Arnes fotoblogg

Blogg

Skövling av våra skogar


Den här synen möter oss mer och mer, nerhuggen skog.

De senaste åren har vi möts av fruktansvärda syner när våra skogar som vi kanske vandrat i hela våra liv plötsligt är borta.

Stora maskiner har satt enorma spår i marken och oftast är terrängen helt omöjlig att vandra i eller besöka. » Läs vidare… ”Skövling av våra skogar”

Gamar och småtrapp i Pyrenéerna

Nu i april har jag varit och fotograferat gamar i Katalonien närmare bestämt Pyrenéerna.

Vi bodde på ett litet hotel i byn Cubells. Det var jag och fyra fotokompisar, Peppe Nordenskjöld, Per Lundborg, Anki Hammar och Stig-Ola Eklund. Brutus Östling arrangerade resan. » Läs vidare… ”Gamar och småtrapp i Pyrenéerna”

Full fart hos tornfalken

Nu i april är det bråda dagar hos tornfalkarna. Nu går den mesta energin åt att para sig. Under några timmar jag satt hos dem så parade de sig en fem sex gånger. Det gäller att inte chansa. Snart lägger honan sina ägg och då ligger hon ca 26-29 dagar så det blir lagom fram i slutet av maj. Då får jag se dunbollarna sticka upp sina huvuden. För om åren har det blivit mellan 4 och 6 ungar. Jag såg att hanen var ringmärkt, undrar just var. Ska bli spännande att följa under sommaren. Fram i september oktober ger sig ungarna iväg för att själv skaffa sig föda. Sedan bär det väl av en bit söderut. Merparten flyttar i sydvästlig riktning, och övervintrar i länderna kring Nordsjön eller i Mellaneuropa, sällan i Sydeuropa. » Läs vidare… ”Full fart hos tornfalken”

Är Nikon Z8 2.0 med i matchen?

För några veckor sedan var jag nere i Skåne för att fota främst röd glada. Jag skrev då i min blogg att Nikon Z8 inte riktigt hängde med Z9 när det gäller följande fokus på flygande fågel. Z9:an var helt suverän. Focus satt klistrade på fåglarna men Z8:an hängde inte med på samma sätt. Nu  har jag haft möjlighet att testa Z8:an med senaste uppdateringen med fågeligenkänning  och nu är den definitivt med i matchen. Känns skönt att följande fokus fungerar på båda husen. » Läs vidare… ”Är Nikon Z8 2.0 med i matchen?”

Nu startar Troféjakten på våra Lodjur


Foto: Leif Gustavsson, Knutby

Nu börjar troféjakten på Lodjur och pågår fram till 31 mars. Just i mitt närområde Uppland kommer 10 individer att dödas. Detta är en stor skandal. För drygt 10 år sedan fanns det över 30 familjegrupper i Uppland. Nu är antalet familjegrupper nere i knappt hälften.
Angreppen på tamdjur är försvinnande liten. » Läs vidare… ”Nu startar Troféjakten på våra Lodjur”

Gå nära

Gå nära utan att störa!

Jag gillar att gå nära, ibland rent fysiskt om det fungerar. Eller med hjälp av teknik tex Nikons Auto capture (beskrivs i ett annat inlägg: AutoCapture) i annat fall gör jag en beskärning av bilden. Det här gör jag för att få fokus på någon detalj. Ögon, näbb, fjäderdräkt eller andra detaljer. » Läs vidare… ”Gå nära”

Längtan till våren!

Visst finns det många tillfällen till fina motiv och bilder på vintern. Men vid den här tiden börjar man längta efter våren och sommaren. En sydamerikansk poet beskrev svenskarna som ett längtande folk. Just den här kontrasten mellan vinter och sommar gör att man längtar intensivt till våren och grönskan.

» Läs vidare… ”Längtan till våren!”