↫ Tillbaka till bloggen

Naturfotografer på Fotomässan

Nu har vi äntligen fått sätta upp vår utställning i BioFoto Sverige på Fotomässan. Den skulle gå av stapeln i mars 2020 men av olika anledningar som stavas CORONA, blev Fotomässan uppskjuten, jag tror, 5 gånger.

Jag började att ta in bilder på hösten 2019. Det var ett stort intresse, över 120 naturfotografer hade skickat in förslag på bilder till utställningen. Det blev några dagars jobb att sortera ut en lämpligt mix till utställningen. När det var klart fick folk skicka in sina högupplösta bilder som skulle skrivas ut. Sammanlagt blev det över 300 bilder i två olika format.
Så det var bara att sätta igång att printa. Det blev en väldigt rolig stund med många fina bilder.

Svårigheten kan ibland vara att bilden har betraktats av de som skickat bilden på en enkel skärm som inte är färgkalibrerad. Så nu gällde det att betrakta varje bild och få en rimlig färgskala på bilderna.
Vissa bilder kommer med sensorfläckar som är svåra att se på en mindre skärm, men som blir tydliga när bilden ska printas i ett större format. Likadant kan det vara med brus. Ibland var bilden hårt beskurna och som kanske fungerar på en liten skärm, men som fick klara kvalitetsproblem vid stora format.
Kort sagt, det blev många timmars jobb, med många av bilderna innan de var färdiga för print.

Sedan kom ju nästa problem med att mässan skjuts upp, det var att förvara bilderna på ett bra och torrt sätt, vad jag trodde skulle vara några månader, med som till slut blev 3 år. Så ett av våra rum har ockuperats av bilderna under den tiden.

Ett antal fotografer ville byta ut sina bilder när mässan äntligen skulle bli av, och det var ju ett antal gånger. Så då blev det nya bilder som skulle ersätta de gamla.

När vi började närma oss december 2022, och jag förstod att nu äntligen skulle mässan bli av började arbetet med att skissa upp väggarna (62 meter) så att vi fick en bra blandning och att det såg bra ut. Jag använder OpenOffice som har ett bra layoutprogram som passar bra.

Parallellt med detta var det många kontakter med projektledaren Felicia på Stockholmsmässan. Ingen av personal som jobbade 2019 fanns kvar. Så det vi var vana vid och blivit lovade, visste de inget om. Så jag fick kämpa för att vår vägg skulle bli bra med belysning mm. Fick till slut löften från Felicias chef om att allt skulle ordna sig, vilket gjorde att jag kunde känna mig lite lugnare. I stort sätt har projektgruppen på mässan varit bra att sammarbeta med, och alltid lika trevliga. Trots att jag ibland gav uttryck för min frustration.

Efter det var det att sätta igång med att hitta bildtexter i gamla mail. De bilder som inte hade bildtexter fick jag skriva mail till och be om bildtexter. Jag fick inte in av alla och skulle helst sett att alla hade bildtexter. Alltid roligt att ha en liten text om vad bilden föreställer. Plats , art eller händelse.

Sedan skulle alla bilder packas om i kartonger med ny numrering för att hängningen ska gå smidigt. Vi hade bara en dag på oss att hänga denna gång.

När allt detta var på plats var det bara att börja tänka på själva uppsättningen på mässan. Kontakta folk som ville vara med och hänga, folk som ville vara med vid väggen under själva mässan.

Till hängningen fick jag ihop två riktigt bra team. Och till mässan ett helt gäng för själva utställningen på mässan, att värva medlemmar och svara på frågor. Jag vill passa på att tacka alla för ett fantastiskt arbete på mässan. Hoppas att vi på sikt har fått in nya medlemmar till vår förening.

Fredag förmiddag klockan 10.00 slogs portarna upp och besökarna strömmade in. Det blev snabbt fullt med folk vid våra väggar, man tittade, pekade, diskuterade, frågade., Ja det var fantastiskt roligt att vara där och representera Sveriges bästa Naturfotoförening.

Allt pågick i dagarna tre med samma intensiva aktivitet.

17.00 på söndagen var Fotomässan slut. Men det återstod lite jobb några timmar framåt. Att ta ner hela utställningen och packa ner i kartonger.

Väl hemma återstår fortfarande lite jobb för mig, förpacka alla bilder och skicka ut i landet till alla fotografer.

Ett stort tack till alla fotografer som bidrog med bilder. Ni som inte var där ska veta att vi fick många beundrande ord.

Jag har fått många kommentarer som säger att BioFotos utställning var det bästa på Fotomässan. Så vi kan sträcka på oss och vara oerhört stolta över vår förening BioFoto Sverige.

Ett särskilt tack till uppsättnings- och nedmonteringsteamet. Leif Lundin, Birgitta Lundin, Eva Berneklint, Kyösti Ylinen och Thomas Atterdal. Utan er hade denna utställning inte varit möjlig. Tack!

Eva och Leffe diskuterar placeringarna.

Thomas och Birgitta i full fart!

En skiss för varje vägg

Precision

Ylle sätter på häftkuddar.

Nu börjar det se färdigt ut.

Intresserad publik. En gästfotograf i bloggen. Foto Fredrik Beskow

Här har vi släppt på lite besökare.

Mycket folk. En gästfotograf i bloggen. Foto Fredrik Beskow

Många intresserade med många beundrande ord.

Ibland lite djupare diskussioner.

Närstudie. En gästfotograf i bloggen. Foto Fredrik Beskow

Ylle håller ställningen i montern.

Jag han med några föreläsare, här Roger Brendhagen. Alltid lika roligt att lyssna till.

Vi hade Fitness-mässa bredvid oss. Så jag var inne och tog några ryck.

 

Till er som inte hade möjlighet att besöka Fotomässan och BioFoto Sveriges utställning har vi gjort en digital utställning. Bara att trycka på länken och njuta av alla bilder.

Ett litet tips: Kör en guidad tur så kan du titta på alla bilder. Om du vill stanna vid någon bild så klicka bara på den och sedan gå upp i menyn till höger och fortsätta turen. Man kan även klicka sig fram manuellt till varje bild. Använd då piltangenten på skärman, inte på tangentbordet, fungerar inte så bra.

Lycka till!

 

3 thoughts on “Naturfotografer på Fotomässan

 1. Vilket fantastiskt jobb du och ni andra har gjort!
  Jag tror inte man inser hur många timmar som lagts ner när man ”sitter bredvid och tittar på”

 2. Utan eldsjälar som du blir världen fattigare. Fantastiskt jobb av dig och dina medarbetare. Resultatet avseende mig är att jag blir ny medlem i Biofoto.
  /Kent Andersson,
  beundrare av alla verk på väggen

 3. Ett stort tack till dig Arne, du har gjort ett makalöst arbeta med detta. Tack till de övriga du nämner. Det var skoj att få med 3 bilder på utställningen.

  Hälsar Lars T

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 + fem =