↫ Tillbaka till bloggen

Hos havssulorna på Helgoland


Havssulorna väljer oftast att ha sina bon nära varandra.

Nu i början av juni drar Thomas Atterdal och jag till Helgoland. Helgoland ligger en bit ute i Nordsjön på gränsen mellan Danmark och Tyskland.

Vårt mål med resan var att fotografera Havssula (Morus bassanus) som är en stor havsfågel som tillhör familjen sulor (Sulidae). Den är en utpräglad havsfågel som främst besöker land för att häcka. Havssulan är en flyttfågel som häckar i stora kolonier, ofta med 1000-tals par, på båda sidor av Nordatlanten och utanför häckningstid lever den pelagiskt, främst längre söderut i Atlanten.
Förutom havssulan häckar många sillgrisslor och tretåig mås på ön.

Vi började med en resa ner mot Malmö sedan över broarna Öresundsbron och Stora Bältbron och vidare ner mot kuststaden Büsum inte långt från tysk-danska gränsen. Det blev en resa på runt 13 timmar. Men vi turades om att köra 2 timmar åt gången, så det funkade bra.

Väl nere i Büsum tog vi in på ett hotel. Vid 9.30 gick färjan Fanny Girl till Helgoland, den tog ca 2,5 timmar.

Helgoland är förutom fågelbergen en turistattraktion framförallt för tyskar som åker hit på dagsturer för att köpa skattefri sprit. Hela stan vimlar av taxfree-butiker och snabbmatsställen. Förutom färja från Büsum går det även färja från Cuxhaven, dessutom finns en liten flygplats vid den närliggande lilla ön Düne.

Men en hel del besöker även de lättillgängliga fågelberget Lammenfelsen och Lange Anna. Iordningställda plattsatta vandringsleder leder upp till bergen. Så det är stundvis rätt mycket folk. Men båten kommer framåt 12 så efter det är det fullt på ön, vid 5-tiden går båtarna tillbaka och då blir det lite färre själar på ön.

Vi valde att vara där när solen gick upp vid 4 halv 5 eller på kvällarna, så då var vi i princip helt ensamma. Så vissa morgnar hade vi berget för oss själva.

Att fotografera havssulor är en fantastisk upplevelse, full aktivitet från morgon till kväll. Vi kom precis mitt i parningstiden, men många hade redan kläckt sina ägg och hade ungar i alla storlekar. De verkar växa otroligt fort. Sulorna dyker hela tiden utanför och fångar fisk som de sväljer ner i magen. Sedan kräks de upp födan till ungarna. Ibland är ungen långt nere i halsen på föräldern och fångar upp fisk. Fördelen med att åka i början av juni mitt i parningssäsongen är att de är så färggranna med sina guldlysande huvuden.

Havssulan födosöker genom att störtdyka ner i havet i hög fart efter att ha lokaliserat bytet med synen. De äter mestadels småfisk som samlas i stim nära ytan, särskilt sill, makrill, skarpsill och tobis. Trots att havssulan är en stark och skicklig flygare är den synnerligen klumpig när den lyfter och landar.
Havssulepar kan förbli tillsammans under flera säsonger. De utför komplicerade hälsningsritualer vid boet genom att sträcka näbbarna och halsarna mot skyn och mjukt knacka näbbarna mot varandra.

Bestånden av havssulor är numera stabila, men antalet minskade tidigare kraftigt på grund av att habitatförstörelse, äggplockning och jakt. Internationella naturvårdsunionen (IUCN) bedömer att arten inte är globalt hotad, utan kategoriserar den som livskraftig (LC).


Helgoland består av två öar. Helgoland och Düne. Helgoland är huvudön. På Düne finns en landningsbana.


Helgoland ligger 2,5 timmas resa med färja från Büsum eller från Cuxhaven. Kommer man via Hamburg är det närmare till Cuxhaven


På dagarna var det fullt med folk vid berget. Men på morgnarna och sena kvällar var det betydligt glesare.


De vuxna fåglarna lever i par och har många ritualer för sig. När den ena partnern kommer tillbaka från fisketuren börjar ett frenetiskt fäktande med näbbarna.


Lustiga porträtt.


Hela tiden förbättras bona med nytt bomaterial.


Det är inte sällan de stjäl material av varandra. Då uppstår lite aggresivitet.


Ungarna ligger tryckt under en av föräldrarna.


Havssulorna är mycket skickliga flygare. Fantastiskt att se deras flygkonster.


En ungfågel inte utfärgad havssula.


Kommer någon för nära ungen blir de genast avvisade.


