↫ Tillbaka till bloggen

Livet på mitt landställe Getryggen

Skönt att koppla av lite på landet trots att jag nuförtiden inte jobbar speciellt mycket. 2 dagar i veckan på Scandinavian Photo. Kul jobb med mycket kontakter så jag kör ett tag till efter sommaren.

Mitt landställe ligger på Getryggen, en halvö vid Brandalsund. Min utsikt är ut mot Näslandsfjärden och längre bort Mörkö. Runt Getryggen är det en hel del sjöfågel som knipa, skrak, skäggdopping, skarv, änder. Vi har även regelbundna besök av havsörn. 3 stycken har iakttagits samtidigt i veckan. Säkert en adult och två juveniler.

 

En dag har jag 2 havsörnar sittande i talltoppar runt viken. Två adulta eller vuxna fåglar. De är ständigt attackerade av silltrutar. Verkar som vissa individer är aggressivare än andra. För det mesta  bryr sig inte havsörnen så mycket, ibland näbbas den lite i luften.

Jag sitter på bryggan och följer händelserna uppe i grantopparna. Vid bryggan sitter ladusvalans ungar och väntar på mat. Mamma och pappa jobbar febrilt ovanför.

Nu dyker en ormvråk upp och attackerar den ena havsörnen. Då är det allvarligare, havsörnen försvarar sig när vråken gör några attacker ner mot havsörnen.

 

Mäktigt att skåda varje gång rovfåglarna dyker upp. Jag brukar höra när den kommer, då blir det lite liv på trutarna. I år har jag sett ovanligt mycket silltrut, de verkar ha ökat inomskärs. Fiskgjusen besöker oss också.

Uppe i skogen har vi ett antal vattendammar, det är en anläggning som skogsägaren gjort iordning för andjakt. Jag vet inte om det har varit så mycket jakt just där. Ett par rörhönor med sina ungar häckar där. Ett extremt lugnt ställe. Kan sitta i timmar och följa livet i och runt dammarna.

Helt plötsligt dyker ett vildsvin upp som med sakta mak går förbi, den märker nog inte att Eva och jag sitter en bit ifrån. Annars är dom oerhört skygga, man ser bara spåren efter dem. Dom ser relativt dåligt men det kompenseras av bra hörsel och luktsinne. Men det småregnar lite och blåser åt rätt håll, så den märker oss inte. Den verkar ha något i munnen också. Spåren förresten, de plöjer ju upp hela skogen. Jag funderar på hur mycket skada de gör i skogen. Borde inte skogsägarna reagera. Tycker det är konstigt att inte jägarna klarar av att hålla vildsvinen på normala nivåer. De ökar ju ganska drastiskt i antal. Ändå tillhör Södermanland de områden som skjuter flest vildsvin. Greve Bonde på Hörningsholm lär skjuta över 300 årligen.

Men vad jag förstår är det inte lätt att jaga. Man måste kunna eftersöka ett skadeskjutet vildsvin och det är det inte alla som vågar. Fast jag satt på skottavstånd så omöjligt kan det ju inte vara.

Rätt var det är kommer en ormvråk flygande över vattnet. Och inte lång efter en lågt flygande havsörn. Havsörnen kommer tillbaka efter ett tag. Jag kastar upp kameran men det är bara en bit av vingen som fastnar på bild.

På hemvägen nere vid Båtviken plaskar det plötsligt till i vassen. Jag undrar var det var småspringer bort till en brygga. Ser att det ligger något vid strandkanten och går dit. Ut simmar en bäver. Det är andra gången jag fotat bäver på getryggen. Men tydligen har den blivit allt vanligare även runt Östersjökusten. Kul möte.

Det är ju skönt med tomt nära havsviken med fin utsikt, möjlighet att sticka ut med båten och skåda i närområdet, men för själen föredrar jag skogen, här vilar friden, hör bara fåglarna och tystnaden. Nere på Getryggen kan det bli mycket ljud av arbetsmaskiner och vattenskotrar, men det är väl saker man får vänja sig vid. Men blir det för mycket då tar jag en tur ut i skogen.

1 thought on “Livet på mitt landställe Getryggen

  1. Härliga bilder! Jag har suttit på bryggan voäud sjöboden ikväll och spanat på svalorna som har byggt bo under bryggan och minkfamiljen. Livet kan vara bra härligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio + 15 =