↫ Tillbaka till bloggen

Maj – en härlig tid

Maj är hoppets månad. Det kan man ju inte tro med tanke på omvärlden. Men som tur är finns det en fantastisk möjlighet att koppla av från alla faror och fasor som hela tiden sköljer över oss.
En stund vid en sjöäng eller ett skogstjärn gör att man kommer i balans och får uppleva det ljuva i livet. En stunds avkoppling och meditation som jag tror alla behöver.

Mina meditationsplatser besöker jag så ofta jag kan. Jag har 3-4 favoriter som jag återkommer till regelbundet. Spännande att se förändringarna i naturen. Helt plötsligt har gässen fått ungar. En dag är det fullt med brushanar i sjöängen för att veckan efter vara borta på väg till sina häckningsplatser långt uppe i norra Skandinavien. I skogstjärnen har lommarna börjat sina parningslekar och havsvikarna bubblar av liv. I den lilla skogssjön leker grodorna en kort tid och lämnar efter sig början till nytt liv.

Den lilla gulärlan gästar oss och följer nyfiket med på min promenad runt naturreservatet. Sjöängen fylls dagligen på med fler och fler arter, änder, vadare, rovfåglar, tättingar. Alla fullt upptagna med sina bestyr, programmerade att föra livet vidare som de gjort i miljontals år. Långt innan vi började betrakta dem och njuta av deras närvaro.

Jag kan sitta i timmar och iaktta deras beteenden och förundras över deras precision och beslutsamhet i allt de gör. Här finns ingen tid för utsvävningar.

Det är ju svårt att hitta platser, när man bor i närheten av en storstad, där tystnaden är uppenbar. Vid mina platser kan jag uppleva tystnaden några tidiga morgontimmar innan trafiken lägger en brusande matta över omgivningen, även om man sitter vid ett skogstjärn. Men å andra sidan är det fantastiskt att vi kan få uppleva detta så nära tätbebyggt område. Och tids nog kommer väl en tid då jag inte hör varken buller eller fågelkvitter, men än så länge är min hörsel intakt.

Jag känner mig oerhört privilegierad som har förmågan att glädjas åt dessa fina stunder i mötet med naturen.

(Filmen i slutet av bloggen innehåller två klipp från dels ett duvhöksbo och sedan ett korpbo. Jag brukar normalt sett inte filma fågelbon främst för att inte störa. Dessa bon är placerade i urbana miljöer med en ständig ström av människor i dess närhet. Jag står dessutom på betryggande avstånd med teleobjektiv.)

En flock brushanar drar förbi

Krickor med sina vackra färger

Brushanan uppvaktar honan

Dimman ligger tidigt på morgonen i lomsjön

Gulärla av rasen flava

Gulärla troligen av rasen thunbergi

Gulärla

Storlomen flyger över mig

Storlom

Skedänder

Eva njuter av stillheten

Grönbena

En duvhök ligger och spanar från sitt bo. Bilden är tagen på betryggande avstånd i en urban miljö

Ett stolt storlomspar glider sakta fram under morgontimmarna

Här produceras nya grodor

Stenskvätta

Brushane i sjöängen

Mosnäppa

Fjäderdräkten på brushanen har redan börjat växa ut. Når sitt maximum vid parningen långt upp i nordliga Skandinavien

Brushanen är en skicklig flygare

4 thoughts on “Maj – en härlig tid

  1. Vilka underbara vårbilder du har fångat, Arne! Inspirerande! Och en väldigt trevlig film också.
    Vi brukade se Gulärlor av underarten thunbergi i Norra Dalarna och de såg ut som din.

  2. Fina bilder. Gillar speciellt brushanen. har aldrig lyckats komma nära att den riktigt fatsnar fint på bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − tre =