↫ Tillbaka till bloggen

Projekt i höst och vinter

Det jag har framför mig när det gäller fotoprojekt är en utställning på Vårgårda Fotofestival vid allhelgonahelgen. Det ska bli spännande. Jag ska sätta upp några av de bilder som BioFotos fotografer har tagit.

Dessutom kommer jag själv ha 3 skärmar på den utställning som är i anslutning till festivalen. Denna gång har jag fåglar som tema. Inget ovanligt kanske.

Lite senare i december, närmare bestämt 2-4 december kommer BioFoto Sverige att ha sin stora utställning på Fotomässan i Älvsjö, Stockholm. Den var ju tänkt att gå av stapeln i mars 2020 men har blivit uppskjuten av en viss anledning. Här kommer vi att visa närmare 300 bilder från över 120 fotografer från hela landet, från syd till norr.

Efter mässan kommer vi att presentera många av de bilder som deltagit på fotomässan i en digital utställning som alla har möjlighet att se.

Kom och titta. Fotomässan i år hålls tillsammans med Fitness mässan.

I januari ska jag en vecka åka upp till ett naturreservat i norra Finland i nationalparken Riisitunturi. Jag åker med Niklas Virsén på Fröstad Naturfoto som arrangerar resan. Här ska jag tillsammans med några naturfotografer försöka fotografera berguv. Det kommer inte att bli lätt. Berguven är nattaktiv så det blir en verklig utmaning. Vi får se hur det går. Vi kommer också kunna fotografera kungsörn, inte lika svårt men inte helt lätt. 

Berghuv har jag aldrig fått några bra bilder på. Fick en suddig bild vid Stora skuggan på Norra Djurgården för några år sedan. Var där med Thomas Atterdal som kände till området väl. Nu när det byggts så mycket i närheten tror jag den är borta.

Kungsörn däremot har jag fotat både i Norrland, Gysinge och hos Sara Wennerqvist på WildNordic vid Kungsberget i Gästrikland. Samt i Flatanger i Norge.

Sedan kommer vi besöka ett magiskt vinterlandskap i närheten av Kuusamo. Här kommer vi förhoppningsvis få möjligheter att fota snötyngda granar. I Finland kallar man detta för tykky, när is och snö fastnar som klister på granarna, som de tydligen gör här i Riisitunturi. Detta skapas bara i vissa särskilda förhållanden och klimat. I Riistunturi nationalpark råder fuktiga förhållanden vilket i sin tur bidrar till områdets tykkygranar. Här kommer vi också få möjligheter att fotografera magiska stjärnhimlar.

Förhoppningsvis kommer jag att kunna visa många fina bilder från denna resa.

I mitten av mars kommer jag att följa med till Varanger längst upp i norra Norge. Vi är ett gäng från BioFoto Stockholm som åker upp under ledning av Brutus Östling. Vi kommer att besöka ett fågelberg Hornøya, där vi kommer att möta spetsbergsgrisslor, toppskarvar, tordmular, sillgrisslor, tretåig mås för att nämna några. Ett av Skandinaviens finaste fågelberg. Vi kommer vidare att kunna fotografera praktejder, alfågel och alförrädare från flytgömslen. Oj, det kommer att bli riktigt spännande. Vidare kommer vi att ta oss ut på targan och fotografera en rad olika fåglar.

På dessa resor kan det bli kallt, så jag har precis köpt en värmeväst som kan bli skönt att ha om kylan tränger sig på.

Ja nu vet ni en del vad jag pysslar med framöver. Dessemellan kommer jag att ta mig runt mina lokala platser i Stockholmstrakten.

Nu åker Eva och jag ner till vår årliga tripp till Strömstad och Capri, som stället heter. Det ska bli lite vind så då hoppas jag på lite fina bilder från Tjurpannan. Kommer ett reportage därifrån inom kort.

Här visar jag lite äldre bilder med liknande motiv.

Toppskarv har jag träffat på Runde för många år sedan, 2012.

Kungsörn från Kalvträsk i Skellefteåtrakten 2020.

En otroligt vacker kungsörn. Fotad vid Kungsberget, Gästrikland 2021.

Även denna kungsörn träffade jag i Gästrikland 2021.

Här var jag i Flatanger, Norge och fotade denna kungsörn 2019.

Tordmular fotade på Stora Karlsö på Gotland 2015.

Förhoppningsvis får vi träffa tallbiten i sin ursprungliga miljö, som besöker oss lite då och då. Denna bild tog jag i Vallentuna 2020.

Och kanske lunnefägeln hinner komma in från havet. Denna tog jag i somras vid Runde.

Nu åker vi ner till Norra Bohuslän, kanske blir det så här fin även i år. Bilden tog jag förra året på Rossö i Kosterhavet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − ett =