↫ Tillbaka till bloggen

Fotoåret som gått

År 2021 går till historien som ett märkligt år. Corona har varit det helt dominerande samtalsämnet bland människor och i media.

Själv har jag försökt leva så vanligt som möjligt. Naturligtvis undvikit stora folksamlingar och tvättat händerna mer än vanligt och konsumerat en stor mängd handsprit. Tagit den tredje sprutan.

Under året har jag haft en rad bildvisningar för olika fotoklubbar och andra sällskap ute i landet. Allt har skett via nätet med hjälp av Zoom.  I december hade jag min första fysiska bildvisning på länge för Sundbybergs Fotoklubb. Här fick jag ett fint feedback från mötet: ”Magiskt. Dubbelmagiskt. Världsklass!” – Det var vad fotograf Arne Berneklint och hans fotovänner utbrast när de åkte runt på en fotoresa på Island häromåret. På vårt decembermöte fick vi se Arnes bilder – och vi kunde inte annat än hålla med! Och epiteten gällde inte bara den storslaget karga naturen på Island utan också hur Arne hade fångat de sällsamma motiven med sin kamera! Vi fick följa med på en fantastisk fotoresa och uppleva vilka otroliga scenerier det isländska landskapet bjuder på, mästerligt fångade av Arne. Inte minst slogs man av hur färgrik, ja till och med färgstark, naturen är på denna nordliga ö, kargheten till trots. – Tack för en toppenkväll, Arne! Vi hoppas få se dig hos oss fler gånger!

När det gäller mitt fotograferande så började året med ett besök hos Sara Wennerqvist, Wild Nordic  vid Kungsberget. Kungsörn skulle fotas. Jag och min fotokompis Anders Molin ligger över i gömslet -21 grader. Så det gällde att hålla sig under sovsäcken. Men dagen bjöd på fantastiska möten med kungsörnar.

Sen kom en period med kungsfiskaren. En vacker fågel som är riktigt roligt att fota. Jag fick flera tillfällen denna vinter. Jag såg till och med en kungsfiskare flyga över Brandalssund vid mitt landställe.

Ett besök vid Råstasjön är ett måste. Hägrarna är otroligt roligt att fota. Har du inte gjort det så är det dags denna vinter. Då kanske också vattenrallen visar sig.

Ett nytt besök vid Kungsberget med fina möten med kungsörn.

Ett besök vid Nyfors och Tyresö slott gav fina bilder på strömstare och gärdsmyg.

Kåre Petrén vinner min tavla Ägretthäger. Vi får se vem som vinner nästa tavla.

Jag är med i en digital utställning ”Naturen vi delar” tillsammans med Anki Hammar och Fredrik Beskow. Riktigt roligt när en fysisk utställning inte kunde ordnas.

Möte med Hermelinen i vinterpäls på Angarn gav en del fina bilder.

Nu i mars april börjar en fin tid med skäggdopping och svarthakedopping. Jag brukar hålla till vid Brunnsviken och Edsviken. Tidiga morgnar ger riktiga guldbilder. En härlig tid.

Fågellivet vaknar liksom naturen med blåsippor, backsippor och grönska. Livet leker.

Fina vårkvällar på vårt landställe Getryggen. Underbart.

Slutet av april är det dags för nya äventyr tillsammans med Anders Molin. Denna gång sticker vi upp till Umeå, till Daniel Nordgren som tar oss ut till ett orrspel i världsklass.

Mina besök ute på Angarnssjöängen blir tätare och tätare, fler och fler fåglar samlas, gässen för att häcka, andra stannar några dagar på sin väg norrut. Och hermelinen visar sig vid flera tillfällen.

Ett säkert tecken på att sommaren snart är på gång är när min Buster kommer i sjön. Gör några tidiga turer och kollar fågellivet runt öarna. Här med batteridrift.

Maj är en fin månad. Flugsnapparen intar sina holkar och senare är matningen av ungarna i full gång.

Vi får hoppas att alla kattägare håller sina katter inne dessa viktiga månader. De har flugit från norra Afrika till oss här i norden för att föda sina ungar. Så det är ju tragiskt om de blir dödad av en tamkatt.

Nu börjar en intensiv period för mitt tornfalkspar som jag följt några år. I år fick de 5 ungar varav 4 lämnar reviret starka och friska i juli.

Slutet av maj åker Eva och jag ner till Strömstad. En lisa för själen.

I början av juni besöker jag ett skogstjärn i Vaxholm med storlom. Dubbelmagiskt.

Nu börjar det bli mer och mer båtturer i vattnet runt mitt landställe.

Mitten av juni blir det fågelskådning med två av mina barnbarn Torun och Ester ute på Angarnssjöängen.

En fin dag hos Anki och Henrik vid Fågelsundet. Otroligt häftig kustnatur.

Början av juli gör Eva och jag en premiärtur med våra kajaker. Riktigt kul.

Återresa till Ungern och Bence Matres farm blev en riktig succé med massor av bilder på underbara fåglar. Biätare, gröngöling, blåkråka, härfågel och mycket annat.

I slutet av juli träffas några fotovänner på Getryggen (mitt landställe) för en workshop. Det blir mycket fotande och snack runt ämnet. Vi ser 10 havsörnar ute vid Himmerfjärden. Ett par med fyra ungar bland annat.

Några besök hos Allevalds Mölla nere på Österlen har blivit en tradition. Denna gång med kompisarna Leif och Birgitta. Några veckor senare med ett gäng biofotingar. Många fina naturmöten med grodor, storkar och en ny obs av svarthalsad dopping.

Den årliga resan till Finland och björnar och vargar gjorde jag för 9:e gången. Denna gång blev det bil istället för flyg pga coronaläget. Det lustiga är att inget år är den andra lik. Alltid nya överraskningar.

I början av september åker vi upp till vår andelsstuga Fjällvattnet söder om Tännäs. Denna gång med Leif och Birgitta. Det blev många härliga promenader i omgivningarna.

I mitten av september en resa till Norge för att plåta sparvhök. Det blev ett kort möte med sparvhöken men ett trevligt gäng.

I oktober jobbar jag med Scandinavian Photo på Öland. Det är Club 300 som har möte.

Slutet av oktober sticker Eva och jag ner till Strömstad. Många utflykter och mycket skaldjur. Tjurpannan är ett måste. Älgafallet var en ny upptäckt i år, liksom Rossö.

Mitten av november åker jag med ett fotogäng till Flatanger i Norge. Fina möten med havsörn, kungsörn och duvhök.

Även i år gästas vi av tallbiten som jag fotar ute vid Vallentuna kvarn. Här ses varje år stora flockar av björktrast, kan vara tusentals och även stora samlingar av sidensvans. Jag har även träffat på flockar av domherre.

Som en fin avslutning på året fick jag på min brygga på landet, som ligger uppe vid Brandalssund vid Järnafjärden, på Näslandssidan, se spåren av en Utter. Riktigt häftigt.

 

Nu återstår att se vad dom händer under 2022. Det som är inplanerat är resor till Öland, Österlen, Strömstad och Runde. Det blir en riktig roadtrip.  Finland i augusti. Sen får vi se vad som händer i närområdet.

Gott Nytt Fotoår.

1 thought on “Fotoåret som gått

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 3 =