↫ Tillbaka till bloggen

Vår resa till Öland

Öland i maj står alltid på min bucket list. När ön står i sin magnifika grönska och massor av fåglar tar sig norrut förbi och över Öland. 

Vi besöker Ulf och Lisa i Röhälla. Ett fantastiskt mottagande med guidning hela veckan till många ställen som vi aldrig tidigare besökt. Olika naturtyper och miljöer. Vi lyckades tillsammans kryssa nästan 100 fågelarter från norr till söder. 

Vi började med att ta oss ner till Ottenby, längst söderut. Det blåste kallt så vi drog oss snabbt inåt landet till Möckelmossen. Här var det ett nybyggt fundament, perfekt att stå och spana från. Större strandpipare, rödbena och gravänder. Aldrig sett så mycket gravänder. Fanns över hela Öland. 

En bit in från vägen stog orkideer i full blom. Vi kröp omkring och hittade motiv överallt. Hade mitt macroobjektiv 105/2,8, verkligen roligt.

En annan dag besökte vi Beijershamn. Här fick vi se halsbandsflugsnappare, både hona och hane. Ute på reven gick skärfläckor och mycket gråhäger och många vadare bla mosnäppa. 

Här finns ett fint fågeltorn med span över Kalmarsund. 

Vi tog en promenad genom alskogen med orkidéer, den ena vackrare än den andra. Hela veckan besökte vi fantastiska platser med varierande natur. Fina våtmarker och små fiskelägen. Vi besökte även ett raukområde på norra Öland. Visste inte att det fanns på Öland.  Men de kunde mäta sig med flera gotländska raukområden jag besökt. 

Efter en vecka lämnar vi Öland med många fina minnen och en fantastisk guidning av Ulf och Lisa som har tagit hand om oss under veckan. Många roliga diskussioner och fantastisk mat och husrum. En oförglömlig tid för Eva och mig. 

De flesta bilder tagna med Nikon Z9 och 500/5,6 PF. Macro med Z6 och z 105/2,8. 

Fältsippan delvis utblomman med sin vackra blomställning

Skärfläcka vid Beijershamn

Akrobatkonst när staren fångar en fluga

Vacker orchide

Fanns hur mycket motiv som helst

Sälar vid Ottenby, Ölands södra udde

Likt en drottning har svanen byggt sitt bo, Ölands södra udde

Gråhakedopping med ungar, Sockerbruksområdet norr om Mörbylånga

Silvertärna

Näktergal

Fiskmåsar gör fiskmåsar

Törnskata, Schäferiängarna, Ottenby

Gravänder, aldrig sett så mycket gravänder, överallt på Öland

Skrattmås

Sädesärlan, satt och väntade på att vi skulle lämna parkeringen, hade byggt bo i en gammal traktor

Fina motiv på ängarna

Liten spindel

Kärrsnäppor drog förbi i stora flockar, Ottenby

Rapsen stod i blom.

Plöjt för troligen potatis

Raukar på norra Öland

Eva studerar raukarna på norra Öland

 

Platser vi besökte

Strandvägen mellan Sandvik och Byrum

Äleklinta

Petgärde träsk

Vickleby ädellövskog

Beijeshamn

Möckelmossen

Sockerbruksområdet

Triberga och Alby mossar

Västerstadsviken

Albrunna kalkbrott

Sebybadet

Gräsgårds hamn

Grönhögen

Ölands södra udde

Schäferiängarna

Ottenby lund

Södra lundspetsen

 

 

 

5 thoughts on “Vår resa till Öland

  1. Trevlig text och jättefina bilder, du lägger verkligen ner din själ i detta med dokumenteringen. Kul att följa dina resor i landet.

    1. Hej Jarkko! Jag är i stort sätt nöjd. Man måste lära sig hur den fungerar. Spegellöst funkar lite annorlunda än DSLR. Men jag får fler bilder skarpa med Z9 jämfört med mina DSLR. Men jag kommer att behålla min D5. Den är en pålitlig arbetshäst framförallt i lite sämre ljus.

  2. Vilken fin rapport, Arne!
    Jag längtar tillbaka till Öland men Judit tyckte inte alls om vår senaste resa dit med StOF. Det blev väldigt blåsigt under havsspaningar och det var alltför tidiga morgnar för henne.
    Första gångar jag besökte Ölands södra udde, då mina bästa vänner bodde på ön, var det flera par Ängshökar i luften. Helt underbart men det var innan jag började fotografera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 + 17 =