↫ Tillbaka till bloggen

Att fotografera fåglar – En Guide till Fågelfotografi

Fågelfotografi är en fantastisk och utmanande hobby som ger både spänning och belöning. Att fånga en fågel i sin naturliga miljö kräver tålamod, skicklighet och rätt utrustning, men resultatet kan vara enastående bilder som fångar både fågelns skönhet och dess naturliga beteende. Här är några tips för att komma igång med fågelfotografering.

1. Välj rätt utrustning

För att fotografera fåglar effektivt behöver du en kamera med bra autofokus och ett teleobjektiv. Ett objektiv med en brännvidd på minst 300 mm rekommenderas för att komma nära fåglarna utan att störa dem. Ju längre brännvidd, desto bättre kan du fotografera fåglar på avstånd. En kamera med snabb autofokus och bra prestanda vid höga ISO-värden är också viktig, eftersom fåglar ofta rör sig snabbt och kan befinna sig på olika avstånd.

2. Förstå fåglarnas beteende

För att fånga bra bilder måste du ha en förståelse för fåglarnas beteende. Varje art har sina egna vanor och livsmiljöer. Vissa fåglar, som rovfåglar, kan vara mer benägna att sitta stilla på en gren under lång tid, medan andra, som småfåglar, är mer rörliga och snabba. Genom att studera fåglar och deras beteende kan du förutspå deras rörelser och positioner, vilket ökar dina chanser att få bra bilder. Besök gärna samma plats under en hel säsong, det gör att du lär dig känna den art du studerar på ett mångsidigt sätt.

3. Välj rätt tid och plats

Ljusförhållanden är avgörande för att få bra bilder. Tidig morgon eller sen eftermiddag ger ofta det bästa ljuset, med mjuka skuggor och varma färger. Fåglar är också mest aktiva vid dessa tider. Välj platser där fåglar är kända att vistas, såsom vid sjöar, träsk, ängar eller skogar. Att känna till fåglarnas migration eller häckningstider kan också hjälpa dig att hitta intressanta arter under rätt perioder.

4. Tålamod och tystnad

Fåglar är ofta skygga och känsliga för rörelse och ljud. För att fånga dem på nära håll måste du vara tyst och försiktig. Använd gärna en bra kamouflageklädsel eller dölja dig bakom ett träd eller ett buskage för att smyga nära utan att skrämma bort fåglarna. Att vänta tålmodigt på rätt ögonblick är en stor del av fågelfotografi.

5. Fokusera på detaljer och komposition

När du tar bilder, tänk på kompositionen. En bra fågelfotograf ska inte bara fånga fågeln, utan också dess omgivning. Utnyttja bakgrundens naturliga element för att skapa en bild som känns levande och intressant. Jag brukar tänka att bakgrunden ska vara så pass bra att den nästan står sig som en egen bild. Tänk på att fågelns ögon är en viktig del av bilden – ett skarpt fokus på ögonen kan verkligen ge liv åt bilden. Försök också att fånga fågelns rörelse i bilden, såsom vingslag eller jaktbeteende, för att ge en känsla av dynamik. Tänk på att inte ha för korta tider när du fotograferar flygande fågel. Då fryser du bilden och det ser onaturligt ut. Jag vill gärna att det är lite oskärpa på vingspetsarna, det ger ofta en känsla av rörelse i bilden.

6. Behandla  djur med respekt

Det är viktigt att komma ihåg att fåglar och andra djur är känsliga för stress och mänsklig närvaro. Respektera alltid naturen och dess invånare genom att hålla avstånd och inte störa fåglarna i deras naturliga miljö. Tänk på att de flesta fåglar, särskilt de som är i häckningstid, kan bli stressade om de känner sig hotade, så undvik att närma dig för snabbt eller för nära.

7. Redigera bilderna

Efter att ha fångat dina bilder är redigering ett viktigt steg för att förbättra dem. Justera kontrast, exponering och skärpa för att framhäva detaljer. Men var försiktig så att du inte överredigerar – naturlighet är ofta det bästa sättet att framhäva fågelns skönhet och dess miljö.

Slutsats

Fågelfotografi är en utmanande men otroligt belönande konstform. Genom att använda rätt utrustning, förstå fåglarnas beteende och ha tålamod kan du fånga magiska ögonblick som visar fåglar i deras naturliga element. Det krävs tid och engagemang för att bemästra tekniken, men belöningen – att fånga den perfekta fågelbilden – är alltid värd ansträngningen.


Här stod jag vänd i motsatt riktning mot alla andra fotografer som fotograferade tranorna på andra sidan vägen ner mot sjön. Tillslut kom det en gubbe och sa; -tranorna är där borta, och pekade mot kullarna. Ja, ja sa jag och fortsatte att vänta på den bild jag var ute efter.,


Här sitter jag i ett gömsle i Ronneby-trakten. En ljus ormvråk står och äter av åteln. En mörkare ormvråk dyker upp. Det blir slagsmål om maten. Till slut ska det avgöras och kombattanterna hoppar upp på en stock och börjar sloss på allvar. Då fick jag den här bilden som jag var nöjd med.


Kungsgamen, en lustig varelse. Här har jag fått till en rolig bakgrund till fågeln. Ibland räcker det med att flytta sig någon decimeter för att bakgrunden ska bli perfekt. Ta för vana att alltid betrakta bakgrunden när du tar bilden. Kungsgamen hittade jag i Costa Rica.


Här har hanen just lämnat över bytet till honan, och som jag tolkar det, berömde honom för god jakt så han skulle få mod och kraft att dra vidare på nya uppdrag.


