↫ Tillbaka till bloggen

Florida – ett paradis för fågelfotografer

Rosenskedstork.

Nu i februari-mars åkte jag med ett gäng fotografer till Florida under ledning av Brutus Östling från WildNature. Det blev en resa långt över förväntan. Det visade sig att Brutus som varit i Florida under mer än 20 år hade unika erfarenhet av detta område. Vilket gjorde att vi fick möjlighet att besöka olika ställen som fortfarande är relativt okända.
Resan blev i och med detta oerhört effektiv. Oftast upp vid 5 på morgonen och hem vid 19-20 för att sedan äta en bit och sedan till hotellet för att ladda ner bilderna och sedan i säng för lite sömn. En minst sagt intensiv 9 dagars tripp.
Det började lite mjukt med ett besök i Everglades. Här kunde man från ett lättpromenerat område fota många typer av hägrar och ormhalsfåglar. I omgivningen fanns det gott om alligatorer. Så fototillfällen saknades inte.

Grön häger.

Gråhäger.

Öronskarv.

Alligator.

Nu var det dags att ta oss ut i Everglades träskmark med båt. En övärld som skiljer sig från det man är van vid. Öarna bestod av mangroveträd med enorma rotsystem. Här fanns förutom alla typer av hägrar många fiskgjusar som var i färd med boande. Vi fick också tillfället att träffa och fota både bruna och vita pelikaner. På kvällen vid solnedgången fick vi vara med om ett skådespel som jag sent kommer att glömma. Alla traktens fåglar samlades på ett fåtal av öarna för att tillsammans ha en nattvila. Vi låg helt nära en av öarna och fåglarna ankomst ville aldrig ta slut. Säkert flera tusen fåglar som flyger in och tar en plats. Ibland med lite bråk om platsen. Men lite senare lägger sig lugnet och vi far hemmet efter en helt magisk dag.

Vit pelikan.

Vit pelikan.

Brun pelikan.

Delfin.

Brun pelikan.

Mangroveträd i Everglade.

Fiskgjuse med halv fisk. Gjusen gör ofta så att den själv äter upp huvudet och ger den köttiga delen till honan och ungarna.

Fiskgjuse i sitt rede.

Ö av mangroveträd.

Fåglarna i trakten samlas för nattvila.

Lugnet lägger sig över Everglade.

Sen är det dags att besöka nästa magiska plats. Big Cypress National Preserve. Nu befinner vi oss mitt inne i skogen med fullt av fåglar och enorma speglingar i vattnet. Vi tillbringar en eftermiddag och en morgon på detta fantastiska ställe. Ett ställe man aldrig skulle hitta utan hjälp från en erfaren reseledare.

Vy över Everglades träskområde

En glänta i träsket så att ljuset tränger fram.

Här samlas många fåglar.

På morgonen efter är vi i Ft Myers Beach-området. En sagolik plats för fågelälskare.

Brun pelikan.

Brun pelikan.

Nu tar vi oss ut med en annan båt för mer actionfotografering. Målet är rosenskedsstorkar och dykande pelikaner. James, vår båtförare, tar oss ut till helt magnifika ställen. Vi utrustas med vadarbyxor och kliver ner i vattnet med stativ. Botten är sand så man får se till att hålla balansen, men det går riktigt bra. Nu börjar ett skådespel på stranden där vi står en bit ut. Rosenskedsstorkar promenerar runt på stranden och flyger strax över våra huvuden. Helt magiskt.
Hem till hamnen och iväg för lite mat. Sedan drar vi ut igen, nu är det dykande pelikaner som vi fotar. Upp till fyra åt gången lyfter de och sedan synkroniserat dyker alldeles intill båten. Detta skådespel fortsätter flera timmar. Jag frågar James om det är hans grabbar. Ja visst, this is my guys.
Solnedgången på hemvägen blir en fantastisk avslutning på en spännande dag.

Rosenskedstork.

Monika, Ulla och James i vadarbyxor.

Brutus i fototagen.

Rosenskedstork.

Patrik spanar upp mot skyn efter flygande rosenskedstork.

Här står vi en bit ut från stranden i våra vadarbyxor.

Rosenskedstork.

Dykande brun pelikan. De dök ofta flera stycken på en och samma gång.

Dykande brun pelikan.

Dykande brun pelikan.

Vi besökte flera ställen bla ett vid USAs största Harley Davidsons affär. En plats där vi i stort sätt är helt ensamma. Här har ett stort antal amerikanska ibisstorkar samlats. Gråhäger, gröna hägrar och en rad andra fåglar har slagit sig ner på denna plats.

