↫ Tillbaka till bloggen

Ekoxar

I slutet av Juni bestämde jag mig för att ta en titt på mitt gamla ställe där jag vet att det kan finnas Ekoxar. Jag var där förra året några vändor men då var jag troligen lite sen för jag hittade bara en död ekoxe.

Denna gång hade jag lite mer tur, efter en stund hittade vi inte mindre än två ekoxar. En stor och en lite mindre.

Jag var på en liten utflykt med några fotokompisar, alltid bättre med flera ögon.

Det märkliga med denna insekt är att den lever bara några få veckor i imagostadiet, som utvecklad skalbagge. Däremot lever den som larv runt 5 år. Ljumma sommarkvällar runt midsommar svärmar hanarna i trädkronorna på jakt efter en hona att befrukta. Strax efter parningen dör hanen. Honan lever vidare över sommaren men även hon dör lite senare efter att lagt sina ägg i jorden.

Ekoxen är fridlyst, men det förstår tyvärr inte vildsvinen som bökar runt i marken och äter upp de proteinrika larverna den träffar på. Svinaktigt beteende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 + tolv =