↫ Tillbaka till bloggen

Besök av småsjöar i närområdet

Stjärtmes

Jag har börjat besöka lite lokala platser i min närhet.

Idag gjorde vi en liten utflykt till Issjön i Vallentuna. En av Vallentunas många små fina sjöar. En liten sjö som ligger NÖ om Gillingebanan. Det finns en fin stig runt hela sjön, den är inte stor bara några kilometer runt om.

Issjön Vallentuna

Fina stigar runt Issjön

Det första vi möttes av vid Issjön var två havsörnar som svävade över oss, den ena slog sig ned i en tall en bit bort. Spännande. De lär finnas ett bo vid Gillingebanan.

Ett storskrakpar simmar lugnt över sjön. Några fiskare står vid strandkanten. Här har den lokala fiskeklubben planterat in ädelfisk.

Havsörn som trycker i en tal

Havsörn

Storskrakspar

Förra veckan tog vi en promenad runt Ubbysjön, en liten fågelsjö där man byggt en fin vandringsled runt sjön. Den består också av två brygggångar som gör att man vandrar i sjön. Mycket fint gjort. Och naturen runt består av ett fint skogsområde. När jag gick runt idag fanns inte så mycket fågel i sjön, några gräsänder och grågås. Men det ska finnas både svarthakedopping, trana och fiskgjuse. En trevlig liten bekantskap blev det med några stjärtmesar vid strandkanten.

Fina stigar runt Ubbysjön

Stjärtmes

Stjärtmes

Stjärtmes

Skvattram

Skvattram

På vägen tillbaka träffade vi på några steglitsar och några av mina favoriter stjärtmes. Härligt möte.

Stjärtmes

Stjärtmes

Stjärtmes

Stjärtmes

Stjärtmes

Stjärtmes

Stjärtmes

Ett litet tips till ett par sköna söndagspromenader som inte tar speciellt lång tid. Det finns många grillplatser runt sjöarna. Och en stor parkering innan bron över E18 vid Issjön och parkering finns även vid Ubbysjön.

1 thought on “Besök av småsjöar i närområdet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 13 =