↫ Tillbaka till bloggen

Full fart hos tornfalken

Nu i april är det bråda dagar hos tornfalkarna. Nu går den mesta energin åt att para sig. Under några timmar jag satt hos dem så parade de sig en fem sex gånger. Det gäller att inte chansa. Snart lägger honan sina ägg och då ligger hon ca 26-29 dagar så det blir lagom fram i slutet av maj. Då får jag se dunbollarna sticka upp sina huvuden. För om åren har det blivit mellan 4 och 6 ungar. Jag såg att hanen var ringmärkt, undrar just var. Ska bli spännande att följa under sommaren. Fram i september oktober ger sig ungarna iväg för att själv skaffa sig föda. Sedan bär det väl av en bit söderut. Merparten flyttar i sydvästlig riktning, och övervintrar i länderna kring Nordsjön eller i Mellaneuropa, sällan i Sydeuropa.

En liten påminnelse kan vara på sin plats. Var väldigt försiktig om ni närmar er fågelbon. Jag sitter med 600 mm tele ganska långt ifrån för att inte störa. Nu sitter den här holken bredvid en stig där det går folk med sina hundar ganska ofta. Så tornfalkarna är ganska vana vid att det rör sig människor i närheten. Men var försiktig.

6 thoughts on “Full fart hos tornfalken

  1. Härligt med vår enligt kalendern-tur att fåglarna kör på bara. Bryr sig inte så mycket om hur vädret är. Fina bilder och text som vanligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × ett =