Ett annat ställe var i Tampaområdet, en ö ute i vattnet full av häckande fåglar, och fåglar med ungar.

Anhinga. Amerikansk ormhalsfågel.

Amerikansk ormhalsfågeln, en skicklig fiskare.

Öronskarven matar sina ungar som är nere i halsen på mamman.

En alligator som ligger och lurar bredvid ön slukar en stor sköldpadda mitt framför våra ögon.

En ägretthäger som matar sina ständigt hungriga ungar.

Parning. Ibisstorkar.

Trefärgad häger.

Ägretthäger.

Öronskarv.

Ägretthäger i parningsdräkt.

Vi hinner även med att besöka ett villaområde där prärieugglan har etablerat sig. Här har man markerat platserna där ugglorna har sitt bo. En grop i marken. När vi står och fotar stannar en kvinna i sin bil och vevar ner rutan. Ni är väl försiktiga, säger hon. Vi är väldigt rädda om våra ugglor. Vi lovar att vara försiktiga. Vi tar en avstickare till en skola där Brutus tidigare observerat vithövdad havsörn. Vi ser några högt uppe på himlen.
Vi fortsätter att fota ugglorna med kan inte glömma örnarna. Jag, Patrik och Peter tar oss tillbaka till skolan. Nu har det samlats många bilar på vägen in mot skolan. Man hämtar sina elever vid skolan, rädda för att något ska hända.
Vi går runt med våra stora teleobjektiv, möjligen kan det uppfattas som något hotfullt om man inte tittar så noga. Nu ropar en kvinna åt oss, jag kommer henne till mötes, väntar mig att hon ska be oss lämna området. Istället pekar hon lite längre bort i skogskanten. Där sitter den i trädet, säger hon, den vithövdade havsörnen. När vi kommer fram är vi alldeles bredvid en tomt med ett högt staket. Ut kommer en man. Kom in på min tomt, säger han. Här ser ni örnen bättre. Han berättar att örnen tillsammans med sin hona ofta sitter i trädet vid hans tomt. Nu bjuder han på varsin flaska vatten. Gästfriheten känner inga gränser. En fantastisk dag.

Prärieuggla.

Vithövdad havsörn.

En dag besöker vi ett fiskgjusebo som ligger alldeles bredvid en bro. Vi går upp en bit på bron och kommer nästan i nivå med boet. På betryggande avstånd så att vi inte stör. Jag får känslan av att folk här i Florida är stolta över sina fåglar, överallt har man ordnat så att fåglarna på ett bra sätt integreras i den urbana miljön. På morgonen innan vi ska åka till flygplatsen för hemresa besöker vi ett parkområde ganska centralt. Det visade sig vara ett fantastiskt sälle för att fotografera. Vi går på breda spångar och går förbi en rad olika små träsköar. Vi får möjlighet till en rad närgångna fågelporträtt. Men ett fantastiskt ljus blir det magiska bilder. Jag ser förutom alla hägrar och storkar även en sorts rall, senare på dagen går jag runt för mig själv. En man vinkar till mig, och säger att han inte sett den på 20 år. Det är den amerikanska rördrommen, lika ovanlig att se här som i Sverige. Vilken lycka.

Rödvingetrupial.

Myrtrupial.

Parande amerikanska ibisstorkar

Amerikansk rördrom.

En helt magisk resa är slut. Tack Brutus för att du delar med dig av dina platser och erfarenheter. Nu har jag några tiotusentals bilder att ta hand om. Får bli i april, för nu ska jag hem och jobba med Biofotos utställning på Fotomässan i Älvsjö.

 

De fågelarter vi lyckades kryssa är följande. Tror jag fått med de flesta.

Gråhäger, rosthäger, grönryggig häger, kohäger, natthäger, snöhäger, ägretthäger, blåhäger, trefärgad häger, gulkronad natthäger, amerikansk rördrom, tjocknäbbad dopping, fregattfågel, öronskarv, amerikansk vit pelikan, brun pelikan, rosenskedstork, ibisstork, bronsfärgad ibis, vit ibis, kalkongam, korpgam, fiskgjuse, svalstjärtsglada, vithövdad havsörn, vägvråk, karolinasumphöna, amerikansk sultanhöna, ringnäbbad mås, kungstärna, prärieuggla, bälteskungfiskare + ett antal småfåglar som vi inte identifierat.

1 thought on “Florida – ett paradis för fågelfotografer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 + 5 =