En ägretthäger vid en liten sjö vid Tampas i Florida. Ägretthägern flyger fram och tillbaka över det svarta vattnet. Jag drar ner iso lite ytterligare för att få den mörkare bakgrunden ännu mörkare. Det går ju bra när du har en vit fågel i förgrunden.


Här har jag jobbat lite med skärpedjupet. Man får på det viset en illusion om att den främre fågeln är på väg ut ur bilden.


Den här bilden är tagen med sk autocapture eller automatisk bildtagning på svenska. Man ställer helt enkelt in några inställningar för rörelse, igenkänning och avstånd. Sedan ställer man kameran på ett stativ i närheten av det man vill fotografera. Så fort någon av kriterierna man ställt in i kamera uppfylls tas bilden. Fantastiskt att kunna ta bilder utan att störa fåglarna.


Viktigt att få med miljön i bilderna. Är det ett reportage är det ju viktigt att visa var fågeln befinner sig i för miljö. Sedan kan man ta några närbilder som visar den vackra fågeln.


Här sitter jag i ett gömsle för kungsörn. Jag har den här bilden i huvudet. Jag vet att Sara har åtlat så klokt med en bakre och en främre åtelplats. Så rätt var det var så flyger kungsörnen mot mig och jag får bilden.


När man tar flygande bilder gäller det att panorera, dvs följa med i fåglarnas flykt. Här behöver man inta alltid en extremt kort slutartid utan man får en mer naturlig känsla om man har lite längre exponeringstid.


Bilden är tagen i Kyrksjön i Bromma. Fantastisk vacker fågel. Titta speciellt på strukturen i vattnet som blev riktigt roligt.


Här är det strid när orrtupparna visar sin styrka för de närvarande honorna som lugnt betraktar de testosteronstinna hanarnas kamp.


Här är en bild som jag planerade lite inför. Vi sitter och fotograferar trutar i det svarta vattnet från en båt. Plötsligt ser jag en flock storskrak som flyger runt i viken. Samtidigt ser jag ett svart område där berget går ner i vattnet. Jag tänker att där skulle vara fint att få dem att flyga förbi. Jag riktar kameran mot området och väntar. Så plötsligt kommer hela flocken mot det mörka området. Och pang. Ögonblicket är över på några sekunder.


Genom erfarenhet hur storlommarna vid denna lilla sjö beter sig kunde jag ta denna bild. Efter det att de springer på vattnet tills de får luft under vingarna, tar de tre varv runt sjön för att komma upp ovanför trädtopparna och flyga ner till havet. Jag står lugnt och väntar på att den ska flyga förbi där jag står och får den 20-30 meter från mig. Och lite panorering så sitter bilden. Som ni ser har jag inte extremt kort slutartid. Det skulle frysa bilden och det gör att den ser onaturlig ut.


Lek är viktigt. Här lägger vi hundgodis i motljusskyddet och truten går ner och tar den. Då är det bara att spruta på med bilder.


Bilden är tagen i Ungen i en hästhage. Biätarna har sina bon i en sandgropp i hagen. Hästarna rör sig i hagen. Jag funderar på att det vore roligt att ha en häst som bakgrund. Och rätt var det var så gick en av hästarna tillräckligt nära för att jag ska få bilden.


Lite tur ska man ha. Jag står och betraktar ett stenskvättapar som jagar runt där jag står. Plötsligt ställer sig båda på en stolpe i närheten, och jag får bilden.


Den rödörade papegojan sitter i regnet. Här hade jag tid att experimentera med lite olika slutartider. Du får lite olika längd på dropparna beroende på slutartid. Här 1/60s.


När man befinner sig på en plast relativt regelbundet så verkar det som fåglarna vänjer sig att det finns inget hot med den där gubben som sitter där. Här fick jag en känsla av att hon kom fram och visade upp de små för mig. Säkert bara inbillning, men ändå.


Den här bilden tog jag i Florida i en park som låg ganska centralt med bebyggelse runt om. Jag hänger över ett staket, nästan så jag var på väg att ramla ner. Men jag ville ha just den bakgrunden på den fina fågeln.


Att ta fram olika effekter med hjälp av skärpedjupet tycker jag är roligt vid många tillfällen. Här hos Bence i Ungern där jag har flera ägretthägrar framför mig på bara några meters avstånd.


Efter en veckas fotograferande av gamar i Pyrenéerna är det ändå denna bild som jag var mest nöjd med. Det var ett fantastiskt ljus på kvällen sedan kommer minervaugglan rakt mot mig, där jag sitter i en liten låda som gömsle. Magiskt.


Tjäder är alltid roligt att fotografera. Här tycker jag att jag fick till en lite ovanlig tjäderbild. Precis när den gör ett språng i luften. Det blir oftast intressanta bilder av lite ovanliga situationer.


Tålmodighet ger resultat. Genom att var på plats under många tidiga morgnar får man tillslut vara med om ett skådespel som saknar motstycke. När några storlommar dansar ute på vattnet.


En tidig morgon ute på Helgoland. En havssula sveper förbi mig med en fantastisk himmel som bakgrund.


Även om bilden är lite rörig kan det bli intressant att ha med miljön där fågeln, i detta fall en sparvuggla, befinner sig.


När en storlom startar är inte så svårt att fotografera. Då har man gott om tid, när den springer långt för att få luft under vingarn. Men när den kommer och dimper ner i vattnet, då gäller det att vara med. Den kommer från ingenstans och landar på vattnet, allt inom några sekunder. Likadant här, följer man dem tillräckligt mycket så kommer dessa bilden till en efter ett tag.

3 thoughts on “Att fotografera fåglar – En Guide till Fågelfotografi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio − nio =