Arnes fotoblogg

Blogg

Tornfalken

Säsongen för tornfalkarna är i full fart. Jag har följt dem sedan mitten av april.
Jag vill först och främst påpeka att jag har långa telen med konvertrar, samt att jag sitter en bra bit ifrån så att jag inte på något sätt stör.

Jag har också min högupplösta kamera Nikon D850 som gör att jag kan beskära bilderna utan att tappa så mycket i upplösning.

» Läs vidare… “Tornfalken”

Svartsundets gammelskog

När jag befinner mig i en skog känner jag att jag är i mitt rätta element. Här känner jag lugnet, här känner jag glädjen, här känner jag ljuvliga dofter, här hör jag ljud som gör mig lycklig, här känner jag att jag är ett med något större.

Förra året bidrog jag, genom Naturarvet, till att bevara en bit gammelskog på Gräsö utanför Öregrund. Svartsundets gammelskog.  Jag ”köpte” åtta rutor á 100 kvm och tillägnade dem mina 6 barnbarn. Det blir ett område på 800kvm, inte så stort, men om flera gör samma sak så blir det stort. Jag ska försöka få alla barnbarnen att besöka området. Får se om jag lyckas.

» Läs vidare… “Svartsundets gammelskog”

Orrspel i norr

Jag och min fotokompis Anders funderade på om vi inte skulle kolla in ett orrspel. Jag har sett ett orrspel för många år sedan nere i Skaratrakten. Jag tog kontakt med Naturfotografen Daniel Nordgren som jag känner sedan många år. Jag visste att han hade gömslen vid orrspel. 

» Läs vidare… “Orrspel i norr”

Jag och min fotokompis Anders funderade på om vi inte skulle kolla in ett orrspel. Jag har sett ett orrspel för många år sedan nere i Skaratrakten. Jag tog kontakt med Naturfotografen Daniel Nordgren som jag känner sedan många år. Jag visste att han hade gömslen vid orrspel. 

» Läs vidare… “Orrspel i norr”

Besök vid kyrksjön

Jag besöker Kyrksjön i Bromma. Mitt i ett bostadsområde ligger denna fantastiska lilla oas.

Svarthakedopping

Jag är med Anki som är uppvuxen bara en liten bit från sjön. Hon berättar att när hon var barn badade alla ungar i trakten i sjön. Det fanns tidigare ett badhus vid sjön. De ersattes på senare tid av två bryggor en på varje sida om sjön. Det var folk nere och tog ett tidigt morgondopp när vi var där. Det är just vid bryggorna som man har möjlighet att komma närmare sjön. Annars är det helt otillgängligt, och det är troligen det som gör att många fåglar trivs i sjön och häckar där.

» Läs vidare… “Besök vid kyrksjön”

Digital utställning – Naturen vi delar


Nu i måndags hade jag tillsammans med två fotovänner en digital vernissage på vår utställning som vi kallade Naturen vi delar. Förr om åren har vi haft utställningar tillsammans på Galleri Greger och Galleri Movitz. Båda på Hornsgatan i Stockholm. » Läs vidare… “Digital utställning – Naturen vi delar”

Att sitta i gömsle

Jag har under åren suttit i en rad gömslen. Anledningen är att komma närmare djur och fåglar som normalt bara visar sig på långa avstånd. Gömslen som jag besökt har varierat från det enklaste enkla till rena lyxen.

Att det är lyx behöver inte betyda att de är bäst. Det är många saker som gör att det blir ett bra gömsle. Läget, naturligtvis. Och att det matas in regelbundet. Att det inte är så mycket annan trafik i anslutning till gömslet. » Läs vidare… “Att sitta i gömsle”

Kungsfiskare på vintern

En fantastisk vacker fågel som på senare år har flyttat längre och längre norr ut och gästar Mellansverige nu för tiden.

På vintern drar sig Kungsfiskaren undan is och snö och förekommer då oftare vid åmynningar och dylikt närmare kusten där isen inte lägger sig. Under kalla vintrar skattas beståndet hårt och kan vissa år tappa upp till 90–95% av individerna. Den svenska populationen bedöms som sårbar. » Läs vidare… “Kungsfiskare på vintern”