↫ Tillbaka till bloggen

Ekorrar i Påskhelgen eller myterna kring ekorren

Den här påsken har vi haft besök av ett antal ekorrungar. Kan inte vara mer än några veckor gamla så de är födda tidigt. De ser så väldigt försvarslösa ut, nästan tama kan man tycka.

De är naturligtvis offer för både rovfåglar, hundar och tamkatter. Lätta byten för en rovfågel. Vad jag har hört är det inte så många ekorrar som når vuxen ålder.

När det gäller tamkatter som springer lösa i naturen är ekorrungarna ett lätt byte. Det är inte så att tamkatter dödar för att äta, de är oftast för bekväma och mätta för att äta en ekorrunge. Utan dödandet är en reflexmässig handling, och det är ägarens ansvar att inte släppa ut lösa katter i naturen.

Vissa har till och med skaffat sig argument för att katterna ska få döda ekorrungar. Ekorrorna plundrar ju fågelbon och äter upp fågelungar. En myt som inget har med verkligheten att göra.

Det slog Naturhistoriska Riksmuseet fast för ett antal år sedan när man analyserat maginnehållet i över 600 ekorrar. I endast 4 fall fanns rester av fågel eller skal. Det förklarar man med att ekorren ibland tar gamla fågelbon i besittning och då kan de äta upp gamla äggskal eller fågelskelett.

Ekorren ansågs förr vara ett skadedjur i skogen, även det en myt. Att ekorren skulle äta så mycket frön från kottar att tall och grann skulle få svårt att föröka sig.

Nu mera är ekorren fridlyst, men det inkommer hela tiden motioner från jägarhåll om att få tillstånd att döda ekorrar och andra vilda djur. Det blir ett bra tillskott till deras poängjakt på vilda djur.

Otroligt hur människor hittar på för att få ha ihjäl vilda djur. Det är varg, lodjur, kungsörn, säl, skarv, nötskrika, räv mm mm som står vägen för den moderna människan.

Många gånger för att få bedriva sina fritidssysselsättningar och hindra konkurrens från de vilda djuren.

Nu är det ju populärt att skylla på säl och skrak att fiskfångsterna i Östersjön går ner. I stället för att fokusera på de verkliga orsakerna, miljögifter från jordbruket och en helt vansinnigt trålfiske av superfiskebåtar som kammar helt rent och suger upp fisk helt urskillningslöst. De mesta går till lax-, mink- och kycklingmat.

WWF arbetar för att stoppa ohållbart fiske i Östersjön, skydda viktiga områden, stoppa övergödningen och farliga utsläpp, skapa säkrare sjöfart och minska oljeutsläpp. I deras rapporter nämns inte säl och skarv som ett problem, utan WWF fokuserar på de verkliga problemen som är svåra men oerhört viktiga att komma till rätta med.

Och myterna och historierna hålls hela tiden levande som ett ständigt hat mot det vilda djurlivet, en sorts primitiv rädsla som i slutändan kan göra att vi står ensamma med våra kreatur och tamdjur. Då har vi skapat en verklig katastrof som blir svårt att reparera.

4 thoughts on “Ekorrar i Påskhelgen eller myterna kring ekorren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 + nio =