Nötkråkan har länge funnits på min lista över fågelarter som jag gärna skulle vilja se.
Nu får jag chansen att se den nästan mitt i Stockholm, närmare bestämt i Enskede. En liten park som heter Triangelparken. Helt sanslöst.
Jag åker dit på vinst och förlust. Den har varit rapporterad ett tag på Artportalen, så den borde finnas kvar.
Anledningen till att den letat sig hit är att det i denna lilla park finns ett antal cembratallar planterade. Fröna från cembratallens kottar är tydligen en favoritföda för Nötkråkan. Cembratallens frön innehåller många nyttiga ämnen.
Det finns flera underarter av Nötkråka, de som finns i Sverige är Tjocknäbbad nötkråka och smalnäbbad nötkråka.
Den vi ser här är den smalnäbbade nötkråkan. Vissa år när det är ont om föda i Sibirien kan en invasion av nätkråkor nå oss i Skandinavien.
En gammal illustration av cembratallens olika delar
Cembratallen och nötkråkan sägs leva lite i symbios. Nötkråkan får näringsrik kost och cembratallen sprids över stora områden.
Jag står någon timme tillsammans med några andra skådare och väntar, kanske den har dragit, vem vet. Någon säger att det finns några cembratallar en bit bort där den också har observerats. Men jag väljer att vänta lite till.
Nedanför tallarna gymnastiserar en grupp kvinnor, men nötkråkan verkar inte ta någon notis av dem, den är nog ganska oskygg. De säger när jag pratar med dem att nötkråkan har varit här nästan vid varje gympapass och går omkring och letar sina frön helt ostörd.
Helt plötsligt dyker den ner från tallen till marken. Tydligen har den suttit i tallen utan att vi sett den. Spännande.
Jag kastar mig ner på marken och börjar fotografera den. Fantastiskt att ha den på så nära håll.
Den bökar lite i marken och får upp någon nötliknande frökapsel. Den tar in den i näbben och rullar runt den lite för att sedan knäcka den så att det lilla fröet kommer fram. Det är nötkråkans delikatess.
Den flyger upp högst upp i tallen och sitter och spanar, några av traktens skator bråkar lite med den. Efter ett tag flyger den ner på marken igen, och fortsätter sitt nötknäppande.
Efter ett par timmar har den fått nog av oss skådare och fotografer och flyger snabbt åt sydost, kanske till Lilla triangelparken, vem vet.
På wikipedia kan man läsa:
Nötkråkan lever lokalt i bergsskogar över hela Mellaneuropa, i södra Skandinavien, Östeuropa och över stora delar av Asien så långt österut som till Japan. Normalt är nötkråkan stannfågel men vissa år utvandrar den i stora flockar åt väst. År 1968 skedde en mycket stor invasion över Nordvästeuropa.
Två av underarterna som kan observeras i Sverige:
Nucifraga caryocatactes caryocatactes – häckar från Skandinavien till norra och östra Europa så långt som till europeiska Ryssland. Vintertid uppträder den även i södra Ryssland. Kallas ibland tjocknäbbad nötkråka.
Nucifraga caryocatactes macrorhynchos – förekommer i norra och nordöstra Asien, lokalt till nordöstra Sverige, norra Iran, Korea och norra Kina. Kallas ibland smalnäbbad nötkråka.
Förekomst i Sverige
I Sverige förekommer nötkråkans nominatform (N. c. caryocatactes) sparsamt som häckfågel i Götaland och Svealand upp till Norrlands södra gräns.
Smalnäbbad nötkråka (N. c. macrorhynchos) etablerade sig i Umeå och Skellefteå hösten 1977 efter en invasion från öster. Därifrån har den spridit sig längs Norrlandskusten, från Gävle till Haparanda, och etablerat en häckande stam med cirka 600 par. Grundläggande för denna stams existens är tillgången på planterade cembratallar i tätorterna. Emellanåt sker nya invasioner till norra Sverige från öster, bland annat 1985 och 1995.
Här är nötkråkan med det eftertraktade fröet från cembratallen
Den bökar fram ett frö
Och hanterar den skickligt
Här har den flugit upp i cembratallen för att få lite överblick
Här har den en frökapsel som den vänder och vrider runt i näbben
Till slut lyckas den knäcka kapseln och får fram fröet
Onekligen en vacker fågel, inte helt lätt att få se
Nu sitter den i toppen av tallen och spanar över nejden
Ner på marken och äta några frön till
Efter ett par timmar flyger den bort och kommer kanske tillbaka lite senare
Roligt att du hittade Notkråkan, Arne. Jag brukade se flygande Nötkråkar i Ågesta under hösten men det var några år sedan.
Enda stället där jag har fått ok bilder (fast inte alls lika bra som de här) var i Kroatien, i hotellets trädgård. Fast de var tjocknäbbade förstås.
Ja visst. Jag åkte dit på vinst och förlust. Ett gäng damer gymnastiserade i parken. Men till slut damp den ner på marken. Vore kul att fota den i snö. Men den har inte varit rapporterad på Artportalen på några dagar. Så den kanske har dragit.
Hej Arne!
Nötkråkan är kvar, han verkar tycka om att titta på oss gymnastiserande damer.
Vi ser den varje gång vi är i parken (ca 5-6 dagar/vecka).