminner om dem som vi ser i Skanör. Jättefina bilder och intressant och vackert ljus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − 3 =