↫ Tillbaka till bloggen

Grodor på Österlen

Jag har fotograferat grodor på Österlen i kanske 15 år. Och det är alltid lika roligt. Förr var det gott om lövgrodor och inte så mycket klockgrodor. Denna gång såg jag ingen lövgroda men däremot massor av klockgrodor och ätliga grodor.

Vi besökte några dammar vid ”döda trädet”. Alltid lika spännande. Vi hörde klockgrodorna på håll och serenaden ökade ju närmare vi kom dammen. Men sedan när vi kom ännu närmare så tystnade alla. Dirigenten hade lagt ner taktpinnen. Eva och jag satte oss en stund och efter ett tag hade de vant sig vid vår närvaro och dirigenten slog an tonen och serenaden började igen. Helt magiskt.

I samma dammar lever också Ätlig groda (Pelophylax esculentus), när den sätter igång sitt kvackande läte kan det höras kilometervis. Vi trodde att när vi närmade oss dammen att det var kossor som råmade, men när vi kom närmare hörde vi att det var den ätliga grodan som hördes. Den blåser upp sig i form av två små ballonger. 

I Sverige finns klockgrodan (Bombina bombina) enbart i  Skåne. Klockgrodan ansågs utdöd i Sverige efter 1960, då den sista naturligt förekommande klockgrodan hördes spela på Mölle fälad vid Kullaberg i nordvästra Skåne. Som tur var fanns det människor som inte accepterade detta faktum, utan satte igång helhjärtade insatser för att få arten tillbaka. Sedan dess har ett intensivt och lyckosamt arbete genomförts för att man i Sverige åter ska få höra det karkatäristiska lätet från en kör med klockgrodor. 

Klockgrodan är idag på stark frammarch i Skåne och Länsstyrelsen vill tacka alla som i stort eller smått deltagit i denna ekologiska succehistoria.

Klockgroda blåser upp sig och ger ett ljud ifrån sig som låter som kyrkklockor på avstånd. Därav namnet.

Klockgroda

Vattenmöja (Ranunculus aquatilis)

Klockgroda bland vattenmöja

Här står jag och fotar grodor i dammen och kossorna ser nyfiket på

Döda trädets dam inte långt från fyledalen

Ätlig groda

Här är det armhävningar med uppblås, Ätlig groda 

Fina groddammar, perfekta förhållanden

Riktigt bra grodmiljöer

Ätlig groda blåser upp sig för att visa hur vacker han är

 

3 thoughts on “Grodor på Österlen

  1. Underbara bilder och en mycket intressant text. Jag har aldrig sett Ätliga grodor men vi ser Klockgrodor ganska ofta under våra vårresor till Skåne, antigen i närheten av Mölle eller vid Lerhamn. Jag har tagit en del bilder under åren men inte i samma klass som dina.
    Första gången jag hörde Klockgrodor hade jag inte hört talas om dem och vi trodde det var fåglar vi hörde tills vi fick syn på dem. I år såg vi några Klockgrodor nära Mölle men i dåligt ljus. Vi hoppades kunna se flera i Lerhamn men såg inte en end där tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 13 =