↫ Tillbaka till bloggen

Är Nikon Z8 2.0 med i matchen?

För några veckor sedan var jag nere i Skåne för att fota främst röd glada. Jag skrev då i min blogg att Nikon Z8 inte riktigt hängde med Z9 när det gäller följande fokus på flygande fågel. Z9:an var helt suverän. Focus satt klistrade på fåglarna men Z8:an hängde inte med på samma sätt. Nu  har jag haft möjlighet att testa Z8:an med senaste uppdateringen med fågeligenkänning  och nu är den definitivt med i matchen. Känns skönt att följande fokus fungerar på båda husen.

En annan detalj som jag hoppas kommer på Z9 är att man kan programmera en knapp som rullar fram olika fokusområden. Jag har enpunkt, wide, 3D och Auto. Sedan har jag lagt dem på Fn1 knappen. Blixtsnabbt att byta fokusområde.

Andra finesser som kom med denna uppdatering är pixel Shift. En funktion som jag kanske inte kommer att använda speciellt mycket. Men för landskapsfotografer är det säkert en välkommen funktion, vilket innebär att du kan få en upplösning på 170mp. Kanske även en funktion för macro-fotografering.

Z8 har också fått funktionen auto capture, vilket är bra. Jag har beskrivit funktionen i ett tidigare blogginlägg.

 https://www.anicande.se/2023/06/20/nya-funktioner-i-min-kamera/

Här är några exempel på Nikon Z8 med uppgradering 2.0. Objektiv Nikon 400/2.8TC Alla bilder tagna med bländare 2.8 och 1/1000s eller 1/2000s Autoiso mellan 64ISO och 360ISO. Något skärpta i Lightroom. En del bilder beskurna.

Och nu tycker jag lillebror hänger med bra när det gäller flygande fågel.


Här en liten flock snösparvar på långt håll. I rutan en kraftig beskärning.

4 thoughts on “Är Nikon Z8 2.0 med i matchen?

  1. Z8 blev riktigt grym efter den nya uppdateringen . Den enda skillnaden ny är storleken o vikten på husen som skiljer . Z8 är en mycket bra kamera

    1. Ja nu är den definitivt med i matchen. Nu är kamerorna likvärdiga. Märks lite grann att Z9 är något snabbare i vissa lägen, men inte speciellt mycket. Fördel med Z8 är att den är lättare. En stor fördel med Z9 är naturligtvis batteritiden som är helt suverän. Men du får ha några extrabatterier med dig, så är det inga problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 5 =