Ständigt hungriga och väntar på mat.


Havssulorna lever i långa förhållanden som varar många år.

Inte ovanligt att man ser havssulor med gamla fiskegarn runt sig. Havssulorna bygger sina bon av framförallt sjögräs, men har svårt att skilja på om det istället är rester från ett fiskenät. Det blir oftast en dödsfälla för fågeln. Första bilden har fågeln fått en nätrest runt huvudet och in i munnen. Den går troligen en säker död till mötes.

Den undre bilden har havssulan fastnat med foten i garnrester. Omöjligt att komma loss. Tragiskt.

Vi besökte även den lilla närbelägna ön Düne som har en liten landningsbana. Men vi var där för de många gråsälar som finns på ön. De ligger på stränderna och verkar vara vana vid folk, när man närmar sig dem tittar de lite slött och vänder sedan tillbaka i sin sovställning. Det finns skyltar om att inte vara närmare än 30 meter. På vissa ställen fanns det naturvakter som sa till om någon gick för nära. Men utrustade med teleobjektiv var det inga problem att fota dem.


Gråsälar på den lilla ön Düne som ligger alldeles bredvid Helgoland. Man tar en turbåt över.


Vi såg en jorduggla på ön. Lite ovanligt så här långt ute i havet.


Färjan vi åkte med från Büsum. Tog ca 2,5 timme innan vi anlände till Helgoland. Ombord kunde man äta en god frukost, och på hemresan en lunch.


Det märks att Helgoland är en turistattraktion liknande våra Finlandsfärjor. Var man än gick låg det taxfree affärer.


Vi hade hyrt en lägenhet precis nära fågelberget som skymtar till vänster i bild.

Om du vill resa till Helgoland kan du som vi åka bil till Büsum och ta färjan därifrån till Helgoland. Det går en tur vid 9.30 och tar ca 2,5 timmar. Vi tog in en natt på hotell i Büsum. Du kan också ta ett flyg till Hamburg och sedan ta en färja från Hamburg till Helgoland. Båten tar ca 3,5 timmar. Det kostar ca 2000 kr med flyg och 1200 kr med båten t.o.r. Så får man ta en övernattning i Hamburg för båten går runt 9.00.

Här en liten film från Helgoland. (Jag säger Husum i filmen men det rätta namnet är Büsum).

Lite historia
Den ö som var nära att utplånas i april 1947 hade rest sig ur havet cirka 200 miljoner år tidigare. De första invånarna kom dit under stenåldern för ca 10.000 år sedan. År 697 omtalades Helgoland för första gången i skriftliga källor när frankerna tvingade den frisiske fursten Radbod i landsflykt på ön.

18 april släppte britterna en stor mängd bomber över Helgoland. En sprängkraft som motsvarar en tredjedel av Hirochima.
Tyskarna hade ön som militärbas framförallt för sin ubåtsflotta. Så ön blev totalförstörd av anfallet.

Helgolandsbukten (tyska: Helgoländer Bucht) är den sydöstra, innersta delen av Tyska bukten, en del av Nordsjön, inkluderande området kring floderna Elbes och Wesers mynningar.
Bukten är namngiven efter ön Helgoland, som markerar dess nordvästliga gräns.
Helgolandsbukten har ett djup som inte överskrider 20 meter och starka tidvattensströmmar. Bukten fungerar som ett uppväxtområde för sill och plattfisk. En intensiv sjöfart förekommer med trafik till hamnarna i Hamburg, Cuxhaven och Bremerhaven.

6 thoughts on “Hos havssulorna på Helgoland

 1. Härliga bilder och en mycket fin beskrivning av Helgoland och resan!
  Stort tack för ett väldigt trevligt ressällskap på en verkligen lyckad fotoresa!
  Alltid lika kul att resa ihop!!! 🙂

  1. Tack Thomas. Ja vi hade en väldigt tur med det mesta. Fint väder och ett utmärkt boende. Och roligt att resa ihop som vanligt!

 2. Underbara bilder och en jättefin film, Arne!
  Havssulor var en favoritfågel när jag var barn men det var lättare att se dem i Skottland än i Sverige. Lyckades dock se en i havet utanför Kullaberg när vi var i Skåne efter Påsk. Men den var långt bort.

  1. Tack Graham. Ja Helgoland är ett paradis om man vill fotografera havssulor. Mycket lättillgängligt och man har möjlighet att komma riktigt nära. Lustigt nog verkar de inte särskilt störda av att det är människor i närheten. De är nog vana vid det. Andra delar av året, ca 9 månader lever de ute i havet lång från land.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + nitton =