↫ Tillbaka till bloggen

Fotoresor – minne för livet

Jag har genom åren varit med på många fotoresor. Jag tycker det är spännande och det blir en enorm fokus på ett givet ämne. Det kan vara vildmark med rovdjur, fåglar i olika situationer och ibland landskap.
Bland de först resorna  jag gjorde med huvudsyftet att fotografera, för nästan 20 år sedan, var till Tiveden. En väldigt speciell natur. Det var i oktober så hösten hade färgat marken alldeles röd. Vi fotograferade de små skogstjärnen med långa slutartider så att det så helt mystiskt ut. Vattnet var alldeles svart och näckrosbladen som låg i vattnet hade fått sina höstfärger i gult och rött.

En annan resa som jag har starka minnen från är när jag tillsammans med ett gäng naturfotografer besökte Costa Rica. Vi tog oss upp till norr, till en subtropisk regnskog på gränsen till Nicaragua. Det man slogs av var de fantastiska färger som framförallt fåglarna hade. Luften var fuktig och syremättad, så färgerna förstärktes på ett fint sätt.
Här fick jag chansen att fotografera kungsgamen. En helt sanslöst färgstark och konstig fågel. Den såg ut som den kom direkt från en science fiction film. Med utanpåliggande ådror i nacken och en kräva som hängde ut från en öppning på magen. Antagligen för att den skulle kunna äta obegränsat när den väl fick mat.
Jag hade bilden på kungsgamen på en utställning för några år sedan på Galleri Greger. Lars Greger som tillsammans med sin fru Christina Greger, stod och betraktade bilden på kungsgamen länge.
Jag blev lite nyfiken så jag gick fram mot honom och frågade vad han tyckte.
Han sa följande, – Jag börjar tvivla på evolutionen, detta måste någon ha skapat, sa han till mig konstnär som han var.
Jag tänkte efteråt, det är väl just evolutionen som har kunnat skapa detta, inget annat.

Otroligt färgstarka fåglar.

Guldsynad trädgroda, släkt med vår lövgroda.

Kungsgam, helt sanslöst utseende.

Svaveltucan

Rödögd trädgroda.

En resa som har satt djupa spår i mig är när jag var i Pantanal i Brasilien. Vårt mål var att få se jaguaren. Vi åkte runt i en lång snabbgående båt för att leta upp dem. De jagar mycket från vattnet så chansen att få se någon var ganska stor. När vi summerade dagarna i Pantanal hade vi observerat inte mindre än 11 individer. Dessutom ett stort antal kajmaner och kapybaror. Kajmaner är en sorts alligatorer och kapybara är världens största gnagare, släkt med marsvinen. Vi såg även jätteutter och ett stort antal fåglar.
På vägen ner till Pantanal stannade vi till vid ett par lodger, vid ett av tillfällena såg vi världens största papegoja, hyasintaran som mäter en meter från näbb till stjärt. På hemresan stannade vi också till vid en lodge och kunde fotografera agamihäger, troligen en av världens vackraste häger. Vi han även med att fota ozelot en sen kväll. Ja en sån här resa lever man länge på. Innan vi kom till Pantanal gjorde vi en avstickare och hälsade på en flock lejontamariner.

Lejontamarin med unge.

Jaguaren ligger väl gömd i snåren.

Kajman som tar en mal.

Hyasintara

Jätteutter tar en kattfisk till middag.

Han ser ut att må bra.

Jaguarhanen ligger och njuter i kvällssolen.

Kanske världens vackraste häger. Agamihägern.

Ozelot

 

Ja ibland när man sitter och funderar på livet så går tankarna många gånger tillbaka till dessa upplevelser. Och det är inte lätt att få ihop tillvaron när vi samtidigt här uppe i Norden, några av världens rikaste länder, låter människor gå om kring i våra skogar och fullkomligt utrota våra rovdjur. Snart har man avlivat en stor del av våran vargstam, i höstas gick man hårt åt björnen och senare i vår ger man sig på lodjuren. Jag tror det är dags att starta en riktig folkrörelse mot detta vansinne.
Framöver har jag några resor som jag har stora förväntningar på. I slutet av januari åker jag upp till norra Finland för att försöka fota berguv. Vi får se, det är nog inte lätt.
I mars åker jag till Varanger längst upp i norra Norge på gränsen till Ryssland. Ska också bli oerhört spännande. Här är det mest sjöfåglar av olika slag,
Jag återkommer med reportage från dessa resor.
Däremellan blir det nog många fina upplevelser i närmiljön.

Vill du läsa mer om Costa Rica. Läs mitt blogginlägg Här

Vill du läsa mer om Pantanal. Läs mitt blogginlägg Här

2 thoughts on “Fotoresor – minne för livet

  1. Hej Arne, som vanligt publicerar du en mängd otroliga bilder. Med följer oxå en beskrivande text. Du är ju en otroligt duktig fotograf som det visar sig av bilderna.

    Vänliga Hälsningar
    Lars T

  2. Väldigt fint blogginlägg, bra formulerat och skrivet. Tyvärr inte alla idag som hanterar svenskan korrekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × fem =