↫ Tillbaka till bloggen

Biätare

Det finns vad jag har fått fram 17 arter av biätare som lever i lite olika biotoper och på olika geografiska platser. (27 enligt Oscar så nu har jag några fler att leta efter)

Den som jag har fotat här är Merops apiaster, Europeisk biätare.

Jag besökte dessa fåglar hos Bence Mate i Ungern. Vi sitter i ett gömsle precis bredvid en sandgrop i en hästhage med hästar. Hästar eller boskap är en förutsättning för att bitarna ska kunna fånga den föda som de äter och ger åt sina ungar. Grusgropen har perforerats av små håligheter där de har sina bon. Deras bon består av en lång tunnel där den lägger mellan fem till åtta ägg. Båda föräldrarna tar hand om äggen.

När man sitter i gömslet är det full aktivitet utanför, oerhört fascinerande att sitta och titta på. Det sker hela tiden något. De håller sitt byte, oftast ett bi i näbben, slår den hårt mot en gren och trycker ihop med näbben. Detta för att få bort gadden samt det gift som finns i biet. Eller också lämnas bytet över till en partner.

De parar sig hela tiden. Flyger omkring i fantastiska flyguppvisningar. Så det gäller att ha snabba tider i kameran. Men motiv saknas inte, man kan variera i oändlighet, eller sitta och vänta på något speciellt. Jag hade ju väldigt tur med ljuset. Det fanns två gömslen, en på var sida om gropen. Det gjorde att jag både fick motljus och medljus.

Utbredningsområdet för biätaren är stort och den anses vara livskraftig. Man gissar på att det finns runt 12 miljoner individer globalt.

2 thoughts on “Biätare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + 5 =