↫ Tillbaka till bloggen

Vackra kvällar och morgnar i Närke

I helgen har jag varit på Jonas Claessons workshop om fågelfotografering tillsammans med 10 andra entusiaster. Första dagen var det fotografering på eftermiddagen efter att Jonas gett oss lite tips i sitt föredrag

Här står hela gänget uppradat och bedårar en sagolik himmel.
Foto: Jonas Claesson

Vi höll oss runt Kvismaren och Oset. Fantastiska platser för fågelfotografering. Jag kan tänka mig att det är full fart här på våren. Vi hade ett underbart väder med mycket fågel ute på åkrarna dominerat av gäss och tranor. Flockar av brushanar drog förbi.

En liten grönsiska sitter och poserar framför mig.

Två gulsparvar snurrar runt varandra. Gulsparv Nerikes landskapsfågel.

En flock brushanar rör sig snabbt över åkern.

Nästkommande morgon startade vi tidigt vid Hjälmaren, ett magiskt ställe med ett mångfald av arter och miljöer. Vadarna dominerades av brushanar. Gäss och hägrar flög runt området och gav oss massor med motiv och möjligheter. Soluppgången var fantastisk.

Soluppgången är magisk.

 

Brushanar dominerar vadarna denna morgon.

På kvällen solnedgång vis Kvismaren. Lite lugnt på förkvällen, en rördrom passerar hastigt. Vi letar efter skäggmes, hör dem men de vill inte komma fram och visa sig. Vi står och betraktar en magisk himmel. Några ägretthägrar rör sig i åkerkanterna. Tre stycken parkerar sig högt upp i ett träd.

Tre ägretthägrar samlas i trädtopparna.

Vågor av fåglar flyger in på slätten.

Sedan vid 19-tiden startar ett fyrverkeri som varar hela kvällen tills vi sakta vandrar hemmåt. Tiotusentals tranor och gäss förmörkar himlen, vi häpnar. Våg efter våg av fåglar flyger in på slätten för att söka nattlogi. Tranornas trumpetande är öronbedövande. Helt fullkomligt magiskt. Att få uppleva detta är en ynnest.

Söndag morgon tillbaka vid Hjälmaren. Nu i ett slöjat landskap med en lite springa av soluppgång. Hägrar, vattenrall och mycket mer att fästa sökaren på. En verklig fin plats att fotografera fåglar och miljöer.

Vattenrall.

Vattenrallen rör sig snabbt mellan strandbankarna.

Hägrar rör sig hela tiden mellan stenarna ute i vattnet.

Sädesärla.

En sista genomgång av Jonas på hotellet och några sista tips på vår fortsatta färd.

Tack Jonas för många fina tips, verkligen värdefulla.

Oset & Rynningeviken

Naturreservatet Oset och Rynningeviken är ett naturreservat med stora naturvärden. I Rynningeviken norr om Svartån hittar du beteshagar, strandskogar, strandängar och grunda vassvikar. Söder om Svartån möter du Osets fågelrika våtmarker.

Kvismaren

Kvismaren är ett naturerservat 2 mil utanför Örebro. Här finns en fågelstation där över 250 000 fåglar av ca 160 arter ringmärkts. Miljön består av sjöar, åar och ängsmarker. Varje år rastar ca 20 000 tranor där på hösten.

Fotograf – Jonas Classon

Jonas jobbar som fågelfotograf på heltid och arbetar ständigt med att hitta nya uttryckssätt inom sin genre. Genom utställningar, föredrag och böcker försöker Jonas att inspirera och stärka banden mellan människor och natur. Detta i kombination med hans omfattande kunskaper om fåglars beteenden har gjort honom till en av Sveriges främsta fotografer.

Jonas har i dagarna gett ut boken Svart Album. En fantastisk bok med många magiska bilder. Köp den.

Beställ här (Länken öppnas i en ny flik)

2 thoughts on “Vackra kvällar och morgnar i Närke

  1. Hej Arne! Underbara bilder och härlig natur! Vi var där flera gånger förra veckan! Synd att vi inte visste att du skulle vara med Jonas, då hade vi kunnat träffas! Kram Carin och Lasse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 − två =