↫ Tillbaka till bloggen

En dag hos Skarvarna

I veckan fick jag besök av Stefan Mann försäljningschef på Olympus för att testa deras systemkamera och 300 mm objektiv. Jag har förutom min Nikonutrustning som jag för övrigt är väldigt nöjd med även en Olympus EM-1 Marc 2. En liten smidig kamera med många finesser.

Vi tog oss ut till en ö utanför Skanssundet i Himmelsfjärden med min båt, en Buster RS från -89 med en 40 hk Yamaha. Den tar mig till olika platser i dessa fantastiska vikar och fjärdar.

 

Ön bebos av Skarvar, en fågelart som är hatad av många. Jag förstår inte riktigt det hatet. Jag tror att det ligger på samma primitiva nivå som Varghatet.

Enligt många forskningsresultat är inte Skarven det stora hot mot fisket som vissa påstår. Utan det största hotet mot fisket är nog tyvärr människan, som skitar ner hela Östersjön och fiskar ut beståndet. Skarven är nog en relativt marginell spelare i det hela.

Men bortsett från det är ju fågeln en fantastisk fågel att fotografera, och ön är nästan spöklik. Vid detta tillfälle fanns det både vuxna, ungfåglar och ungar, som vilket bostadsområde som helst. Deras samhälle är en fascinerande syn.

Stefan och jag drog oss sakta runt ön, dessa Skarvar verkade inte vara speciellt skygga. Jag har hört från andra att det på vissa platser i ytterskärgården är de mer skygga. Det kanske beror på att ön inte ligger långt från farleden upp mot Södertälje.

Vi fick denna förmiddag ett fantastiskt ljus med en blandning av mörk himmel och klarblå himmel och sol som periodvis trängde igenom och gav ett rent magiskt ljus.

En klar fördel med Olympusen är naturligtvis litenheten som inte är ointressant när man sitter länge med kameran och objektivet riktad mot fåglarna.

Nu hade jag min Nikon D5 med mig så det kanske inte riktigt var en rättvis jämförelse. Den kameran gillar jag skarpt, hanterar den i totalt mörker och en riktig arbetsmaskin som man kan lita på i alla situationer och väder. Jag kommer nog framöver att jobba med systemen parallellt, roligt med lite variation.

När vi kände att vi var klara med Skarvarna åkte vi in till Skansundets Taverna och åt varsin räkmacka, kan varmt rekommenderas. Tavernan bjuder varje dag på en bra meny med både Fish and Chips och BBC Ribs till humana priser.

På hemvägen till Getryggen där jag har min hemmahamn körde vi runt lite för att se lite sjöfågel. Hade hoppats på lite Havsörn, som jag ser ofta vid mina vatten. En Fiskgjuse glider förbi en bit ifrån oss. Vi har både Hörningsholms Slott och Ängsholmens Slott i blickfånget.

Hemmahamnen är Getryggen, mitt landställe sedan 30 år. En fantastisk halvö ut mot Brandalsund. Även om Stefan hade synpunkter på vissa byggnationer runt ryggen, med lite brokig och gyttrigt intryck från sjön. Jag håller delvis med. Mina äldre bilder från sjön in mot Getryggen var mycket mer harmoniska.

Jag tror att både Stefan och jag lärde oss mycket av varandra denna dag. Jag tror att det är viktigt att man inte låser sig vid ett visst kameramärke utan vågar prova på andra lösningar. Det är väldigt utvecklande. Innan vi skils får Stefan en bok ”Greven gav oss lov” skriven av Sture Ring och illustrerad med fotografier av mig. En bok som handlar om detta område med dess historia.

Bilderna är tagna både med Nikon och Olympus kameror.

Tack Stefan för en fin dag!