↫ Tillbaka till bloggen

En tidig morgon hos storlommen

Jag stiger upp strax före kl 2 fixar iordning några mackor och en termos kaffe. Sticker sedan iväg.

Det finns ganska bra med storlom runt Stockholm just nu. Ett lättillgängligt ställe är Källtorpssjön vid Hellasgården. Dit kan man åka tidigt en morgon.

Jag drar mig lite mer norrut på ”min sida” av Stockholm.

Jag kommer fram när det fortfarande är ganska mörkt, dimman ligger tät över skogssjön. Jag ser att det just denna morgon är inte mindre än fem lommar i sjön. Det varierar lite, för det mesta bara två.

Det är helt vindstilla och lite moln så att jag får ett fint filtrerat ljus. I takt med att solen går upp ökar ljuset. Man har ju bra koll på ljuset via exponeringsmätningen i kameran.

Jag jobbar alltid med manuella inställningar av tid och bländare, det vill jag ha kontroll över. Däremot iso laborerar jag lite med, ibland automatik men sen kan jag gå över till att ställa in även iso manuellt.

Jag har en snabbknapp på kameran där jag har förprogrammerat många värden så som 1/4000 s, bländare 2,8 autoiso mm. Vissa saker sker blixtsnabbt då måste alla inställningen vara på plats.

Men det gäller att öva och åter öva. Jag brukar tänka på när Sven Plex Pettersson intervjuade Ingemar Stenmark, då han sa ”Vilket tur du har Ingemar” varpå Ingemar svarade. ”Ja det är konstigt, ju mer jag tränar ju mer tur har jag”. Jag vet inte om Sven Plex förstod svaret.

Men visst är det så, ett bra sätt att träna på flygande fågel är att stå och fota fiskande tärnor vid någon vik, eller varför inte ett gäng tofsvipor. När det sitter kan du klara vilka fåglar som helst.

När det gäller storlom får de ibland för sig att röra på sig, ibland drar de till något närliggande vatten för att fiska. Men ibland verkar det bara som de vill kolla att vingarna bär. Då tar de några varv runt sjön till fotografens glädje.

En sådan här morgon som börjar i dimma med en gäng sovande lommar, hur de sedan vaknar och börjar simma runt. Efter ett tag börjar de dyka efter en bit frukost. Samtidigt tar jag min macka och en kopp kaffe och njuter av skådespelet.

Sen börjar de flyga runt lite och vid 6-tiden sticker ett gäng iväg och kvar blir paret. Ljuset har nu blivit för starkt för min del, så jag packar ihop och drar mig hemåt. Ska träffa brorsan på förmiddagen, vi ska titta på en fint område vid inloppet till Åkersberga som kommunen ska bygga en massa höghus på och som kommer helt att försvinna. Brorsan är lite orolig för det.

Därifrån åker jag till Karby Gård, på vägen dit hämtar jag upp Marcus. Vi ska kolla på lokalerna. I augusti ska jag, Marcus och Anki ha en utställning i denna fantastiska miljö. Utställningen kommer att heta ”Street, birds and landscape”. Ska bli riktigt kul. Mer info kommer ni inte att undgå.


Nu börjar lommarna, som vid detta tillfälle var fem, vakna till.


De börjar med sina lustiga danser runt.


Solen stiger sakta över grantopparna och slänger fint ljus över lommen.


Majestätiskt glider de runt i den lilla sjön.


Två tranor kommer och tar ett par varv runt sjön, jag hör att de kommer på kilometers avstånd.


Nu ska de prova sina vingar och tar ett par varv runt sjön.


Ett fint nedslag med en vattenkaskad.


Så gott som spegelblankt denna morgon, helt vindstilla, lite senare en bris från öster.

 

Nu dröjer det en liten tid innan nästa inlägg. Ska till Helgoland och träffa bl a havssulor och sillgrisslor.

3 thoughts on “En tidig morgon hos storlommen

  1. Härligt Arne,
    Du får mig verkligen att längta hem från min resa. Nedslagsbilden är verkligen bra.

  2. Som vanligt är det ett nöje att läsa din blogg. Fina bilder på lommen.
    Hälsar Lars

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 − 6 =