↫ Tillbaka till bloggen

Årets besök vid Hornborgasjön

Jag försöker komma iväg till Hornborgasjön på våren för att bevittna Tranornas återkomst efter vinterns semester i Extremadura i Spanien nära Portugisiska gränsen. De flesta Tranorna övervintrar där. Populationen består av ca 150.000 individer. De tar sedan i stort sätt 2 huvudvägar, en över Skandinaviska halvön och en mot Ryssland.

På sin väg upp mot Skandinavien rastar de på flera ställen längs rutten. En av rastplatserna är sedan många år tillbaka Hornborgasjön. Man har på senare år börjat kalla platsen för Trandansen.

Här utfordras Tranorna med Korn och i år även med Majs pga dåliga skördar av korn.

I år sattes det nytt rekord med 27300 tranor på en dag. Det gamla var från 2012. När vi var där var det runt 20000 tranor samt flera hundra Sångsvanar, Gäss och mycket änder. Ett eldorado för fågelskådare och naturfotografer. Men Trandansen besöks även av folk som kanske inte har så specialiserade intressen utan bara vill uppleva detta fantastiska skådespel.

Ljudet är nästan öronbedövande när 20000 tranor trumpetar samtidigt. Och de är ständigt Tranor i luften men de flesta går på marken och äter. Andra tar lite danssteg tillsammans med sin partner. Och en del gruffar med grannen.

En Sångsvan som äter lite godsaker i bottensegmentet vid en av dammarna vid Trandansen. Sörjan rinner av och Svanen tvättar sig efteråt och blir ren och vit igen.

Tranorna lämnar sedan Hornborgasjön parvis och söker upp sitt lilla skogstjärn någonstans i skogarna i Sverige, Norge eller Finland, där de häckar och föder upp sina ungar.

Ungarna följer sedan med föräldrarna tillbaka till Extremadura där det stannar i 2-3 år för att sedan följa med tillbaka till Skandinavien. Ett evigt kretslopp som kommer att pågå, förhoppningsvis många många hundra år till.

Har du aldrig besökt Hornborgasjön kan jag starkt rekommendera ett besök. Du kan hålla koll på antalet tranor genom länken

http://web05.lansstyrelsen.se/transtat_O/transtat.asp

Ser fram mot nästa år, eller redan i höst, för det samlas Tranor på hösten vid Hornborgasjön inför resan ner till Spanien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju − 4 =