↫ Tillbaka till bloggen

Hägrarna vid Råstasjön

På söndagen var det fototräff vid Råstasjön i Solna. Jag är med i en förening med naturfotografer BioFoto. Vi finns över hela Sverige från norr till söder. Vi har en avdelning I Stockholm som träffas regelbundet på olika platser runt Stockholm med olika typer av aktiviteter. Årets första träff var traditionsenligt ett besök hos hägrarna vid Råstasjön. Så ett 30-tal naturfotografer träffades och promenerade runt sjön och skådade olika fåglar.

Det mest spektakulära inslaget vid Råstasjön är ju hägrarna. När de står på isen likt en symfoniorkester i sina gråa frackar.

Denna gång var det uppemot ett 40-tal hägrar på plats. Att så många hägrar samlas vid Råstasjön beror på att Solna kommun har matat här under lång tid. Så det finns lådor utplacerade där man lägger ner strömmingsfiléer. På sommaren häckar dessa hägrar vid Isbladskärret på Djurgården.

För ett tag sedan donerade en äldre dam på 92 år 300.000 kr för att hägrarna skulle matas vidare. Så det lär pågå ett tag till.

Fantastiskt roligt att fotografera dessa hägrar som är vana vid människor, så det finns chans till riktiga närbilder och fina flygbilder. Vid själva matningen som sker två gånger per dag flaxar hägrarna runt och slåss om födan. Då blir det actionbilder.

Runt sjön går en promenadstig som besöks både av flanörer och joggare, så det är mycket folk i rörelse hela tiden.

Förutom hägrarna kan man se olika typer av änder, sothönor, rörhönor, och mängder av andra småfåglar. Det har under åren för det mesta funnits några vatterallar, men i år var de inte där. Någon sa att minken hade tagit dem. Men det kommer säkert nya framöver.

Likt en symfoniorkester står de utplacerade i sina gråa frackar.

Stor chans till fina närbilder.

Något har hänt i fjäderdräkten på denna häger.

Här slukar den en strömmingsfilé.

Alltid slagsmål om godbitarna.

Ljuset kan verkligen falla snyggt på isen.

Ett par knölsvanar flyger förbi och gör en lov över sjön.

 

Här har jag bränt ut bakgrunden för att få lite speciell effekt.

Ständig kamp om födan. Men dessa hägrar har det förspänt. Strömming två gånger per dag.

Har du inte varit där rekommenderar jag verkligen ett besök. Man kan även promenera runt Lötsjön i grannkommunen Sundbyberg en bit därifrån. Går man runt båda sjöarna blir det en promenad på ca 7 km. Man kan parkera vid norra änden vid Tennistältet. Närmaste tunnelbanestation är Näckrosen.

 

2 thoughts on “Hägrarna vid Råstasjön

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 4 =