↫ Tillbaka till bloggen

Möte med pilgrimsfalken

Pilgrimsfalk (Falco peregrinus)

Inte lätt att upptäcka och mycket skyggare än andra falkar (tror jag). Pilgrimsfalken är en stor falk jämfört med tex tornfalken.

En störtdykande pilgrimsfalk kan komma upp i hastigheter av 320 km/tim, vilket gör att den betecknas som världens snabbaste djur.

Pilgrimsfalken häckar oftast på klipphyllor eller i branter. Stora stup upp till 100 meters höjd föredras, helst ska stupet ha vatten nedanför. Boet kan vara ett övergivet bo av korp eller kungsörn.

Pilgrimsfalken är stark och aggressiv flygare som slår sitt byte, oftast fåglar i duvstorlek, i störtdykningar om över 200 km/h. Vad gäller maxhastigheten har olika studier pekat på olika resultat från 320 km/h till hastigheter på över 380 km/h

Pilgrimsfalken använder sin hastighet och tyngd för att döda fåglar i luften genom att ”krocka” ihjäl bytet. Under idealiska förhållanden kan en pilgrimsfalk urskilja en fågel av duvstorlek på ett avstånd av mer än 8 km. Skrattmås, duva, stare och trastar utgör huvudparten av födan.

Det är helt fantastiskt att sitta och betrakta denna vackra fågel. Här var jag ute tidigt på morgonen, då allt är tyst , inga störande biljud. Då kan man lyssna sig till dem. De skriker för de mesta på varandra för att varna eller om det är ungar, ropa på föda.

De är bra på att gömma sig sitter för det mesta en bit in i toppen av ett träd. Inte som häger eller fiskgjuse som gillar att sitta på toppen, väl synliga. Nu tror jag inte pilgrimsfalken som vuxen har speciellt många naturliga fiender. Däremot ungarna kan ju tas av mård eller räv även duvhöken kan ta nyss utflugna ungar. Jag tror att de sitter lite skymda för att kunna överraska och slå till när exv en duva flyger förbi.

Här kan du läsa Naturskyddsföreningens artikel om Projekt Pilgrimsfalk: Länken öppnas i en ny flik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 − 1 =