↫ Tillbaka till bloggen

Örnfrossa i Gysinge

Vi kom till Gysinge vid 5.30 och träffade Inge vid lanthandeln. Därifrån en liten färd med bilen. Vi kör in på en skogsväg och följer den en liten bit. Stannar vid sidan av vägen. Sedan en kort promenad på en stig några hundratal meter.

Gömslet sägs ha platser för fyra, men då blir det trångt och bara en kamera per näsa. Det optimala i detta gömsle är nog två personer. Då har man gott om plats och kan ha två gluggar var.

Man sitter bra, men lite lågt med de fasta fästena. Jag rekommenderar eget stativ med gimbal, då är man mer flexibel och det blir stabilare.

Värme finns så man behöver inte frysa. Nu hade vi någon plusgrad så vi fick dra ned kaminen efter ett tag.

Nu var det bara att packa upp sina grejer, jag hade två kamerahus samt ett 500mm och ett 200-500. Hade mitt 70-200 med mig också men använde inte det denna gång. Annars funkar det bra med en 1,4 konverter.

När första ljuset kom började vi se lite korpar och kråkor flaxa runt. Men efter ett tag började vi siluetterna efter örnar i grantopparna, först några få men sedan flera och flera. Nu började det bli spännande.

Det var åtlat ett 20-tal meter framför oss, och först på plats vid åteln var ett gäng korpar. Sedan kort efter damp den första örnen ner i gräset bakom åteln. Som sedan följdes av flera. Örnarna blev modigare och modigare. Nu kom det ner fler och fler örnar från grantopparna runt området.

Jag uppskattar att vi hade sammanlagt ett 35-40 tal havsörnar i området samtidigt. En ren orgie i havsörn. Nu var det full fart vid åteln som åts med frenesi.

De flesta havsörnar var ungfåglar ettåringar och tvååringar, men kanske ett tiotal vuxna örnar. Många av örnarna var ringmärkta, men inte alla.

Det var lite dåligt ljus den här dagen så det fick bli iso runt 2-3000 för att få någorlunda snabba tider.

Vid 11-tiden var det helt slut med mat så det blev några timmar och sitta och småprata med Leffe och Thomas om ditten och datten.

En oerhört intensiv upplevelse med 4-5 timmars oavbrutet fotande och full aktivitet på örnarna.

En plats som jag varmt kan rekommendera om man vill kunna uppleva lite örnfrossa. Denna gång såg vi ingen kungsörn, men det har jag sett tidigare vid några tillfällen, och även duvhöken har letat sig fram, men inte denna gång. Jag tror jag hörde den vid ett tillfälle, men den kom aldrig fram. Det var säkert alldeles för mycket örn för att den skulle våga sig fram.

Om du vill sitta i gömslet i Gysinge tar du kontakt med Föreningen för fågelskydd och naturvård vid Nedre Dalälven. Gå in på deras hemsida www.eaglephotography.se här finns möjlighet att boka. Det bästa är att ringa direkt till dem. Telefonnumret står på deras hemsida.

Här finns också tips på vilken utrustning man bör ha, samt hur man kan ordna med övernattning om man inte vill åka över dagen.

Vi valde att dra tidigt från Stockholm, det tar ca 2 timmar, man får en tid när man ska träffas, beroende på när solen går upp

5 thoughts on “Örnfrossa i Gysinge

  1. Fantastiskt att se dina bilder och läsa din berättelse. Jag har suttit i det gömlset två gånger, men inte haft en enda örn på åteln – det är uppenbart naturens egna spelregler som gäller.

    1. Svårt att komma nära. Men vid någon fågellokal som Angarnssjöängen eller Hjälstaviken finns goda chanser att se havsörn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × två =