↫ Tillbaka till bloggen

Till myskoxarnas rike

Nu ville jag tillbaka till myskoxarna på Dovrefjäll nu när fjällvärden sprakar av höstfärger.

Vi tar oss först till Rondane nationalpark för att uppleva ett oerhört vackert landskap med höstfärger mot en blå himmel.

Fjällen speglar sig i sjön på ett rent magiskt sätt. Bilden skiftar hela tiden när de låga molnen smeker fjällets slutningar.

Renlav och andra lavarter är ett inslag i fjällnaturen som jag inte upplevt på samma sätt tidigare. Täcker fjällen så att det nästan ser ut som snö. Rent fantastiskt.

Nästa dag upp tidigt och iväg för att möte det första ljuset och träffar åter igen myskoxarna i Dovrefjäll.

Vi har den certifierade guiden Evan Hønsen Agerup med oss. Samma guide som vi hade på vår resa i maj. En helt underbar guide med stor kunskap om Dovremassivet och myskoxar i synnerhet. Evan såg hela tiden till att vi på ett säkert sätt kunde fota myskoxar utan risk för oss, och utan att störa djuren. Evans fru Jorunn Jo Jo Jørgensen såg hela tiden till att vi fick mat och dryck så att vi orkade de ganska ansträngande vandringarna på fjället. Även hon med stora kunskaper om området och om djurens beteende.

Höstfärgerna gör att bilderna får en helt annan karaktär jämfört med hur det var i maj.

Vi gör två riktigt långa vandringar på fjället, båda gångerna träffar vi på flockar av myskoxar. Jag är helt fascinerad av dem, kan sitta och titta på dem långa stunder. Vi träffar på en stor oxe med 6 honor och en kalv. Oxen går ständigt runt och doftar på honorna och ser till att de är samlade i flocken.

Strax vänster om oss kommer en annan flock med ett antal djur någon kilometer bort.

På vägen tillbaka ser vi en liten samling vildrenar som går och betar längre bort på fjället.

Fyra dagar i Dovre går snabbt så snart är vi på väg hem igen. På vägen passar vi på att köra genom ett område med älgar, vi ser ett 10-tal tidigt på morgonen.

Vill du själv upptäcka denna natur och träffa myskoxarna kan du ta kontakt med Even och Jorun på telefon +47 941 36 290. De hjälper dig med guidning och boende och helpension om du vill.

2 thoughts on “Till myskoxarnas rike

  1. Jättefina bilder från denna fantastiska miljö. Jag längtar dit varje gång jag ser bilderna.
    Anders

  2. Otroligt vackra bilder Arne, och vilken skön text i hur du beskriver det hela. Ett sant nöje att få ta del av din resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 3 =