↫ Tillbaka till bloggen

Fånga bilden – Pre Release Burst

Jag fick i och med en uppgradering i min kamera Nikon Z9 en ny funktion Pre release  burst eller Pro capture som det ibland kallas. 

Tekniken innebär att kameran buffrar ett antal bilder innan själva bilden tas. Det man gör är att hålla ner avtryckaren till hälften då börjar kameran att ta bilder som den sedan lagrar i ett speciellt buffertminne. Man kan ställa in 30, 60 eller 120 bilder om man väljer att lagra 1 sekund. Då lagrar kameran nya bilder upp till exv 60 bilder sedan puttas den äldsta bilden ut när en ny lagras. När jag sedan trycker ned avtryckaren lagras bilderna ner till minneskorten från buffertminnet samtidigt som kameran forsätter ta bilder. För närvarande lagras bilderna i jpg, men jag tror att vi snart kan lagra i raw.

Så mycket det tekniska.

Rent praktiskt innebär det att jag kan fånga exv en fågel som lämnar sin kvist. Eller kommer till sin plats. Det är säkert gjort med andra krav. Vid en start i ett sportsligt sammanhang exempelvis. Men som det oftast är kan vi naturfotografer utnyttja de krav sportfotografer har vid idrottsarenor. Kraven på snabbhet och flexibilitet är detsamma.

Dessa bilder tog jag uppe i norra Finland från ett gömsle.

Det finns säkert oerhört många exempel på hur denna teknik kan användas, så detta är inte på något sätt ett heltäckande experiment.

Kul bilder blir det i alla fall och roligt att ha den möjligheten i kameran. Eller vad tycker du?

4 thoughts on “Fånga bilden – Pre Release Burst

 1. Ja det verkar vara en kul funktion.
  Den verkar helt ok Z9:an.
  Fina bilder frånb Finland Arne.

 2. OM-D (Olympus) har haft den funktionen i många år på flera av sina modeller. I raw format. Upp till 60 bilder/s med singel af eller upp till 18 bilder/s med kontinuerlig af. En stor tillgång i synnerhet för fågelfotografer.

  1. Hej Per
   Det är helt rätt. Men det hindrar ju inte att funktionen är bra. Funktionen är en gammal Nikon-funktion. Fanns redan på Nikon-1. Men sen har man tydligen glömt bort den när man gjorde de nya spegellösa systemkamerorna. Så jag är glad att den kommit, för det är en riktig bra funktion i vissa lägen. Skulle inte förvåna mig om vi får raw-filer i framtida uppgraderingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × fem =