Arnes fotoblogg

Blogg

Flatanger – havsörnarnas paradis

Flatanger som ligger på norska västkusten i nivå med Umeå i Sverige är ett paradis för havsörnar och fågelfotografer. 25 häckande par och många ungfåglar ger säkert ett hundratal örnar. Inte ovanligt att se 5-6 stycken samtidigt i luften.

Ole Martin Dahle som driver örnspaning i Flatanger styr skickligt genom öar, kobbar och skär.

» Läs vidare… “Flatanger – havsörnarnas paradis”

Norra Bohuslän på hösten


Att få spendera en vecka i trakterna runt norra Bohuslän är en lisa för själen. Vi har en andel i ett hus vid Capri, ett naturreservat norr om Strömstad. En helt underbar plats att utgå ifrån. Vi har tillbringar vårar och höstar under många, många år i dessa trakter.
Vi börjar med en promenad i närmiljön runt Capri. Vi tar oss upp i den närbelägna skogen och ut på klipporna som ger oss en fantastisk utsikt över de norra delarna av Bohusläns skärgård. Den här tiden på året är det inte så mycket fågel på kobbarna, några ejdrar och skarvar och naturligtvis trutar som seglar runt i lufthavet. Men ett par sälar låg och vilade sig på en av kobbarna. » Läs vidare… “Norra Bohuslän på hösten”

Bland biätare och blåkråkor

Jag sitter och betraktar mina bilder från mina två resor till Ungern. Närmare bestämt till Bence Mátés farm vid Pusztaszer en liten by som ligger fyra-fem mil från gränsen till Serbien.

Det jag fastnar mest vid är mina bilder på biätare och blåkråkor. Båda fåglarna kan i sällsynta fall gästa oss i södra Sverige. Blåkråkan häckade hos oss så sent som på sextiotalet. Men pga ändrade jordbruksförhållanden och utdikning har den valt att dra sig österut, tyvärr.

Dessa två arter är mina absoluta favoriter att fota. Riktigt roliga att fotografera. Mycket färger och en otroligt aktiv fågel. Hela tiden på jakt efter föda för att mätta sina hungriga ungar som inte verkar ha någon botten. Men de ska ju växa snabbt medans tillgången på föda är god. » Läs vidare… “Bland biätare och blåkråkor”

Fotografera sparvhök i Norge

Det är inte alltid det blir en fullträff på ett besök i naturen. Ibland visar sig inte det man är där för att fotografera. Detta hände mig nu när jag tillsammans med ett gäng fotografer skulle fota sparvhök i södra Norge hos Leif Arne Åkset.

Gömslet var toppen, gott om plats, och fönstren på bra höjd liksom gluggarna. Så förutsättningarna var de allra bästa. Vi visste också från andras resor hit att det skulle vara ett bra ställe.

Men denna gång ville inte sparvhöken visa sig mer är ca 15 sekunder. Som tur var hade jag läge så att jag kunde trycka av några bilder på sparvhöken. Annars var det bofinkar, rödhakar och nötskrikor som dominerade. » Läs vidare… “Fotografera sparvhök i Norge”

Hösten närmar sig i norr

Att få uppleva Härjedalen i den inledande hösten är en lisa för själen. Speciellt med våra kära vänner Leif och Birgitta. Vi hade många fina dagar med vandringar och fint umgänge. Vi promenerade några kilometer på en fin stig norr ut mot Kärringsjön och vek av mot Väster Vattnans norra spets. Anders vår son hade rott dit i somras och sett bäver där. Så vi ville dit och titta. Vi såg ingen bäver men väl många spår efter den. Spännande. » Läs vidare… “Hösten närmar sig i norr”

Österlen igen

Nu har jag besökt Österlen ytterliga en gång på kort tid. Denna gång med några fotovänner från Biofoto Stockholm. Anders Molin, Anki Hammar, Fredrik ”Peppe” Nordenskjöld, Carina Turunen, Thomas Atterdal och Peter Grip.

Det blir alltid en intensiv vecka när en grupp fotografer samlas. Det blir mycket fotograferande från tidig morgon till sen kväll. För att inte tala om alla diskussioner om motiv, komposition och kamerateknik. » Läs vidare… “Österlen igen”

I finländska vildmarken


Tillbaka till finländska vildmarken, den jag besökt så många gånger. Alltid lika överraskad. I år var det ett fullkomligt galet häftigt möte med djuren och naturen.
En kaskad av ljus, ljud, djur och upplevelser som gick utanför det vanliga.
Vi hade badande björnar och simmande vargar. Många möten med järv. » Läs vidare… “I finländska vildmarken”

Österlen och Fyledalen

Första gången jag besökte Göran och Christina i Allevad var 2007. Jag har sedan återvänt hit nästan varje år sedan dess. Jag slutar aldrig att fascineras av denna trakt. Dess skönhet, dess energi, mångfald och hela tiden upptäcker jag nya platser och händelser.
Den här gången var jag med min fru Eva och våra kompisar Leif och Birgitta.

I detta ombyggda svinhus bodde vi. Fullt modernt och bekvämt med en avskild del av trädgården. » Läs vidare… “Österlen och Fyledalen”